Thursday, 26 May 2011

Begedil Daging Cincang


Sangat suka dengan begedil kentang plus daging cincang ini. Dari kecil lagi suka. Waktu kecil selalu makan di Restoran Osman Larin,Kota Baru. Restoran Osman Larin ni menyediakan masakan Padang yang sudah diubahsuai dengan selera tempatan. Restoran ni masih ada sampai sekarang cuma lokasinya dah beberapa kali berubah.







Waktu di Bandung pula, memang selalu sangat beli begedil daging ni di Rumah Makan Padang.Selama beberapa tahun berada di Bandung, memang  ini lah salah satu favourite akak. Kalau orang Sunda ( orang Bandung) pula terkenal dengan begedil jagung...itu pun akak suka juga.


Jom layan resepi yang akak ambil dari My Resipi ini... 

 

Begedil Daging Cincang

Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 2 bj kentang
  • segenggam daging cincang ramly
  • daun sup dicincang halus
  • 5 sudu besar bawang goreng
  • satu sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil lada sulah
  • 1 biji telur (di pukul)

Cara-cara

  1. kentang dipotong dan digoreng hingga garing.
  2. setelah garing, tumbuk atau lenyekkan kentang itu hingga hancur.
  3. kemudian ambil daging cincang dan gaulkan bersama kentang yg sudah dilenyek td.
  4. setelah itu masukkan daun sup, bawang goreng, lada sulah dan garam.
  5. gaul hingga semua bahan sebati. kemudian ambil sedikit dan bulat2kan dengan saiz sederhana
  6. akhir sekali, celupkan dalam telur dan goreng.




keep smiling :D

24 comments:

  1. Nak copy resepi nie boleh??

    En asben suka jugak :)




    Begedil Daging Cincang

    ReplyDelete
  2. Sedapnya bergedil daging! sy kalau buat soto mst ada bergedil daging. Sedapppp :)

    ReplyDelete
  3. sedappp bergedil tu..mkn dgn soto pun sedap kan..

    ReplyDelete
  4. chekiah pn mmg mnt lyn bergedil cecah mayo atau chili sause

    ReplyDelete
  5. kak rose suka sangat dengan pegedil ni.. x kira apa isinya... semua suka. sedap!

    ReplyDelete
  6. Assalam kak sama la kite pun suka ngan begedil nak membuatnya tu yg kurang rajin hehehe

    ReplyDelete
  7. ati mmg sula bergedil

    lama pula tak buat :)

    ReplyDelete
  8. assalammualaikum kak,

    sedapnya begedil..selalu kalau buat meehoon sup/soto mesti buat begedil jugak..tak lengkap rasanya

    tak pernah lg guna daging cincang ramlee..nti nak cuba lah

    terimakasih kak

    ReplyDelete
  9. Saya tak reti buat ni kak.
    Nampak macam senang.

    ReplyDelete
  10. begedel ni kalau makan dengan soto ...sedapp banget...

    ReplyDelete
  11. begedil ni kalau makan dengan soto ...sedapp banget...

    ReplyDelete
  12. salam.

    makan time panas2 mmg sedap ni.dh lama tak pekena.cuti ni leh try

    ReplyDelete
  13. Assalam kak, rajinnya buat begedil ni....nieza suka mkn tapi malas nk buatla...lama dah tak buat tu sebab malas...hehe

    ReplyDelete
  14. tak mkn begedil...huhu...

    ReplyDelete
  15. Slm kak....miss u too, alhamdulillah dpt b'temu kembali kita w'pun di alam maya ni...akak sihat, emmm..pegedil mkn ngan soto sedap ni..

    ReplyDelete
  16. assalam kasih..sama la kita suka bergedil daging..tapi acik suka yang buat sendiri..jarang sangat beli..

    ReplyDelete
  17. wah sedapnya begedil daging tu.. lagi sedap kalau dpt makan dgn apa jenis soto kan?

    proses membuatnya senang tapi ngapalah malas bebenor saya nak membuatnya? hehehehhhe..

    ReplyDelete
  18. same lah kita kak, bergedil daging ni memang peberet.. sekali hadap boleh 3-4 ketul hihi..

    ReplyDelete
  19. tak terkomen mmg fobia dgn gambar makanan...hehe

    ReplyDelete
  20. Myra Jay
    sila2...nanti buat ye :)



    mas
    makan dengan soto best kan mas :)




    lia
    makan begitu saja pun sedap gak kan lia :)




    che kiah
    bestkan :)




    kak rose
    saya suka makan camgitu je kak :)




    chik mimi
    akak pun kurang rajin juga sebenarnya...tp kadang2 mood rajin datang tu yg jadi juga tu...hihi



    Ati
    nanti buat ye




    anitaare
    bestkan makan dgn soto :)




    azrina
    cuba le reen, senang je & sedap :)




    ucu faridah
    betul tu, sedap banget..




    chempaka
    nanti try ye :)




    nieza
    kat sana kentangnya kan sedap...kalau buat begedil sure best :)




    wahida
    tak suka ye...hihi




    Ida
    selamat kembali lagi..
    really miss you.




    kak erna
    kalau buat sendiri, puas hati kan kak :)




    secangkir madu merah
    akak pun tak berapa rajin juga sebenarnya...
    tujuan akak buat sendiri sebab dapat makan sampai puas...hihi




    lady
    betul tu...sekali makan boleh sampai 3-4 ketul
    makan camgitu je pun bestkan...




    doddyzcool
    memang fobia kalau cuma tengok pic saja kan hihi
    thanks singgah sini

    ReplyDelete
  21. pernah try buat begedil ni..syukur menjadi (dan sedap)..hehehe

    Amik resepi pun dari internet jugak..senang kan skg, dh takde alasan tak tau masak.

    ReplyDelete
  22. mrsharis
    betul tu...cuma alasan malas je sebenarnya. Semua ada dihujung jari :)

    ReplyDelete
  23. kak.. dah lama berhajat nak buat.. hehehehhehe.. belum sampai seru.. miahahhahahha..

    ReplyDelete
  24. hann
    nanti kalau free, buat le :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...