Thursday, 5 May 2011

Lawa Ikan

Di Jepun kita selalu mendengar mereka memakan ikan mentah. Sebenarnya di sebelah Pantai Timur ada satu resepi ikan di makan tanpa di masak....namanya Lawa Ikan. Zaman dulu lawa merupakan makanan nelayan sewaktu mereka ke laut menangkap ikan.

Mudah cuma gaul isi ikan bersama air limau nipis bersama bahan-bahan lain. Ikan akan masak bila di gaul dengan air limau, warnanya akan berubah seperti ikan yang dimasak.
Sebelum ni Kalam Hati ada menulis tentang lawa ni.

Kebetulan pada hari keluarga tempohari sepupu akak ada menyediakan lawa ni. Sebenarnya dah lama akak tak makan...cuma waktu kecil dulu.
Sempat ambil gambar ...



Resepi Lawa Ikan

Bahan-bahan ( 5 orang )
8 ekor ikan tamban (diambil isi shj)
2 batang serai diracik halus
4 batang kacang panjang di potong kecil
Sedikit daun kesum..dipotong kecil
5-6 biji cili padi …kalau nak pedas boleh tambah
2 biji limau nipis (diambil airnya)
garam dan gula

Cara-cara
Isi ikan dihiris nipis.Tumbuk bawang kecil dan cili padi.gaul bersama isi ikan.Masukkan air limau nipis,garam dan gula.Biarkan seketika.
Gaul serai, kacang panjang dan daun kesum sekali dengan isi ikan tadi.
Ikan itu akan masak bila di gaul bersama air limau nipis tadi.


rupa paras ikan tamban...ihsan dari pakcik google

Zaman akak kecil ikan fresh...kalau buat lawa pun sedap , terasa isi ikan yang masih fresh. Susah nak dapat ikan fresh sekarang ni.



Keep smiling :D

21 comments:

  1. Ni, kalau makan selalu boleh awet muda ni...lemak tak de...

    ReplyDelete
  2. ee nak rasa lah..ni akak kena buat kalau kita jumpa ni..

    ReplyDelete
  3. assalam kasih..dikampung akak tak pernah buat lawa ikan ni..tapi..kalau lawa terung ke..timun ke..ataupn buah bacang selalu jugak..

    ReplyDelete
  4. salam Kak...xpernah tgk/makan lawa ikan nih!sedap yer kak...

    ReplyDelete
  5. baru pertama kali tahu pasal lawa ikan :) menarik ;-)

    ReplyDelete
  6. Hi kak..lama tak singgah & tinggal jejak.

    Ermm..nampak cam sedap jek. Nanti2 (KALAU rajin) boleh la saya try..hehe

    ReplyDelete
  7. assalammualaikum kak,

    ingatkan ikan tu lawa (cantik)..ooo rupanya camgitu..
    sy ni mmg tak tahu sgt lawa ikan ni..selalu mkn dgn apa ye kak..tak hanyir ke kak? maaf kak byk lak tanya..

    ReplyDelete
  8. cikgu nurin
    betul tu cikgu...
    tapi kalau selalu2 boring pulak kan :)


    yan
    hihi boleh2



    Kak Erna
    Wsalam...owh ye ke..nanti akak buat le n3 pasal lawa terung/timun/bacang...boleh share info .



    Azatie
    rasa masam2 manis :)



    Mas
    makanan tradisi ni mas...sekarang dah jarang org buat :)



    mrsharis
    thanks singgah :)
    sekarang ni susah nak cari ikan tamban .




    anitaare
    tak hanyir sebab dah digaul dengan air asam limau nipis.
    Makan dengan nasi.

    ReplyDelete
  9. kak
    first time saya dengar nama dish ni...hihi tk pernah dengar n tk pernah nampak n tk pernah makan...eh, nanti akak buat laa... buleh saya rasa sikit hikhik

    ReplyDelete
  10. zarin
    kalau akak buat akak kasi zarin ye.
    masalahnya nak cari ikan tamban kat KL ni susah sikit.
    Kalau buat dgn salmon ok tak ye?

    ReplyDelete
  11. kalau bulan puasa mak zaila selalu buat..kalo tak buat pon mesti beli..sedap!!

    ReplyDelete
  12. zaila
    akak pula...arwah nenek yg selalu buat. Best kan...rasa segar je.

    ReplyDelete
  13. kak, igtkan ikan tu yg lawa.. rupanya nama makanan..
    nampak mcm senang dimasak sedap dimakan.. boleh guna apa2 ikan ke selain tamban?

    ReplyDelete
  14. yanti
    selalunya guna ikan tamban...tak tau kenapa mereka tak guna ikan lain...sure ada sebabnya kan. Akak pun tak tau sebabnya..hihi

    ReplyDelete
  15. aslmkm kak...dil pnh rse mknn ni sbb abh dil pnh buat dlu..bljr dri to'ki ktenya..mmg rse best dn dil pn mmg ske mkn mcm ni..dgn nsi pns2..pergh...
    kak...slmt hri ibu..:-)

    ReplyDelete
  16. Dil
    pernah rasa ye..
    sekarang makanan ni dah jarang dibuatkan :)

    ReplyDelete
  17. hmm ada jugak nama makan lawa ikan..nampak macam sedap je...

    ReplyDelete
  18. hayaro
    thanks sudi singgah di sini..
    ramai yg ingat ikan tu lawa(cantik)...hihi

    ReplyDelete
  19. nanti kak kasih tolong bagi resepi IKAN KALE (betul ke ejaan mcm tu...hihi)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...