Monday, 23 May 2011

Blended Orange Cake

Senang dan simple. Ramai yang dah buat. Terbaru akak tengok Lady of Leisure yang buat mengikut resepi Mamma Olyn. Mamma Olyn pula ambil resepi dari My Resepi.



Senang sebab tanpa mixer pun boleh buat, guna blender saja. Pastu tak payah guna butter…guna minyak masak je. Bahan-bahan semua ada di rumah.Cuma perlu beli oren.



Akak guna acuan cupcake sebab cawan kertas cupcake masih banyak, lepas tu senang tak payah nak potong-potong. Senang sikit anak-anak nak makan.




sumber dari Lady, Mamma Olyn & My Resepi
BAHAN :

1 biji oren (jgn kupas kulit/ buang biji)
1cawan minyak
2cawan gula halus *akak guna 1 1/2cawan
Telur 3biji
2cawan tepung gandum *
1sudu teh baking poweder * (*diayak bersama)


First, cuci buah limau, potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.
Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali. Masukkan kedalam blender bersama + minyak + gula + telur dan kisar hingga halus.
Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris. *akak guna paper cupcake.
Bakar pada suhu 170C/ Gas Mark 3 selama 40 minit hingga 1 jam atau hingga masak.













keep smiling :D

23 comments:

  1. oooo..kak kasih dah buat ya..akak ni pulak entah berapa kali keluar masuk oren tu dari peti ais..tak buat2 jugak lagi..hari ni pun dah kuarkan oren tu pagi2 tadi..entah buat entah tidak tu.hehe

    ReplyDelete
  2. saya pun buat kek ni petang semalam.. sedap dan gebu

    ReplyDelete
  3. salam...wow!!! gebunye...ucu nak try buatlah..boleh yer..

    ReplyDelete
  4. wah..nmpak sedap jer kek tu..sy lom try lagi ni..bila agaknya ekk??..

    ReplyDelete
  5. assalam kasih..senang pulak akak tengok resepi tu..tak cerewetkan..
    campur kulit tak de rasa pahit ke kasih..teringin jugak nak cuba.

    ReplyDelete
  6. ya Allah kak, sumpah saya terliur!!

    ReplyDelete
  7. hehe best buat kek ni kan kak.. comel la buat dalam cup.. haritu tak terpikir lak nak buat dalam cup..

    ReplyDelete
  8. Kak Anymz
    baik akak cepat2 buat sebelum oren tu kecut...hihi
    Buat le kak...best :)



    ChikNa
    sedapkan...dan simple :)




    Ucu Faridah
    wsalam, sila2.
    Nanti try ye :)




    Sharifah
    cuba le...simple & senang :)
    hasilnya memuaskan.




    Kak Erna
    tak kak, malah warnanya jadi cantik. Mula2 pun saya berfikiran sama macam akak...takut pahit,ternyata tak.




    wahida
    hihi...memang best wahida :)




    Lady
    akak nak senang je Lady. Tak payah nak potong2. Anak2 boleh ambil makan bila2 diaorang nak.

    ReplyDelete
  9. sya ambik resepi ni..nampak sedap..memang sedap pun..

    smlm buat baulu kukus..baulu org tua..tpi tak letak vanila, baru terpikir klu letak orange tentu sedap yee..

    trima kasih krn dpt kongsi ilmu masak ..

    ReplyDelete
  10. Sal
    sila-sila
    bila ada waktu nanti try ye :)

    ReplyDelete
  11. mcam sodap jer...balik kerja kang suh wife cuba buat la..:)

    ReplyDelete
  12. papa mifz
    thanks singgah ke sini
    nanti suruh le wife buat...senang , simple & cepat .

    ReplyDelete
  13. ptg tadi chekiah pun wat orange blended cake ni sama cam kasih ltk dlm paper cup tp bila msk dah melimpah ruah malu ahh nak tayang esok rasa nk buat lagi nk masukkan 1/2 jer dlm paper cup td ltk 3/4 maybe sbb chekiah guna SRF bkn tpg gandum. apa2pun cantik cake kasih sweet jer!

    ReplyDelete
  14. Bestnya kalau saya pandai masak macam akak ni.

    ReplyDelete
  15. chekiah
    saya guna tepung gandum biasa je.
    Agaknya chekiah guna SRF kot, tu yang melimpah. Takpe2 cuba lagi...chayok2



    shameel
    kek ni senang je...lelaki pun boleh buat....sebab guna blender je :)

    ReplyDelete
  16. cantiknya kek akak tu...comel jer...kek ni memang senang dan sedap!..:)

    ReplyDelete
  17. aduhaiiiii...sedapnya kek ni. Mcm nak try lah hehehe

    ReplyDelete
  18. nieza
    thanks..
    memang simple kan buat kek ni :)



    Leez
    try le leez..
    senang je :)

    ReplyDelete
  19. konfem sedap..mmg terbaek la kek nie..tgk pic dah leh agak kesedapannya

    ReplyDelete
  20. tukar selera dgn membuat kek perasa limau pun sedap juga ya...kena try ni...


    .

    ReplyDelete
  21. sahromnasrudin
    sedap...terasa oren tu...fresh :)



    secangkir madu merah
    nanti cuba lah ye...senang je kek ni :)

    ReplyDelete
  22. but gak kek nih last few days.. tapi tak ambik gambaq pon.. kurang semangat.. lain kali saya buat.. baru nak publish.. hehhehe

    ReplyDelete
  23. hann
    awat tak ambil gambar..
    lain kali buat, jgn lupa publish.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...