Tuesday, 10 May 2011

Oreo Cupcake



Semalam (Ahad) akak teringat tentang oreo cupcake yang zarin pernah buat. So akak mencari-cari resepi tersebut di “rumah” zarin.

Akak follow resepi dari Zarin. Zarin buat setengah adunan...akak buat 1 adunan. Walaupun anak akak yang ada kat rumah cuma 2...tapi kalau makan, macam 4 orang.Faham-faham je lah.


Pagi akak ke kedai bahan-bahan kek kat rumah tu. Beli bahan-bahan untuk buat cupcake ni. Pukul 11 dah mula buat sebab pukul 1pm nak gi wedding anak kawan akak.


rupa paras cupcake ni ... 
tanpa cover.

Next time kalau buat lagi, akak rasa akak nak kurangkan gula sikit. Bagi akak too sweet. Patut le Zarin kurangkan gula..akak pula follow resepi asal.

Tengahari akak ke wedding anak kawan di Kelana Jaya. Balik baru makan capcake ni dengan lassi milo yogurt.



Ingat nak kasi sifu (Zarin) sikit...tapi akak segan & takut sifu cakap "kenapa rasa lain ye dan kenapa rupa paras cupcake ni tak comey" (ini perasaan akak je, zarin tak cakap pun...hihi)...ohhh sangat segan & malu. Nanti le kalau dah terer sikit akak kasi sifu. Zarin akak minta izin kopipes ye...


source: bisousatoi  & Zarin

Ingredients 
250g butter  
1 C sugar 

2 Cs of self rising flour - sift 
1 tsp baking powder – sift 
4 eggs 
1 tsp vanilla essence 
8~10 oreo biscuits – crushed together with the cream

Method
put everything except the oreo biscuits in a mixing bowl and whisk for 2 minutes.. don’t overbeat ok.. 
then, stir in crushed oreos and mix kejap n then stop
then pipe the batter into cupcakes casing

Baked in preheated oven of 170C for about 10 to 15mins

Kak Zaidah dan menantu. 

Wedding yang akak hadiri semalam di Kelana Jaya di Dewan MBPJ.



Abe Nik & Kak Zaidah bersama anak menantu.
Semoga bahagia hingga akhir hayat.


Little Humyra

Petang anak sedara akak datang...umi dan abah Humyra sempat le merasa cupcake ni 

P/S : Untuk Kak Long & Kak Ngah (anak sepupu) yang menjadi silent reader selama ini (baru tahu..huhu) selamat mengikuti blog yang tak seberapa ini...semoga bermanafaat. Malu I...huhu.



Keep smiling :D

14 comments:

  1. fuuiiyyoo..kak, lawa lah cupcake tu..ada lagi tak tu?post ke sini sikit..nak makan mlm2 ni..ooppsss..tak rela ai you..satgi jadi kembang semangkuk..haha
    eh!hari tu akak ada post entri pasal buku tu..akak takdo baco ko?..pi gali blog akak ado tajuk hadiah dari kaseh redha..huuihh..penat tulis tu..hehe

    ReplyDelete
  2. Laaaa...akak da buat dulu, saya baru petang tadi beli oreo, Cik Bab dah lama nak buat cupcake oreo tu, semalam beli oreo, ayah dia dah tibai sebelum sempat buat, hari ni beli lagi...simple je cara buat dia kan?

    ReplyDelete
  3. hihi akak ni buat saya tergelak aje :-D
    saya tk nak cupcake arrr saya nak rasa ikan lawa lawa tu hikhik

    ReplyDelete
  4. rupa bukan ukuran kak..yang penting rasanya yang lazat;)

    ReplyDelete
  5. Macam sedap je kak.. sebenarnya saya ni dah naik jelak bau cake ni.. nak2 bila ada sambutan apa2 lah...

    ReplyDelete
  6. Sedapnyaaaa.... nak sikit hehehe

    ReplyDelete
  7. cupcake tu nampak yummy! nanti nak try buatla..thanks for sharing...

    ReplyDelete
  8. salam kak,

    ingat pic kak kasih tadi..suspen tau

    ati punya mixer dah rosakah kak..boring
    bila nk buat kek tau..

    boleh akak bg cadangan mixer apa yg ok :)

    ReplyDelete
  9. nampak sedap kek tu..
    dan gebu pula..
    bilalah sal ni nak buat kek,x sempat2..

    ReplyDelete
  10. sedap..sedap..anak saya suka biskut oreo.sorang suka krim yg sorang suka biskut dia..lantaklah,asal bahagia...

    ReplyDelete
  11. anymz
    dah habis dah kak ...hihi
    dah gali dah kak...baguih le akak dah terima. Selamat mcuba resepi2 tu ye kak :)




    cikgu nurin
    simple je..nanti buat le. Cik Ban sure suka :)




    zarin
    ok..ok nanti kalau ada ikan tamban akak buat...masalahnya kat KL ni susah nak cari.Kalau kat Trganu senang dpt.




    zaila
    betul tu zaila :)




    yan
    anak2 akak suka, terutama yg ada coklat atau oreo. Maknya suka jugak...hihi




    mas
    mai sini...akak hidang dgn nescafe o



    hanis
    nanti cuba ye.. :)





    Ati
    bukan akak le...hihi...kawan akak :)

    Akak guna mixer lama..dah berzaman lamanya, colour putih dah btukar mjadi kekuning2an hihi.Jenama Philips. Akak tengok kat kedai yg terkini...geram je nak beli..hihi




    sal
    saya kalau mood membaking datang...baru le rajin. Kalau time malas, beli je...hihi




    chempaka
    bagus le camgitu...tak membazir :)



    rossa alina
    thanks singgah sini
    jemput makan :)

    ReplyDelete
  12. kalau si Adiq nampak cupcake ni mesti dia suh buat.


    tengok rupa pun tau sedap tu kak !

    ReplyDelete
  13. Azrina
    anak2 suka sebab ada oreo :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...