Thursday, 14 April 2011

Nasi Dagang Kak Ja



Semalam Kak Ja kasi nasi dagang yang dimasak oleh ummi Kak Ja. Ingat tak nak makan nasi semalam, nak makan yang ringan-ringan saja. Tapi bila dah tengok nasi dagang kat depan mata, mana tahan kan...kan.





Nasi dagang pemberian Kak Ja.

Kak Ja ni jiran akak kat KL dan juga jiran waktu di kampung dulu. Ummi kak ja dan my mother adalah best friend. Sebenarnya kami sedara juga...3pupu..kupu-kupu...hihi. 

Ummi kak ja ada datang ke KL. So bila masak nasi dagang,kami pun merasa sekali lah. Selain nasi dagang ada ketupat sotong juga. Lupa nak snap sebab dah sibuk makan nasi dagang. Kenyang- kenyang....sedap-sedap.

Thank you Kak Ja dan Ummi Kak Ja (Makcik Yah)...nasi dagangnya sangat lazat. Terimakasih daun keladi ye(walaupun tahu kak ja tak baca blog ni)...tetap nak ucap tenkiu dan love you.





keep smiling :D


23 comments:

  1. sedapnya nasi dagang ;-)
    akak pernah beli tk nasi dagang kat petronas tu? dia jual on weekdens je..hb kata boleh la tahan rasa dia...

    ReplyDelete
  2. kak kasih..
    kirim salam kak ja and mak jah..
    pesan pada kak ja, saya pon teringin jugak.. nakk.. nak.. suka sungguh nasik dagang nih..

    ReplyDelete
  3. kasih..terliur akak tengok nasi dagang tu..akak memang suka makan nasi dagang.tapi akak suka lauk ayam..tak suka ikan..

    ReplyDelete
  4. sedapnya kalau dapat nasi dagang itu di pagi hari ni.. kak kaseh pun expert masak nasi ni kan..
    next time akak masak, pass kat sini pulak ye :))

    ReplyDelete
  5. besnyer..Alin suker beli Nasi Dagang kat KWSP KL...sangat sedap

    ReplyDelete
  6. assalammualaikum kak..

    sedapnye nasi dagang tu..mmg salah satu favourite saya..bila teringin saya akan pergi makan kat restoran di Bandar Baru Selayang emm sedap.

    p/s-saya nak buat sendiri tak pandai..huhu

    ReplyDelete
  7. wahh bestnye..tp lin lg suka nasi kerabu.. :)

    ReplyDelete
  8. teringin lah pulok.. esok kena cari ni. saya pernah buat sekali je dulu....

    ReplyDelete
  9. lama tak makan nasi dagang

    kak kasih ada 2 rumah ke..

    rmh kat KL ...1 lg di mana lak :)

    ReplyDelete
  10. zarin
    Owh kat petronas ada jual ye..nanti akak cuba :)



    Hann
    Ok..ok...InsyaAllah.
    Ummi Kak Ja tu memang pandai masak, masak apa2pun sedap.



    Kak Erna
    Akak pernah makan lauk udang tak?
    Rasa dia memang agak beza dgn lauk ikan dan ayam :)




    Yanti
    akak pandai sikit2 je...tak pakar sangat sebab tak selalu buat. Biasanya beli je...hihi




    Alin
    Akak suka makan nasi dagang dgn kopi o...pergghhh




    anitaare
    wsalam
    Akak boleh masak, tapi tak terer sangat le...kena selalu2 buat baru ok.




    Siti Haslinda
    nasi kerabu sedap dan baik unk kesihatan sebab byk ulam2an :)




    Yan
    akak suka makan kat area keramat sana, memang sedap :)




    Ati
    satu rumah je...kat KL
    Kat Terengganu tu rumah parents akak :)

    ReplyDelete
  11. lepas tu..u buatlah pula..bgi kat kita yee..lama tak makan nasi dagang..

    ReplyDelete
  12. akak kasih buat la nasi dagang hari mgu ni...mmmmm pas tu boleh ambik pic n resepi dia letak la kat sini...

    p/s
    kalu doh masok sms neh...

    ReplyDelete
  13. sal
    saya tak expert sangat buat nasi dagang ni...hihi



    Auni
    InsyaAllah akak akan suruh mak akak atau kakak akak kat keramat buatkan....hihihihihihi
    Nanti akak sms...*sambung gelak lagi*...hihi



    zaila
    nasi dagang kelantan beras dia merah kan :)

    ReplyDelete
  14. Saya sukia nasi dagang putih tu...dan ketupat sotong yang dah lammaaaaa tak makan...

    *Ehemmmmm..ada sapa-sapa nak pos kat saya taaaakkkk... hi hi hi...*

    ReplyDelete
  15. cikgu nurin
    kalaulah ada khidmat pengantaran/pos untuk makanan pasti akak dah poskan unk cikgu :)

    ReplyDelete
  16. masa duduk terengganu dulu suka makan nasi dagang, mujur dekat dengan rumah ni ada satu kedai jual nasi dagang, sekali skala makan jugak hehe

    ReplyDelete
  17. lady
    akak kalau teringin nak makan, akak ke Keramat...ada satu warung tu sedap sangat...menurut akak le.

    ReplyDelete
  18. sedapnya...akak memang suka buat nasi dagang utk b/fast..eh!zarin cakap nasi dagang kat petronas mana tu kak?...kat bangi ke?..seksyen berapa?..mcm2 lak soklan pepagi ni kan?

    ReplyDelete
  19. kak anymz
    sedap kan kak...:)
    kat Petronas Suadamai Bdr Tun hussein Onn :)

    ReplyDelete
  20. kak,
    nasi dagang tu rasanya port dia lebih kurang sama ngan port nasi kukus petang2 tu..akak tengok makcik pakcik yg ada besen kaler putih..alaaa besen zaman nenek2 dulu..bukan besen plastik tu...hahaha tk reti lah nk ckp :D

    ReplyDelete
  21. zarin
    thank u...thank u..
    Ok akak dah dapat agak..
    InsyaAllah nanti akak try :)

    ReplyDelete
  22. sedapnya nasi dagang ni kak...terliurla pula...hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...