Thursday, 19 May 2011

Apam

Hari minggu yang lalu ada kenduri sikit kat kampung suami. Kenduri arwah(fil). Sebelum balik, akak buat le apam yang selalu akak tengok  teman-teman duk buat.Ramai dah mencuba resepi ni dan semua kata ok. Dah lama teringin nak buat tapi tak terbuat-buat juga. Dulu-dulu akak pernah buat apam guna eno...tu zaman dulu punya stail lah kan. Akak ambil resepi ni kat rumah Kak Rose dan Zarin. 


apam ada tahi lalat...waktu ni belum beli kelapa parut lagi...so apam ni tak de kawan.


Sebenarnya nak buat colour light pink...tapi TERletak banyak pulak colour pink tu. Jadi le pink terang macam ni. 

Colour di atas menggambarkan colour yang ada di rumah akak...hihi...cuma ada colour merah dan hijau aja.

kukusan antik dah keluar.

akak bukan le penggemar apam...tapi bila makan apam ni, akak suka. Best le resepi ni. Nama sebenar apam ni adalah apam snow white...tapi akak dah letak colour so dah tak sesuai lagi nama tu kan.



Bahan-bahan ( 5 orang makan )

 

Sumber : Kak Rose & Zarin
  • 3 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula pasir
  • 1 packet mauripan@ibu roti
  • 2 cawan nasi
  • 3 cawan air


  • Cara-cara
    1. masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air
    2. gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu
    3. kisar/blend nasi dengan air sampai betul2 hancur
    4. campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan
    5. biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu...
    6. selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan jeli/agar2 dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit
    7. note: sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan.

gebu dan enak di makan bersama kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.



keep smiling :D

22 comments:

  1. apam comel2... and nak komen pasal teko tu, sangat comel, ala2 teko minum teh halia di spa bali gitu.. :)

    ReplyDelete
  2. Saya memang suka Apam comel ni kak. Gebu aje. Tak perlu makan dengan kelapa pun dah sedap. Dari sehari ke sehari nak buat, tak jadi-jadi.

    ReplyDelete
  3. As'kum kasih, chekiah dah mula ziarah dan belek2 resepi kat sini & izinkan chekiah mncuba resepi2 yg cdp2 smuanya..1st resepi apam snow white ni yer! tksh jasamu d knang :)

    ReplyDelete
  4. wowww bestnya...nak cubalah resipi ni.....i like apamsss

    ReplyDelete
  5. salam kak kasih cayang

    nasi dan air tu
    kita nak kena buat tapai ke?

    jawap yek
    nak cuba pula :)

    ReplyDelete
  6. Lady
    hihi..teko tu memang beli kat bali Lady :)



    azrina
    betul tu reen...tanpa kelapa pun best :)




    chekiah
    Wsalam..terimakasih sudi singgah sini. Silakan cuba resepi apam ni...memang best :)




    leez
    nanti try ye :)




    Ati
    nasi & air tu tak payah buat tapai.
    Memang dulu2 org buat apam guna tapai.
    Tapi resepi ni tak payah, just campur semua bahan2 & perap sejam.
    Nasi & air tu di blend.

    ReplyDelete
  7. nak3...jugak..sedap sy suka apam...

    ReplyDelete
  8. Selamat Pagi kak !


    Pagi ni free sikit jadi boleh jenjalan dua tiga kali kat sini...

    hehe..

    ReplyDelete
  9. akak.. saya saaangat suka makan apam.. tak tau pasaipa.. tapi suka sungguh.. err.. akak punya cawan tu best lah..

    :))

    ReplyDelete
  10. kasih, terasa2 nak makan apam snow white ni pulak... cantik combination kaler tu... menyerlah!

    ReplyDelete
  11. sharifah
    apam ni sedap, tak rugi cuba :)



    azrina
    thanks reen :)



    hann
    apam ni best hann, cuba le :)




    kak rose
    thanks resepinya ye :)

    ReplyDelete
  12. kasih..akak penggemar apam..akak dah cuba bermacam2 resepi apam..

    ReplyDelete
  13. Kak erna
    akak penggemar apam ye..
    dah cuba resepi ni tak kak?
    Kalau belum, cuba le...memang best.

    ReplyDelete
  14. selalu buat apam biasa,jadi jugak lah...tapi tak secantik apam comel keasihredha..

    ReplyDelete
  15. kak,

    saya ni bukan penggemar apam jugak tapi bila lihat apam ni huh kalu makan petang2 camni dengan air teh o pun sodap..

    ReplyDelete
  16. Kak Kasih..boleh tak apam ni buat cam apam pokadot?

    ReplyDelete
  17. sal
    thanks...apam saya tu tak de le cantik mana..
    compang camping gak...hihi



    anitaare
    akak pun bukan pencinta tegar apam...tapi this recipe ok..akak suka :)



    alin
    akak try juga buat...cuma buat satu dua dot saja lah. Boleh buat cuma rasanya lain sikit le dengan apam polka dot tu :)

    ReplyDelete
  18. kasih redha, memang sedap apam tu.. saya dah pernah buat..anak2 suka..

    ReplyDelete
  19. kak kasih, nampak mcm senang jer nak buat kan.. nnt saya try gak yer..
    lg satu, presentation tak tahan tu.. siap ada teko yg chumel itu.. i looiikkee....

    ReplyDelete
  20. kak, sedapnya tgk apam comei tu :) wanenya menarik sekali :)))

    ReplyDelete
  21. cumilnya apam-apam tue..suke yg warna hijau tue..mesti lembut kan

    ReplyDelete
  22. secangkir madu merah
    bestkan...makan tanpa kelapa pun sedap apalagi kalau mkn dengan kelapa parut :)




    yanti..
    apam ni senang je..InsyaAllah jadi.
    Thanks...hihi...saja suka2 :)



    mas
    sebenarnya akak terletak terlebih colour, tu yg jadi terang tu :)\




    sahromnasrudin
    ye...lembut dan sedap :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...