Sunday, 8 May 2011

Sira Pisang Istana

I've no idea...kenapa kuih ini diberi nama sira pisang istana. Adakah ia berasal dari istana atau cuma nama semata2.


Kuih ini bukan akak yang buat. Bonda yang buat, balik dari kerja kuih ni dah masak. Kebetulan adik akak sekeluarga pulak datang. Sempat le mereka merasa kuih ni.


Menurut bonda, pisang yg digunakan...pisang berangan yang tidak terlalu masak...yang sedang2 saja. Pisang ni dibakar dulu bersama kulit hingga agak masak. Kemudian kulit dibuang. Pisang ni dicelup dengan telor (yg di pukul sedikit)kemudian goreng.
Sediakan pula syrup(sira) nya...air , gula dan pandan dimasak pekat. Pisang goreng tadi dimasukkan kedalam sira/sirap tu.

Ini pula anak2 buah akak yang datang berkunjung dan sempat menikmati kuih ni...

 Abang shahmi...cuba menutup mulut sebab gigi belum tumbuh...hihi


adik ma

syahir



keep smiling :D

15 comments:

  1. salam kak
    thanx for the buku..akak dah buat entri pun pasal tu and also akak dah pun buat muffin dari buku tu hari ni..sedap betul muffin sitrus tu..:)

    Happy mother's day kak..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum,
    singgah nak makan sira pisang, sambil sambil tu nak ucap Selamat Hari Ibu

    ReplyDelete
  3. come2 nya...anak buah akak

    ReplyDelete
  4. kak, kalo goreng tak yah celup telor boleh tak? hehehe.. memandai je nak ubah resepi kan?

    ReplyDelete
  5. manis tak???cm sedap je??

    hehehe

    ReplyDelete
  6. akak..

    mesti sedap ni kan kak?
    dah la ada nama istana..
    iskk.. syoqnya.. nanti bebila nak try lah..

    Rindu.. muuahhss..
    Selamat hari ibu

    ReplyDelete
  7. mana nak dpt pisang cenggitu zaman sekarang ya huhuhhhh

    ReplyDelete
  8. salam kak kasih...masih belum terlambt lin nak ucapkan Selamat Hari Ibu..Semoga Pjg Umur, Murah rezeki & Ditetapkan Iman..Bahagia bersama Keluarga...

    ReplyDelete
  9. dah lama tak makan sira pisang...yummy! happy mother's day!

    ReplyDelete
  10. pisang sira pernah makan sekali, tapi tak pasti ada tak beza dengan pisang sira istana ni.. dengar nama sira istana macam sedap je kan heheh.. comelnya anak2 buah akakkk.. :D

    ReplyDelete
  11. sedap nampaknya pisang bersira itu ya... macam teringin nak rasa..nanti ada pisang nak cuba buatlah...

    terima kasih ya bagi resepi..



    .

    ReplyDelete
  12. as salam dan salam perkenalan dr BSB. Mykid pun suka makan pisang.

    ReplyDelete
  13. Duku arwah nenek selalu buat, tapi tak sempat sira, bakar je, saya dah sambar...sejak dia dah tak ada, tak makan lagi kuih-kuih lama ni...padahal bukan susah pun nak buat, kan?

    ReplyDelete
  14. kak mawar
    boleh2 hihi



    kak anymz
    sama2...semoga buku tu bermanafaat :)

    happy mother's day





    watti
    wsalam
    thanks singah mkn sira pisang hihi
    selamat hari ibu.




    yan
    mereka anak adik lelaki akak..mas




    mas
    boleh cuma rasanya jadi lain :)




    nur liana
    manissss :)




    hann
    makanan org dulu2
    rindu jugakkk
    selamat hari ibu
    hugssss





    shahromnasrudin
    kena masak sendiri :)




    siti haslinda
    amin...amin YRA
    thanks ye...
    selamat hari ibu :)




    Hanis
    Happy mother's day :)
    take care



    Lady
    happynya lady dah mula BW...

    bezanya dgn sira pisang biasa, sira pisang istana dibakar, pastu digoreng dengan telur . kemudian baru masukan ke air gula :)





    secangkir madu merah
    makanan tradisi ni Yatie
    cuba le :)



    BSB
    thanks singgah
    salam kenal :)




    cikgu nurin
    betul tu, kuih ni simple je...tp malas nak buat :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...