Wednesday, 6 April 2011

Stew Daging


Resepi ni akak ambil dari rumah Zarin..lihat sini. Akak minta izin copy paste ye Zarin. Resepi ni senang je..semua bahan main masuk je dalam slow cooker..lepas tu biarkan selama 10-12 jam. Hasilnya, daging menjadi sangat lemmbuuutt. Ini resepinya…akak derhaka sikit…sorry ye Zarin. Akak tambah sedikit pes bawang.
 
Stew Daging
Ingredients
·                     2 pounds beef stew meat, cut into 1 inch cubes ( akak guna 500gram saja))
·                     1/4 cup all-purpose flour 
·                     1/2 teaspoon salt
·                     1/2 teaspoon ground black pepper
·                     1 clove garlic, minced
·                     1 bay leaf 
·                     1 teaspoon paprika
·                     1 teaspoon Worcestershire sauce
·                     1 onion, chopped 
·                     1 1/2 cups beef broth *akak letak satu beef cube brand maggi campur dgn 1 1/2 cawan air
·                     3 potatoes, diced *akak masukkan 2 biji potatoes 
·                     4 carrots, sliced *akak masukkan sebiji je
·                     1 stalk celery, chopped
·                     2 sudu pes bawang *akak derhaka sikit..resepi zarin tak masuk pes bawang ..sorry zarin ye.
Directions
1.      Place meat in slow cooker.
2.      In a small bowl mix together the flour, salt, and pepper; pour over meat, and stir to coat meat with flour mixture.
3.      Stir in the garlic, bay leaf, paprika, Worcestershire sauce, onion, beef broth
4.      masukkan pes bawang
5.      Cover, and cook on Low setting for 10 to 12 hours, or on High setting for 4 to 6 hours.




Pes Bawang

Bahan-bahan:

1 biji bawang besar ~ belah 2 dan hiris
2 ulas bawang putih ~ belah dua
minyak secukupnya

Cara saya menyediakan:

1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih sehingga kekuningan dan angkat.
2. Kemudian tumiskan pula bawang besar sehingga bawang masak tak perlu sehingga garing. Angkat.
3. Kisar bawang putih dan merah sehingga hancur. Guna pengisar kering atau boleh juga masukkan dlm pengisar dan kisar bersama minyak gorengan tadi.
4. Masak semula bawang tersebut sehingga bawang betul2 masak

17 comments:

  1. Datang subuh subuh adam..4.30 pagi, study sambil nengoookkkk jer stew daging tu..erkkk dah kenyang...hi hi hi...

    ReplyDelete
  2. lama tak menjamu mata di sini dengan hidangan istimewa..
    sedap..sedap...

    ReplyDelete
  3. as salam kak,

    ati ni dari dulu asyik
    berangan saje nak beli
    slow cooker tapi tak
    terbeli2 lagi...

    ReplyDelete
  4. best ni kak. makan dgn roti.. kalau saya, saya bakar kejap.. saja lagi menderhaka...

    ReplyDelete
  5. cikgu nurin
    bila habis exam cikgu?
    hihi...tengok je dah kenyang ye:)



    sal
    thanks sudi singgah :)



    Ati
    wsalam ati
    akak pun dah lama tak guna slow cooker ni, untung masih ok.
    Akak beli yg kecik je ati.



    Yan
    betul tu yan...akak suka makan dengan roti.
    Owh ye ke...nanti akak cuba bakar pulak lepas ni .



    Azatie
    berpeluh2 waktu makan...lauk ni sesuai unk yg selsema atau demam.

    ReplyDelete
  6. eh, ingat salah masuk blog tadi..sbb resepi dlm omputih...hehehe...

    ReplyDelete
  7. atie pon tingin gak nk beli slow cooker..tp nanti la,dahulukn mana yg penting kena beli...
    harga buku tue RM24 jer kak..tgh laris & dah buat cetakan ke 2!tuk umat islam elok la kita ambik tau...agama lain tue depa bkn kisah sgt....lagi agama lain tue nk menyesatkn kita... lg ada lar!

    ReplyDelete
  8. sedapnya nengok stew daging tu kak...suka hirup kuah tu...slurppp! sedap...:)

    ReplyDelete
  9. wahida
    hihihi...kelakar betul...akak baru je nak cakap omputih...hihi
    sebenarnya resepi ni akak copy paste je.



    Azatie
    thanks infonya ye..InsyaAllah akan cari & beli :)


    Nieza
    kalau sejuk sejuk macam kat sana, sure bestkan makan panas2...
    teringin sangat2 nak gi finland...doakan akak ye :)

    ReplyDelete
  10. akak ni mmg pandai msk la.. semua sedap2 recipi akak bg.. pergghh...

    ReplyDelete
  11. Alin
    jom kesini akak masakkan :)



    Nureen
    akak ambik resepi dari zarin:)
    zarin yg pandai masak sebenarnya, akak cuma follow resepi :)

    ReplyDelete
  12. sedapnya kak hanim.....berbunyi2 krokkk krokk perut sy ni tgk gambar tu :)

    ReplyDelete
  13. kakkkkk...
    saya baru balik ni terus masuk rumah akak..pastu ternampak stew daging ni..hadoiii terus kecur ayaq liuq kakkkk...

    eh eh hasya kata bekas stew tu dia punya hahaha sebabnya mangkuk tu sebijik macam mangkuk dia makan sup hari hari :D

    ReplyDelete
  14. salam kak,

    stew ni tak sma ke dgn sup? slow pik up skit.tu yg tya...hihii.

    ReplyDelete
  15. leez
    jom makan :)




    zarin
    hahahha...sama dgn mangkuk hasya ye.Sure hasya ingat dia punya kan.



    chempaka
    rasanya tak sama...sup ada rempah ratus.
    Akak dah lama tak boleh buka blog chempaka sebab ada virus malware. Untuk buang benda tu sila rujuk n3 akak dan baca comment hann. Hann ada ajar cara unk buang benda tu.

    http://kasihredha.blogspot.com/2011/03/greenjade-cikgu-tie.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...