Friday, 8 April 2011

Ikan dan Daging tak Boleh Makan ?



Yan (teman blogger) ada menegur akak, baru-baru ni.Thanks Yan! Yan kata tak elok makan ikan & daging dalam satu masa. Yan pun tak sure kenapa. Akak jadi ingin tahu..so akak mula mencari di Google.Mungkin ramai yang dah tahu dan ada juga yang belum tahu.-Akak harap ini dapat dikongsi bersama. Alasannya....


Dalam kitab  melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.

Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. karena akan cepat mendapat penyakit.

Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahwa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merusak 
usus kita.

Selain itu jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dulu, baru makan nasi.

Thanks Yan...


P/S
akak dah lama tak dapat buka blok Chempaka, Dr.Zila , Cikgu Tie dan Ladysirna. Sebab malware. Harap baca n3 akak di sini

Sila baca comment yang ditulis oleh Hann bagaimana nak buang link tu.





keep smiling :D



15 comments:

  1. Kak, lagi satu jangan minum teh selepas makan ayam.

    ReplyDelete
  2. Yeaehhhhhh!!! salute kat akak. saya pernah baca, tapi saya tak ingat. Jd bila nak comment tu terlintas pasal fakta tu. tapi saya tak berapa sure apa sebab nya.. heee.. sama pasal buah tu gak.. Bila makan buah dulu kita akan rasa kenyang sikit lah kan.. so, tak lah membaha..... beriya - iya..heee.. tq kak.. muahhh

    ReplyDelete
  3. btol sis mmg kedua2 ikan & daging x boleh di geng kan dlm 1 masa..mmg sunnah Nabi

    jus buah pon sama kak..jgn minum jus buahan yg dicampur susu ..pon akan mndatangkan masalah di usus..

    xceli byk kena jaga cara pemakanan demi usus & badan tercinta hehehe

    ReplyDelete
  4. akak,

    sangat lah betul.. memang laut dan darat basically tak elok nak makan bersama dalam satu masa. Selain tu, daging hanya seminggu sekali, Nabi dah anjurkan..

    Cuma kita ni je lah, main campur je semua. Kalau dulu, tok/nenek saya memang selalu perhatikan bena ni. Tapi bila tengok banyak sangat bercanggah, she came to conclusion dia, yang sekarang ni zaman moden, banyak ubat kalau dapat penyakit nanti.

    banyak lagi sebenarnya yang menjadi sunnah nabi, kita je yang tak amibik kisah, main ikut sedap je.. saya lah yang selalu macam tu.. tragis kan?

    wushh. panjang je tetiba.. hahhaha

    ReplyDelete
  5. Thanx 4 the info kak kasih :) baru tahu yg ikan n daging xleh makan bersama, sebelum ni cuma tahu ikan n susu je hihihi... tq to kak yan juga ;-)

    ReplyDelete
  6. wah..ati baru tahu ni kak

    org kita pula kalau ikan ...mesti nk
    ada sambal udanglah...ada daging kicaplah...

    thanks ...info yg sgt berguna

    minta izin nk share ...boleh?

    ReplyDelete
  7. saya pun pernah baca about this laaaama dulu and since that day, saya memang practikkan kalau masak ikan, mesti geng dgn segala seafood and kalau masak ayam mesti geng ngan ayam jugak or daging..tk pernah skalikan ayam ngan ikan..kiranya ada hari seafood and hari ayam daging lah...
    anyway, thanks for the info ye kak!

    ReplyDelete
  8. saya mmg dah lama tau pasal makanan laut tak boleh bercampur ngan makanan darat...tapi kdg2 termkn jugak...huhu...nak2 lagi bila buah2an tak boleh bercampur ngan susu...mcm koktel tu...tapi tu feveret saya kak...abes camno? adeh la...

    ReplyDelete
  9. Assalam kak, pernah juga dgr info pasal mkn tu..memang nabi tak galakkan kita mkn mcm tu tapi tu la kita selalu mewah dgn mkn tak cukup satu lauk jer mcm2 lauk2 ada...btw tq sharing kak...:)

    ReplyDelete
  10. kasih terima kasih..dulu2 arwah mak pun selalu mengingatkan..

    ReplyDelete
  11. ye kee..mcm pernah baca..

    tapi tak tahu sebabnya..

    terimakasih kerana mengingatkan dan berkongsi informasi..

    ReplyDelete
  12. salam kak..ha'ah la blog DR Zila ada malware..atie pon xleh masuk gak!

    ReplyDelete
  13. cikgu nurin
    thanks cikgu.



    yan
    tu lah, biasa kita makan buah lepas makan.
    kalau makan buah dulu,sure tak makan banyak kan :)




    greenjade
    sure usus menderita :(
    kalau bercampur aduk dlm satu masa.



    hann
    memang kalau ikut sunnah... InsyaAllah ok...yg tak ok nya bila tak ikut. Sebab tu kena macam2 penyakit kan ...huhu



    mas
    sama2 :)



    Ati
    boleh2...silakan :)




    zarin
    kalau praktik kan sure tak kena penyakit usus kan .
    Kadang2 tu segala benda akak makan..bercampur aduk doh.




    wahida
    tu le...kadang2 yg sedap tu yang tak boleh kan :)




    nieza
    sama2...tu le kadang2 lauk dah bercampur aduk dah .




    kak erna
    sama2 kak :)




    sal
    sama2...saling berkongsi, semoga bermanafaat :)




    azatie
    tu le...byk kawan2 yg kena...sedihnya, dah tak leh nak menjenguk mereka. Harap2 dia orang baca blog akak ni .

    ReplyDelete
  14. Ada banyak lagi tak silap saya kak. Nanti saya korek email2 lama.

    ReplyDelete
  15. azrina
    thank you reen..
    nanti boleh share

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...