Wednesday, 1 June 2011

Jala Mas


Jala mas ini  juga adalah salah satu pemberian adik ipar yang outstation di  Kota Bharu selain murtabak raja...dan ada lagi sebenarnya ole-ole dari sana...ada buah tanjung dan kuih tahi itik (dahsyat nama kuih ni) juga.




Jala mas adalah kuih pencuci mulut, sangat manis. Diperbuat dari kuning telur tanpa campuran apa-apa. Dimasak dalam air gula . Warna kuning kuih ini adalah warna asli kuning telur tersebut.

Di rumah akak... cuma akak sorang saja yang makan, anak-anak dan suami tak suka sebab too sweet. So akak boleh bersenang-senang sorang diri, menikmati kuih ini. 

Setelah makan baru akak insaf...mula fikir gula dalam darah. Sure naik kan. Sesekali tak pe lah kan( ayat menyenangkan hati sendiri).



keep smiling :)


20 comments:

  1. Assalam kasih..acik kalau pi kota baru pun suka beli kuih2 yang ada dijual disana.
    bunga tanjung acik paling suka..walaupun masis..lagi satu ketupat sotong dan rojak betik..itu pun acik suka.

    ReplyDelete
  2. mmg jala mas ni manis kan.. kwn lia penah suruh try mkn ms lia study di kelantan dulu. dia kata "agak manis" sekali mkn "mmg manisss".. waaaaa

    ReplyDelete
  3. sedapnyerr tgh jala mas ni ngan kopi.. pergghh terangkat walaupon nureen x pernah mkn..

    ReplyDelete
  4. kalau pakai gula merah takde masalah tp kalau gula putih memang bermasalah hehehhee...

    tapi saya yakin ia teramatlah sedap kan

    ReplyDelete
  5. Org Pantai Timur ni kreatif-kreatif kan...? elok je jadinya, tak hancur pun kuih tu even tak campur apa-apa...tapi manis sangat..kalau saya makn, lekas-lekas kena minum air suam....hi hi...

    ReplyDelete
  6. ish..teringin lak nak rasa...

    ReplyDelete
  7. anak-anak chik na panggil "mee kuning manis " :D

    ReplyDelete
  8. mak metua lia jual jala mas ni tiap kali bulan puasa. Lia tk suka sebab manis sgt..buah tanjung pun tak pernah try..tktau knp tk pernah teringin nk try..hehehe.

    ReplyDelete
  9. pernah dengar tapi tak pernah makan.

    sedap ke kak ?

    ReplyDelete
  10. kak
    dari dulu sampai skrg saya masih tkleh mkn jala mas..sebabnya aaaaamatla manis ;-)
    bunga tanjung pun manis kan kak!
    as toot itik tu terus jd tk selera sbb teringat nama dia tuh hahaha rasanya now dah ada nama baru tp tk ingat apa dia

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum,
    Cantik kueh jala mas tu, tp tak pernah makan lagi. Pernah tengok kat tv cara pembuatannya, klu yang tak pro, rasanya tak jadi secantik ni

    ReplyDelete
  12. baru CK tahu jala emas ni 100% kuning telur di masak dlm air gula. Huhhh cecekali ok ler rasa sket2 jgn trlalu asyik sbb maniskan..cam pesan org tua dulu2 mkn ambik syarat :)

    ReplyDelete
  13. manis sgt ke kak? tak pernah mkn lagi jala mas ni...roti jala pernah la....hehe

    ReplyDelete
  14. sedap kuih ni tapi manis kan?

    ReplyDelete
  15. kak kasih..

    saya suka tengok kaler dia.. ada banyak kaler lagi kan kak?

    nak makan je belum sampai hajat..

    ReplyDelete
  16. aduhai..
    penat jugak nak habiskan klu makan sorang2 yee...

    sya pernah dengar kuih ni..tak pernah rasa..klu sekali tengok dlm gambar mcm mee kuning yee

    ReplyDelete
  17. kak erna
    wsalam..
    saya pun suka juga rojak betik kak..rasa masam manis nya itu membuat tekak rasa segar :)



    kak aya
    warna kuning telur yg original :)




    Lia
    hihi...memang manis, suami akak pun tak suka sebab terlalu manis :)




    nureen
    bagi akak yang pernah makan, akak kata sedap le...tp suami & anak2 kata tooooo sweeeeet ...hihi




    shahromnasrudin
    sedap bagi yg biasa makan
    tp bagi yang tak biasa sure akan kata sangat2 dan sangat2 manis...hihi




    cikgu nurin
    kalau tak kena cara, memang tak jadi jala tu...terputus2.




    wahida
    kat Kl susah nak dapat :)




    chikna
    betul tu...macam mee kuning :)




    mrsharis
    sure suami lia berasal org pantai timur kan :)




    azrina
    manissss sangat :)




    zarin
    oh dah ada nama baru ye...bagus le, tak cantik bebenor nama tu kan.. :)




    watie
    memang, kalau tak betul...jala tu jadi terputus2 ;)




    chekiah
    betul tu..setuju2 :)




    nieza
    memang manis sangat :)





    kak anymz
    manissss sangat kan kak :)




    hann
    cuma satu colour je
    warna kuning tu, warna ori kuning telur tanpa letak pewarna lagi :)




    sal
    memang nampak macam mee kan :)

    ReplyDelete
  18. salam kak..
    sy suka gak jala mas ni..tp time bulan puasa je la byk jumpa kan..kalu balik klate memang tak lepas peluang cari jala mas ni..=)

    ReplyDelete
  19. kalamhati
    kat klate senang nak carikan...tiap hari pun ada. Kalau kat KL susah sikit :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...