Monday, 13 June 2011

Air Soya



Soya ni akak dah rendam sebelum pergi kerja lagi (6-9jam). Balik akak blend dan tapis. Kemudian masak sampai mendidih. Setelah tu baru masuk gula dan ais.

Ini minuman untuk berbuka puasa. Ganti puasa masih belum habis lagi ni. Esok InsyaAllah puasa lagi.


Selain air soya akak berbuka puasa dengan bihun je...macam mengidam pulak nak makan bihun ni. Bihun akak beli kat restoran berhampiran rumah. 



keep smiling :D





24 comments:

  1. salam k.kasih....alhamdulilah selamat berpuasa....
    ucu dulu suka buat taufu fa + air gula....

    ReplyDelete
  2. wah.. macam senang je akak buat kan?
    seingat saya mak saya buat dulu macam susah payah je.. saya ni tau minum je.. sedap bukan main. :)

    ReplyDelete
  3. masa saya mengandung anak ke dua, saya suka minum soya. bila dia keluar, kulit dia memang cantik. halus mulus. ramai cakap macam tepung. sampai sekarang. cuma dia gelap je..heee

    ReplyDelete
  4. rajinnya akak buat soya sendiri.. teringin nak cuba la belum pernah lagi lady buat sendiri..

    ReplyDelete
  5. assalam,
    baguskan kalau buat air soya sendiri...sedap & dijamin bersih, suci & halal...

    ReplyDelete
  6. samalah kita kak...duk pulun menggantikan puasa. Lagi 3 hari nk menghabiskan...dulu tinggal byk sebab sakit masuk hospital.

    ReplyDelete
  7. slm kak....alhamdulillah
    sedapnyer air soya...buat sendiri mesti fresh rasa dia...rajinnyer akak..bila entah nk buat sendiri ni..

    ReplyDelete
  8. ohww sukanya home made soya..tetibe nk jugak..soya tu slalu jual kt kedai2 mana ye?

    ReplyDelete
  9. wahhh...sedapnye air soya tuh..ptg karang nak pie beli la kt pasar malam..tergoda dgn air soya kak kasih..hehehe..nak2 mengandung nie elok kan kak minum air soya ;)

    ReplyDelete
  10. assalam kak..wah sedapnya tgok soya tu...dgar akan pose..sy pon blom ganti ni...

    ReplyDelete
  11. owh sis ini tlh mengundang kemarahan tekak..hausssss uhuhu

    buatan sndiri lebih afdhal kan sis ;)

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum,
    Sedapnya nampak ayer soya buatan sendiri, bila letak ais lagi bestkan, sy penggemar air soya nombor satu sejak dari kecil lagi, suka minum dgn sirap gula merah....

    ReplyDelete
  13. huishh...jadi teringin la pulak...sedapnya....balik nanti nak beli lah air soya, nak buat sendiri, lambat la dapat minumnya.....heheheheheh.....

    ReplyDelete
  14. salam kenal, che mid follow..sedaapnya air soya segar tanpa pengawet..

    ReplyDelete
  15. sminggu sekali bila pergi pasar malam mesti sue akan beli kat pakcik yang mmg cuma jual air soya je..

    ReplyDelete
  16. kasih..selamat berbuka..
    akak ambik puasa sunat isnin dan khamis aje..

    ReplyDelete
  17. kak kasih, saya terlalu terliur dengna air soya ais tu..sambil blogwalking ni terasa sungguh dahaga sekali.

    ReplyDelete
  18. ucu
    wsalam..thanks
    akak pun nak belajar buat taufu fa...nanti acu ajar ye :)



    hann
    akak main buat jer hann...hihi




    yan
    memang kalau minum air soya waktu mgandung, kulit baby jadi cantik kan :)
    tp waktu mgandung akak tak suka minum...asyik nak ter wek wek jer




    lady
    kalau puasa...memang macam mgidam pulak kan, nak minum itu dan ini :)




    amie
    rasanya pun fresh je kan :)



    leez
    akak tengah pulun habis ni...hihi




    ida
    tetiba je teringin buat air soya ni...rasanya pun ok juga :)




    maya
    kacang soya yg belum di proses tu kat kedai runcit pun ada. Dalam paket plastik.



    siti haslinda
    betul tu lin, elok unk kulit baby..InsyaAllah :)




    sharifah
    akak tengah berusaha mhabiskan sisa2 puasa ganti :)




    greenjade
    kalau buat sendiri lebih fresh rasanya...tanpa bahan pengawet:)





    watti
    minum dengan gula merah pasti lebih sedap kan :)




    nurhayati
    betul tu, akak pun biasanya beli gak...hihi




    che mid
    thank singgah dan follow...I'm happy :)




    sue
    akak pun biasanya beli je, sebab nak cepat :)




    kak erna
    thanks kak... :)




    kak aya
    kalau BW waktu panas...best minum ni dengan ais kan :)

    ReplyDelete
  19. assalammualaikum kak,

    tengah panas ni..bila nengok soya dgn ais ni..hurm rasa hilang dahaga
    soya buatan sendiri lagi bersih dan suci kan kak..selamat berpuasa dan berbuka kak..
    maaf lama tak jengok sbb laptop problem

    ReplyDelete
  20. nampak mudah jer akak buat tu...sedapnya kalau dapat segelas ni..hehe selamat berpuasa yer kak:)

    ReplyDelete
  21. alahai kasih CK beli jer yg dlm kotak xpndai nk wat sndiri rasa cam payah tp bila baca camner kasih buat cam senang plak nti leh ler ngetes. sejuk tekakkk layan waktu berbuka :)

    ReplyDelete
  22. anitaare
    laptop problem ye..patut le dah lama sepi je. Thanks ye anita :)





    nieza
    thanks nieza... :)
    kalau puasa kat finland skrang sure lambat berbuka kan sebab musim panas :)



    CK
    akak pun biasanya beli jer...entah angin apa tetiba je nak try buat sendiri...hihi

    ReplyDelete
  23. kak, semenjak tgk kat utube pasal org jual air soya dia ludah kat dlm air soya dia tu, terus saya dah lama tak minum air soya kak....huhu...

    ReplyDelete
  24. wahida
    memang geli nengoknya kan...tergamak sungguh lelaki tu kan...:(

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...