Wednesday, 25 May 2011

Sodip Kesayangan




Ohh ini bukan sodip kesayangan akak. Sodip di atas sodip yang baru akak beli. Akak tak suka yang handle dia plastik, sebab mudah cair dan tercabut bila kena panas. So cari yang berhandle kayu atau SS. Kebetualan murah jadi beli le 4 sekali...satu RM 5 saja...murah lah kan. 



Ini sodip kesayangan akak...walau rupa parasnya tak comel ( dengan kata lain...buruk) dan agak antik tapi akak suka sangat...selesa digunakan.

Sodip ini dah di baiki oleh abang sebenarnya. Handle sodip ni dah tertanggal, so abang pun repair balik dan dia buatkan handle kayu. Dah lama sodip ni berjasa.


 
Abang memang suka bertukang...waktu ni di tengah baiki iron board. Dia still nak guna iron board yang lama walaupun akak dah beli iron board yang baru. Dia kata yang lama lagi best....sukahati le bang. Ada faedahnya juga pelajaran Kemahiran Hidup kat sekolah tu kan. Sejak abang ke Mesir tak de orang lagi yang rajin nak repair itu dan ini. 
Miss you Bang.




Keep Smiling :D



32 comments:

  1. yang lama pastinya byk berjasa... walau ada yg baru, yg lama tetap pilihan kalbu... hehehehe



    .

    ReplyDelete
  2. hahaha..perangai abang macam adik yana!!!!hehhe semua dia nak baiki!!!!

    ReplyDelete
  3. saya pun memang suka ngumpul sudip..dlm bnyak2 tu ada yang kita suka sangat pakai...

    ReplyDelete
  4. assalam kak, kekadang kalau kita selesa guna sudip tu....yg itu juga kita nak kan w/pun ada yg baru...hmmm pandai abg tu bertukang..rajin lak tu...:)

    ReplyDelete
  5. aslmkm kak..wah kreatif abg....mmg kak..brg2 lama2 ni lagi sdp dipakai dri yg baru ada sentimental value..kte mak dil..hehehe..
    akk..dil ada award untuk..sudilah kiranya mnerima....:-)

    ReplyDelete
  6. seronoknya dapat anak yang pandai bertukang kan kak?..anak akak azfar tu pandai reapir paip bocor..hehe
    thanx for the wish ya kak..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum,
    Cantik sudip baru tu. Sudip saya dah tercabut pemegangnya, tp saya guna jugak sebab selesa dengannya.

    ReplyDelete
  8. trus rasa nk buat entry pasal senduk kesayangan saya juge...

    nantikan :)

    ReplyDelete
  9. saya soka sodip yang beli kt ikea..yg material dia ala2 plastik tu. Dah 2 tahun lebih pakai..koali pun tak calar..ehehehe..

    ReplyDelete
  10. salam kak,

    murah betui harga sodip tu
    kat mana dapat tu?

    memang berbakat anak bujang akak tu
    inut sapelah agaknya )

    ReplyDelete
  11. bagus..kemahiran yg ada digunakan pada saluran yg betul..bukan mcm sesetengah mekanik..baiki motor utk merempit..merosakkan bangsa sndri huhuhhh

    ReplyDelete
  12. sy pun suka kumpul sodip :) bila kuar jln nmpk sodip murah mst nk beli hehehe....

    ReplyDelete
  13. assalam kasih..acik pun sama ..suka beli sudip..dulu beli tangkai besi..asal terlupa je..biar aje tertinggal dikuali atau periuk..melecur la tangan..panas..

    ReplyDelete
  14. kasih, ingat kak rose je ada sudip kesayangan... tu la yg hari2 guna, sudip kayu!

    ReplyDelete
  15. saya lak kurang gemar bertukang-tukang nih...hehe

    ReplyDelete
  16. memang yang lama tu la jadi kesayangan kan :)

    ReplyDelete
  17. auntie, tengok nie..hehe

    http://luvliyanaluv.blogspot.com/2011/05/ini-bukan-main-masak-masak.html

    ReplyDelete
  18. assalam kak..okl resepi dah n3..jom dtg tgok..pastu buat ye..

    ReplyDelete
  19. bagus kan activity cam ni.. tak memmbazir..

    ReplyDelete
  20. bagus abang! selagi boleh dibaiki selagi tulah dia akan baiki ye.. :)

    ReplyDelete
  21. kak,

    bila npk murah dan cantik mesti nk beli kan kak..tp yg lama gak yg kita suka guna..byk berjasa tuuu..
    rajinnya en abg akak ye..

    ReplyDelete
  22. brtuahnya ada abang yg x pndai mmbazir 1 sikap yg jrng ada pd anak2 skrg yg dia org tahu nak yg baru & uptodate. Kkdang cmtulah brg2 kt dapur wlaupun dh lama tp klau dh selesa syg nak buang akn usaha juga tuk repair apa yg ptt :)

    ReplyDelete
  23. bestnya ada anak yg rajin yg menukang....apa2 hal panggil dia ajer kan.

    ReplyDelete
  24. saya tgk chumel la pulak sodip akak tu, antik gitu..
    kalo tak mau nnt jgn buang, hantar je kat saya yer :)

    ReplyDelete
  25. saya pun tgh carik sudip baru ni kak..sama lak kita..sudip saya tu dah mcm hidup segan mati tak mahu...hahaha!!

    abang gi mesir sambung belajar ke kak?

    ReplyDelete
  26. secangkir madu merah
    betul2 tu...dah selesa dgn yg lama :)



    Nurliyana
    oh ye ke...abang ada geng lah ya :)



    Sal
    bila tengok je perkakas dapur, nak je beli kan...:)



    Nieza
    ada mood2 juga...hihi
    tapi Alhamdulillah kelebihan dia bahagian repair merepair ni :)




    Ummi Khalish
    memang selesa guna yang lama kan :)
    Thanks Dil Nanti akak ambil :)




    Kak Anymz
    setiap anak punya kelebihan masing2 kan kak :)




    wattie
    wsalam...kalau dah selesa..memang nak guna yg itu je kan, walaupun ada yg baru :)




    illa
    akak tungguuu....tak sabar ni :)




    mrsharis
    akak pun guna sodip ikea (plastik & kayu) bila guna kuali non stick , supaya tak calar :)




    Ati
    Abang ikut akak...hihi...FERASAN!!!
    Akak beli sodip tu kat econsave.




    shahromnasruddin
    Alhamdulillah....punya hobby yg bermanafaat.
    Merempit tu memang tak de kerja...Nauzubillah .




    mas
    kita pempuan, pantang tengok barang dapur kan, misti nak beli...kita serupa :)




    kak erna
    ohhh sungguh sakit kan ...
    sebab tu saya suka yg handle kayu.




    kak rose
    best yg lama juga kan kak :)





    papa mifz
    masing2 punya hobby yg berbeza..:)




    chikna
    betul tu...yg tu juga jadi pilihan hati :)




    Nurliyana
    auntie dah tengok...pandai yana buat kek :)




    sharifah
    thanks resepinya...InsyaAllah ada masa akak buat :)




    yan
    ok le kan...:)





    sue
    dia memang suka merepair dan main drill abahnya :)



    anitaare
    Abang (anak sulung akak) tu memang rajin menolong :)




    chekiah
    yang lama dah banyak berjasa kan :)




    leez
    sekarang dia dah jauh ...susah sikit :)




    yanti
    hihi...dah antik kan :)




    Wahida
    Abang(anak sulung) sedang belajar di Mesir sekarang ni :)

    ReplyDelete
  27. Kak kasih mcm mak Alin...satu ketika dulu pernah ada sudip kayu macam tu tp kami suruh buang sb dah tak cun...hehhe

    ReplyDelete
  28. Alin
    yesss!!! akak ada geng...hihi

    ReplyDelete
  29. saya suka guna sudip kayu. macam orang dulu-dulu.

    hehe..

    ReplyDelete
  30. azrina
    sodip kayu pun best juga kan reen :)

    ReplyDelete
  31. akak.. saya penah jumpa sudip dalam beg keja saya sebaik sampai opis.. tanya 4 kanak-kanak tu.. sapa pon tak mengaku.. :))

    ReplyDelete
  32. hann
    gelak akak baca story hann ni...lucu anak2 hann tu ye :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...