Sunday, 19 June 2011

kek Lapis Masam Manis



Kek lapis asam manis carca marba ni akak buat hari Sabtu hari tu selepas balik kerja. Cari asam haw flake kat Econsave ...terkejar-kejar dengan adik sebab dah hampir magrib. Nasib baik ada. Waktu akak kecil dulu akak panggil gambir sebab macam gambir sireh.



Kek ni  tak sesuai dipanggil kek lapis sebab lapisnya kacau bilau....hihi saya budak baru pelajar...harap maaf ye tuan punya resepi. Resepinya kat  sini. 

Bahan-bahan ( loyang 8"x8" )

  • 1 1/2 cawan tepung biskut marie (biskut marie yg dikisar dan diayak)
  • 3/4 cawan gula halus (gula castor / gula pasir yg dah di'blend')
  • 1 cawan butter - suhu bilik (saya guna buttercup)
  • 5 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • sedikit esen vanilla, pewarna (ikut suka), asam hawflakes

Cara-cara

  1. pukul butter dan gula sehingga kembang dan ringan
  2. masukkan telur satu-persatu
  3. masukkan tepung diselang seli dengan susu, pukul sebati
  4. tambah esen vanilla, gaul rata
  5. asingkan adunan beberapa bahagian (ikut jumlah warna yang dipakai)
  6. masukkan 2-3 sudu adunan ke dalam loyang yang dah disapu dgn butter dan kukus lapisan pertama (lebih kurang 5 minit or less. kalau tak melekat di jari, maknanye dah masak dah tu)
  7. susun asam hawflakes di atas lapisan pertama tadi, dan lapiskan dgn 2-3 sudu adunan yg berlainan warna
  8. ulang langkah 6 & 7 sehingga adunan habis (kalau rajin boleh lapis nipis2, masa utk kukus selapis-selapis jadi lebih singkat. kalau malas, buat jer besoor-besor..hhee)



Hari ni..Ahad akak jemput adik beradik berkumpul makan pagi. Nanti cerita di next n3 tentang acara makan-makan tu ye. Akak sekarang ni duk melayan cerita Nora Elena kat Youtube sebab kat TV dah habis pun. Sebelum ni orang duk sibuk cakap pasal cite ni akak tak berminat pun sebab waktu siarannya tak sesuai dengan akak. Waktu tu akak baru balik dari kerja dan hampir magrib pula. Setelah Hann cerita pasal cerita ni.....wahhh bagus sangat ke cerita ni? Dan bermulalah akak melayan di youtube yang kadang2 slow macam ulat gonggok ni.

rupa paras haw flake ...bagi yang tak kenal...heh heh heh

Lepas acara makan-makan. Menyempatkan diri untuk facial...dapat Zzzzzz sekali kat situ. Petang call Atie (teman blogger)...semalamnya nak call tapi dah malam sangat. Waktu Atie jawap panggilan, akak ingat suara anaknya...boleh cakap dengan mak? Tahu-tahu yang jawap call tu Atie. Suara Atie lembutttt sangat . Best dapat cakap dengan Atie, sebelum ni cuma kenal kat alam maya je. Harap dapat borak lagi dilain waktu.



keep smiling :D



32 comments:

  1. teringat asam tu masa kecik2
    dulu mmg suka beli n makan

    ati ingat esok pun nk puasa

    sedap nmpk kek kak kasih tu
    nasib dok jauh...hehe

    ReplyDelete
  2. eh..tak perasan pulak
    yg bahagian akhir tu..hehe

    best ckp dgn akak juga :)

    ReplyDelete
  3. wahhh ni msti aura mkn kek lapis pmberian tu ek? ok per lapis caca marba janji cdp. alahai bila CK nk buat kek mcm ni hawflakes dh lama dlm stock xpsti dh xpired ker blum hehe.

    ReplyDelete
  4. assalam kak kasih...wah sedapnya kek lapis tu..lama tak buat..nieza suka kek tu. ceter nora elina tu memang best kalau nk tgk akak leh tgk kat sini juga http://malaymoviesfull.blogspot.com/search/label/Drama.

    ReplyDelete
  5. Akak..

    tengah saya sibuk nak maraton tengok ni, media prima dah disablekan dari youtube nih.. makanya tengok sekerat jalan je..

    tapi, episod last hari tu sempat gak nganga depan tv.. hehhe..

    err.. bila akak nak call saya pulak? hehheheh.. sementara ada around nih..

    :))

    ReplyDelete
  6. kak kasih, nak rasa sikit boleh kek lapis masam tu?

    ReplyDelete
  7. assalam,
    cantik kek lapis tu .... warna warni, & nampak kreatif, amie pun budak baru belajar...first time buat, ikut resepi dr sarawak..

    ReplyDelete
  8. hi there, i have just followed your blog..i hope you can follow me back..u have a nice blog here..
    i will be waiting for you on my blog...see u there..cheers

    ReplyDelete
  9. Amboi kak....

    jelesnya.

    tak boleh jadi ni..saya kena amik mud memasak balik lepas ni...

    ReplyDelete
  10. bahaya la baca blog akak nie..buat terliuqq jekk..waduhh!!!

    ReplyDelete
  11. kak kasih... walau rupanya kacau bilau tp menarik je mas tgk. nak sikitttt :)

    ReplyDelete
  12. baru dpt jejalan...2 hari lepas ida sibuk jer...sibuk melayan keluarga he..he
    wahh...hebatnyer kak, kek lapis..ida lum pernah buat kek lapis lg...memikirkan masanyer lama..len kali ler cuba..ok dh tu..lama2 mesti lg cantik..
    kecik2 mmg suka mkn asam gambir ni..sedap

    ReplyDelete
  13. ketinggalan Nora Elena ye? hehe...kat youtube pun cekik darah, kdg laju, kdg lebih slow dari siput.

    ReplyDelete
  14. nampak sedap lah kek lapis tu, tp susah le cari haw flake skrg ni.

    ReplyDelete
  15. Salam,
    Rajinnya buat kek lapis, cantik jadinya. Pernah buat sekali jer tak lama dulu

    ReplyDelete
  16. asam tu pun yati selalu makan time kecik2 dulu....skrg mcm susah nak jumpak je....rajin la akak ni....kalau dekat2 bole yati join kan...hahhahhahaah....join makan....

    ReplyDelete
  17. ishh..pandai akak buat...mmg namapak sedap...dah lama tak mkn asam tu kak..

    ReplyDelete
  18. kak..lame x mkn flakes tu..i suke sgt2...

    ReplyDelete
  19. Bestnya kak.. mane recipe nye?

    ReplyDelete
  20. anak-anak chik na suka kek lapis asam nih.. pernah buat sekali tapi macam berminysk sgt..ingat nak try resipi kak kasih pulak

    ReplyDelete
  21. salam kak,

    dh lama btul tk makan kek asam manis ni.asam ni pun dah kureng nak dapat.ada musim dulu sibuk pasal buat kek masam manis ni.mmg sedapkan...meleleh air liur ni.

    ReplyDelete
  22. salam kak .kek lapis ni lyn selalu panggil kek felda masa kecik2..hehehe kek ni fav. abah saya & suami..hari bapa buat kek ni pun diorang happy...

    ReplyDelete
  23. masam2 manis...hhehe

    nmpk mmenarik nie...hehe!!!!

    nk try..insyaAllah kalau ada masa!!

    ReplyDelete
  24. tak kesah kek mcm mana.. janji sedap..

    kak, saya baru habis layan nora elena.. waduh tak tahan penangan aaron.. ni start plak stanza cinta.. layan u tube jer.. malas tgk tv..

    ReplyDelete
  25. Hai Dear

    This looks yummy....you have a lovely blog...Please check out my blog..It is for food lovers and person who love to cook..You could find so many recipes that you can easily try at home..I update this blog on a regular basis…So please follow me and motivate me..Thank you
    http://yummytummy-aarthi.blogspot.com

    Aarthi

    ReplyDelete
  26. bestnya..u pandai buat...nak belajar..

    lama nak masak...kena sabar menunggu..
    tahniah jadi..

    ReplyDelete
  27. ati
    selamat bpuasa ati...
    waktu akak kecik akak panggil gambir
    best cakap dengan ati juga :)



    che kiah
    betul tu CK
    tak puas mkn kek hari tu...
    tapi kek pemberian tu lagi sedap...
    akak tengah mencari2 resepi kek sarawak yg sedap...kalau CK ada resepi kek Srawak nanti kasi ye :)




    nieza
    thanks ye kasi link tu :)
    dah lama akak tak tengok drama...bila tengok cite nora elena ni...best pulak




    hann
    agak2 bila waktu yg sesuai nak call hann? malam boleh tak?





    kak aya
    boleh2...nanti akak buat lagi, sebab dah habis :)




    amie
    nanti nak cuba buat lagi..
    duk mencari resepi yg betul2 sedap... amie ada resepi tu tak?




    Andrik
    Thank you very much...I've followed your blog :)




    azrina
    nanti bila mood dah datang, syokk je buat kan reen :)




    siti haslinda
    blog lin pun sama...setiap kali singgah kat blog lin, misti telan air liur je :)




    mas
    jom kesini...:)




    ida
    family ada visit ida ke?
    sure happy kan...
    akak rasa nak try buat lagi kek ni...




    zanafahmi
    akak selalu ketinggalan keretapi...hahha




    Lia
    kat econsave ada jual :)




    watie
    akak kurang rajin, sebab tu jadi lapis nya gedabak2...hihi




    hani
    ok le...boleh tahan :)




    norhayati putri
    boleh2
    akak beli asam ni kat econsave.




    wahida
    waktu kecik2 dulu akak selalu makan




    maya
    makanan waktu kecil2 dulu kan :)





    yan
    klik di link yang akak tulis "sini"





    cikna
    try le...akak rasa...akak punya pulak kurang lembab,tak tau salah kat mana :)




    chempaka aziz
    betul, susah nak cari asam ni skrg...akak jumpa kat econsave





    lyn at home
    kenapa panggil kek felda? sure ada cerita disebalik nama tu kan :)




    nurliyana
    auntie pun belum sempat nak try resepi kek yg liyana kasi dulu tu





    yanti
    sebelum ni akak tak minat lansung dgn aaron tu...bila tgok drama ni jadi minatlah pulokkk....hahahhaha




    Aarthi
    hi aarthi...thanks visited my blog. And I've just followed your blog...it's very nice blog.




    sal
    nanti nak try buat lagi...kek yg dibuat tu kurang lembab :)

    ReplyDelete
  28. teringat pulak masa kecik dulu memang syiok makan asam tu. siap kopek sekeping2 tak nak bagi cepat habis..hahahahahahahaha..

    ReplyDelete
  29. sue
    sama...makanan waktu kecik akak juga :)

    ReplyDelete
  30. TERIMA KASIH KASIHREDHA KERANA BERKONGSI KEK LAPIS MASAM MANIS NI..LAMA NEKCIK MNCARI TAPI SLALU TAK MNJADI..PAKAI RESIPI KASIHREDHA JADI..SRONOKNYA..DAH 3 KALI BUAT...TAKLAH SESUSAH YANG DI SANGKA..ALHAMDULILAH

    ReplyDelete
  31. nekcik
    Alhamdulillah
    saya pun happy bila akak buat menjadi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...