Friday, 20 May 2011

Mango Lassi


Cuaca panas di siang hari sejak kebelakangan ni menyebabkan rasa nak minum yang sejuk-sejuk je kan.Akak ada beli mangga di Jusco, so akak buat lassi mango ikut resepi kat sini.

Bagi akak, best sangat...rasa segar je tekak ni.Akak memang pencinta mangga. Tak tahu kenapa, baunya saja akak dah suka.Sekali makan boleh makan sampai berbiji-biji...tak kenyang-kenyang..hihi.




Akak ada ubah suai sikit resepi  asal tu...akak guna mangga biji. Kat resepi asal guna mangga dalam tin. Lepas tu,  akak tak guna  madu, akak guna gula je.

rupa paras lassi mango dari dekat.

sesuai untuk dihidangkan pada tamu yang berkunjung.

mangga yang di beli di Jusco



keep smiling :D

22 comments:

  1. assalam kak, sedapnya mango lassi tu...order secawan yer....hehe

    ReplyDelete
  2. kak terliur pulak tgk lassi manggo akak nih..apam kat bawah tu pun sedap je tgk..eh!semua sedaplah..ni mesti berat nak naik lagi nih..oh tidak!!!

    ReplyDelete
  3. saya pun suka mango and hasya laaagi suka mango, pantang nampak mesti kena beli mango..kalau makan kat kedai mesti nak minum air mango..ok nanti nak cuba buat mango lasi ni..hihi ckp aje coz tiap kali beli mesti hasya terus makan je berbiji biji

    ReplyDelete
  4. eeee...cantikkk nyaaa

    gelas :)

    suka sangat

    depan rmh ati ada tanam pokok mangga
    kecik je tp lebat kalau berbuah :)

    ReplyDelete
  5. saya pun suka jus mango....bau dan rasa cukup sedap..

    ReplyDelete
  6. adoii... sedappnya tgk mango lassi tu akak.. penyejuk tekak dikala cuaca panas.. heheee

    ReplyDelete
  7. assalammualaikum kak,

    sedapnya minum sejuk2 air mangga tu..kalau ramai tamu kenalah beli banyak mangga ye kak.

    kenapa nama dia mango lassi??

    ReplyDelete
  8. assalam kasih..tak sangka kan..kita serupa..acik pun..tak boleh nampak mangga..mesti nak beli..kalau masa murah beli banyak....kalau mangga yang sama..sampai sepuluh ringgit sekilo..rasa mahal..beli jugak..tapi sikit..beli 2 biji aje..tapi..beli tetap beli..peminat mangga tegar..

    ReplyDelete
  9. Nieza
    boleh2...untuk nieza akak kasi 2 cawan hihi




    kak anymz
    tak pe kak, makan sebiji tak pengaruh sangat pada berat badan :)




    zarin
    boleh geng dengan hasya lah kalau camgini :)




    ati
    kalau mangga sendiri, sure fresh kan ati berbanding yang beli kat kedai.




    kak aya
    thanks singgah ke sini
    bestkan jus mangga...segar je, bau pun harum.




    Lia
    betul tu...waktu panas2 memang rasa segar je tekak ni :)




    anitaare
    kalau ramai tamu, kita kasi sikit sorang je...hihihi
    Namanya camgitu sebab ada campuran yogurt dan ice blended kot.




    Kak Erna
    sama le kak, kalau time murah...saya borong banyak2. Tapi kalau time mahal beli sikit je :)

    ReplyDelete
  10. sedapnya kak tapi bila time ada manggo makan gitu je heheh

    ReplyDelete
  11. chik mimi
    akak pun sama, suka makan mangga camgitu je. Sesekali je buat minuman :)

    ReplyDelete
  12. Amboi Kak Kasih...

    Saya pun suka mangga. Kat rumah saya ni ada satu kedai makan aje yang memang sentiasa ada stok. Mesti order fresh mango @ mango ice blended.



    *saya notice akak ni suka Lassi ...kan ?

    ReplyDelete
  13. azrina
    anak2 yg suka ice blended ni...macam2 dia orang cuba. Mak nya pun terikut2 suka...hihi
    tapi mango memang favourite akak :)

    ReplyDelete
  14. Assalammualaikum & slmt pagi kak kasih. Mlm tadi ceq mkn kt restaurant mamak ada sorang minah saleh order manggo lassi, ceq dok prati ja telan ayaq lioq lah juga dan pagi ni nmpak minuman yg sama wahh ceq ske ceq ske nak kena buat lah sbb slalu dengaq tp xprnah tray test. tks kak!

    ReplyDelete
  15. suami chik na pun "hantu" mangga... kalu dia ada kat rumah mesti ada mangga.. sampai anak-anak cakap " asyik beli mangga je abah ni"

    nanti nak try resipi mango lassi ni lah..sure hubby suka :D

    ReplyDelete
  16. Che Kiah
    wsalam...selamat pagi juga :)
    nanti cuba ye :)



    Chik Na
    cuba le chik na, sure hubby suka :)

    ReplyDelete
  17. wah memang sedap kalau dimakan semasa cuaca panas...

    yummy..yummy...


    .

    ReplyDelete
  18. Nampak sedap sangat.. blom penah cuba mango lassi nieh..
    Nak cuba buatler, tp kena tunggu sihat dulu la :)

    ReplyDelete
  19. khairul hakimin
    grrrr...memang sedap
    hihi



    secangkir madu merah
    rasa sejuk je kan..
    tekak pun rasa segar




    Myra Jay
    nanti try ye
    take care

    ReplyDelete
  20. i'm a mango lover so anything that was related to mango is my pebrettt too :))

    hee bestnyeee mango lassi tuu:D

    ReplyDelete
  21. Rtp Farra asisha
    thanks mampir ke sini ..
    kita sama donk...kita sama2 penggemar mangga.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...