Tuesday, 3 May 2011

Kek Coklat tanpa Telur

Resepi ni akak ambil di dapur Kak Anymz...My Kitchen. Bila tengok tajuk pun akak dah tertarik..Super Moist Eggless Chocolate Cake. Teringinn sangat nak cuba bila melihat gambar di blog kak Anymz tu...nampak moist dan gebu. 
Lepas tu tak guna telur pulak tu.




siap untuk dimakan :)




Satu lagi keistimewaan kek ni...tanpa mixer elektrik pun kita boleh buat kek ni, just guna whisk saja.


Pernah tanya Kak Anymz, kalau tak letak emulco coklat boleh tak( nak mudah saja...ish ish). Kak Anymz kata boleh cuma colour kek je le tak berapa cantik...tak hitam pekat. So akak tak mau le kek akak pucat, beli le emulco tu di Jusco.Hasilnya memang cun...colour coklatnya lebih terserlah.


moist


Anak-anak suka sangat, keknya gebu & Moist. Aqi pula request nak letak coklat chip kat atas kek tu. Akak guna paper cup. Dapat 12 biji...Akak rasa kalau ahlikeluarga  ramai kena buat 2 adunan. 


Kak Anymz minta izin copy paste ye...ampunnn kak.





Super Moist Eggless Chocolate Cake 
Sumber : My Kitchen (kak anymz)

bahan-bahan : loyang 6-7 inci yatie guna loyang 5 insi akak jugak

·                     1 cawan tepung gandum
·                     1 sudu kecil baking powder
·                     1/2 sudu kecil soda bikarbonat
·                     1/2 cawan serbuk koko
·                     2 sudu besar susu tepung
·                     1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
·                     1 cawan gula perang
·                     1 sudu kecil esen vanilla
·                     1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
·                     secubit garam
·                     1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
·                     1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara
1.            Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
2.            Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
3.            Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
4.            Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
5.            Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
6.            Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.


 
Emulco coklat 50g

Untuk Siti Haslinda(Lin) yang bertanya tentang emulco coklat...inilah rupanya. Botolnya kecil saja.








Keep smiling :D

26 comments:

  1. Assalam kak..sedapnya kek tu..:)
    tq atas doa akak tadi yer mudah-mudahan semuanya dipermudahkan Allah dan selamat nanti.

    ReplyDelete
  2. wow nmpk poto aje dah tergoda nih kak..mau cube terai test gak ler

    tumpang kopipes gak yer sis..sedap lepak2 mkn2 smbil2 santai petang nihh

    ReplyDelete
  3. salam kak..apa kabar?lama atie xsinggah sini.nampak sedap kek akak tuh!!

    ReplyDelete
  4. kasih, nampak sungguh menggoda kek tu...ramai dah mencuba, tentu sangat sedapkan.... bila la nak singgah rumah kak rose ni?

    ReplyDelete
  5. wahh..mesti cuba nie..kek pisang akak lin dh cuba..nie nak cuba kek coklat nie plaks..boleh tak akak upload gambar emulco tuh..senang nak cari nanti :)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum,
    Tkasih sudi singgah blog saya, happy belated birthday ya, sedap nampak kek coklat tu, merata rata orang dok tayang, saya jer lum buat lagi...

    ReplyDelete
  7. Nieza
    Wsalam..semoga nieza dipermudahkan dalam mengerjakan umrah :)



    Greenjade
    boleh2 silakan...akak pun kopipes dari kak anymz gak..hihi.
    Try le memang best :)




    Azatie
    Wsalam...akak baik2 saja Alhamdulillah.
    Sedap...ambil resepi dari Kak Anymz my kitchen :)



    Kak Rose
    memang best.gebu & moist




    Siti Haslinda
    Nanti malam akak upload gambar emulco tu ye sb sekarang akak kat tempat kerja.
    Cuba le Lin, kek ni senang & sedap :)




    Watie
    wsalam...sama2 & thank u juga unk watie.
    Kalau ada waktu cuba le...anak2 akak semua suka :)

    ReplyDelete
  8. Wah di sini ada choc cake gebusz.tak guna telur , dan tak payah keluarkan mesin bagai..boleh buat sambil goyang kaki ni....copy,copy....


    Kak, umah saya di hulu langat ni je..kalau nak g dusun durian kat Sg. Lui tu mmg lalu depan rumah saya..kat batu 15, lepas je signboard agrotek garden resort, lebih kurang satu km ke depan, akk boleh nmpk rumah saya sblh kiri, dpn ada badminton court,gate maroon...dkt sgt dgn jraya..bak kata orang,kalau baling durian tu, boleh sampai la...ha ha ha...

    Singgah la nanti....D

    ReplyDelete
  9. cikgu nurin.
    Nanti akak intai2 rumah cikgu ye. Rupanya kita dekat je kan.
    Akak selalu tengok signboard Argotek tu.

    Cuba le kek ni, senang je sure anak cikgu suka.

    ReplyDelete
  10. assalammualaikum kak,

    cantiknya kek tu..hee jimat telur ye..selalu buat kek guna telur

    nak kena cuba ni..mintak izin copy ye kak..terimakasih

    ReplyDelete
  11. kak mohon izin mengopy mengepaste ye..

    can sedap je..

    ReplyDelete
  12. kreatif ..
    first time tengok kek tanpa telor..

    ReplyDelete
  13. Anitaare
    jimat telur dan tak yah nak keluarkan mixer elektrik.
    Silalah copy ,nanti try buat ye.

    ReplyDelete
  14. Yan
    boleh2 silalahh mengopipes...
    Try buat ye...sgt gebu & moist.



    Sal
    resepi dari Kak Anymz My Kitchen ni memang kreatif :)

    ReplyDelete
  15. wahhh..terharu plaks bila akak msg yg akak dh upload gambar yg diminta..tak saba nak cuba nie..nak cari kt tesco la..isk isk isk..sedapnye kek tuh kak kasih!!!

    ReplyDelete
  16. salam kak kasih,

    oo..bila letak emulco tu jadi
    warna coklat gelap

    leh lah cuba..coz mixer ati dah jahanam :)

    ReplyDelete
  17. tengok gambar dah tau musti sedap kek nih..
    yang saya lagi tertarik - mug gambar kucing 2 ekor tu.. comel..

    ReplyDelete
  18. da pollow dah, dapat kek pree x? hihi

    ReplyDelete
  19. aduuuuuuuuuuh,sedapnya kek cekelat nih..masih terasa2 lagi kelembutan nya..terima kaseh sudi mencuba ya kak..rasa2nya nak buat jugak lagi ni nanti..tak puas hari tu..kali ni nak buat cam akak punya..dalam cupcake...

    ReplyDelete
  20. AsSalam, nampak menyelerakan.. sudah pasti rasanya juga sedap...


    sesuai utk mereka yg tidak makan telor..

    .

    ReplyDelete
  21. Khairul
    Aci...aci buka pintu...hihi
    Boleh2 nanti akak kasi sebijik ye.



    Siti Haslinda
    Nanti try ye :)



    Ati
    sesuai unk yg mixernya rusak...hihi
    Ye emulco tu menambah cantik warna coklat tu :)




    Yanti
    mug murah je... :)
    Kek tu memang best .



    Khairul
    thanks ye...datang ambil kek kat sini ye...hihi



    Kak Anymz
    thanks kerana berkongsi resepi yg sungguh best ini :)



    Secangkir madu merah
    betul tu, org yg allergi telur boleh mkn kek ni :)

    ReplyDelete
  22. dapnya...nyum..nyum...nak try gak...

    ReplyDelete
  23. ladysirna
    try le...best kek ni :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...