Tuesday, 28 June 2011

Lempeng Kelapa



Ini cara adik makan lempeng kelapa



Semalam waktu balik kerja, adik request lempeng kelapa. Macam tak percaya pulak...tiba-tiba je nak makan lempeng kelapa. Jarang sebenarnya buat lempeng kelapa ni. Tapi memandangkan adik puasa sunat hari Isnin...akak tak sampai hati nak tolak permintaannya. Sekolah adik memang menggalakkan studentnya puasa setiap hari Isnin.

Adik suka makan lempeng dengan syrup pancake dan butter. Ini cara dia...kira pancake melayu le ni. Syrup pancake dah habis so akak masak je   gula merah dengan daun pandan.




menu berbuka puasa adik...lempeng kelapa dan horlick ais.

Lempeng ni tak de sukatan khusus...main campur-campur semua je. Akak kasi juga le resepinya...mana tau abang kat Egypt sana teringin nak makan lempeng macam adik.

Bahan-bahan
tepung gandum
kelapa parut
1 biji telur
air
garam secukup rasa


Cara
campur semua bahan-bahan di atas.
Masak dengan minyak yang sedikit di atas kuali.


ini menu seterusnya untuk adik...nasi ayam ni akak beli sebelum balik kerja.



keep smiling :D



25 comments:

  1. teringat masa kecik-kecik dulu, arwah tok selalu buatkan lempeng kelapa untuk sarapan, minum kopi o.

    ReplyDelete
  2. peh! terbaikk lah anak akak makan lempeng dgn syrup pancake~kira mcm east meet west le..hehehe lyn kalo lawan dgn sambal tumisjawa lempeng ni emmm

    ReplyDelete
  3. lempeng kelapa tu kreatif betul..siap berbentuk 4 segi lagi..

    kami suka makan lempeng itu ngan gula merah..

    ReplyDelete
  4. bertuahnya jadi Adik;) rajin akak melayan kehendak Adik..

    ReplyDelete
  5. adusss lapo la akak... klau tgk n3 akak ni mmg rasa nk gigit jerr lappy nih hehhhee....

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum,
    Nampak cara memakan lempeng pisang yang simple tu sungguh menyelerakan....teringin pulak saya kat sini

    ReplyDelete
  7. sedapnye Kak Kasih..kalau cecah ngan sambal tumis..lagi sedap...hehehe

    ReplyDelete
  8. selamat berbuka puasa pada adik..
    menyelerakan lempeng kelapa

    ReplyDelete
  9. lempeng akak superb menariklah !
    square shape....tak round macam biasa. Jangan cakap anak, mak anak ni pun suka kak...





    * tahniah sebab akak dapat souvenir di blog Wahida.

    ReplyDelete
  10. bagusnya sekolah adik galakkan puasa setiap isnin...

    patut semua sekolah galakkan mcm tu kan kak.

    ReplyDelete
  11. pun ske layan lempeng kelapa (org penang panggil ghoti nyioq atau peknga). best klau mkn ngan sambal tumis ikan bilis atau any sambal.

    kasih, aduyai nape x reply email? kat fb nak add kasih camner yer. dah 2 3 ari mencari kasih x brhasil juga. add fb chekiah yer

    ReplyDelete
  12. sedap nye lempeng ...tambah2 lagi tangan ibu tercinta yg buat...penuh dengan kasih sayang...tak gitu k.kasih...

    ReplyDelete
  13. kasih..adik sama lah macam mak cik ni..suak maakn lempeng kelapa..tapi tak cicah apa pun..buat bagi rasa masin sikit makan gitu je panas2.

    ReplyDelete
  14. salam kak..simple2 pon sedap.Klu makan panas2 laggggg sedap!

    ReplyDelete
  15. omg kak..i nk try laa mkn lempeng kelapa ngan maple syrup;)sure sedap kn..

    ReplyDelete
  16. Salam ziarah..
    Lamanya tak makan lempeng kelapa.sekali sekala dpt makan sedap jg ni..;)
    singgah & follow..

    ReplyDelete
  17. x prnah plk dgr pasal empang kelapa? huh?interesting food

    ReplyDelete
  18. chik na tak pernah makan lempeng kelapa ni...nampak macam sedap je..mesti wangi baunya sebab kelapa tu kan... nanti nak try cuba buat minum petang or breakfast..

    ReplyDelete
  19. seddhhaapppnya kak.. mau tak cukup 3 keping makan..

    selalu lempeng bulat2.. ni empat segi sama.. macam ukur pakai pembaris plak..

    ReplyDelete
  20. kak aya
    betul tu...dulu2 akak pun selalu makan lempeng buatan arwah nenek...sedappp sgt kan. Kelapanya pun masih fresh dan muda..sebab tu rasanya pun sedap :)



    Lym at home
    makan dgn sambal tumis pun best gak kan lin...perrggghhh



    sal
    sedap makan panas2...kalau kelapanya muda lagi sedap :)




    zaila
    kesian pulak dia...kalau tak buat :)




    nureen
    hihihi.. :)




    watie
    makanan org dulu2 ni...
    arwah nenek akak kalau masak ...sungguh sedap :)




    alin
    betul tu lin...memang sedap.




    hanis
    kat jepun ada kelapa parut tak?




    anitaare
    thanks ye
    makan panas2 syokk juga :)





    azrina
    mak pun suka jugak...betul tu :)

    ohh thanks...rezeki tu reen :)





    wahida
    sekolah adik memang dari dulu macam tu... :)




    che kiah
    akak tak dapat pun email dari CK..
    akak dah add CK dah :)





    ucu
    hihi..harap2 begitu lah :)





    kak erna
    makan macam gitu je pun sedap jugak kan kak




    azatiesayang
    sesekali makan best jugak... :)




    maya amir
    cuba le...jgn lupa letak butter sikit :)




    nie muhaini
    thanks follow akak... :)





    zaza
    tak pernah makan ye...ini le pancake org melayu...hihi




    chik na
    cuba le... :)




    yanti
    saja suka2 buat 4 segi :)

    ReplyDelete
  21. kalau saya pulak suka makan lempeng kelapa ni ngan sambal tumis ikan bilis..

    ReplyDelete
  22. azmiezas
    memang best mkn dgn sambal kan :))

    ReplyDelete
  23. sedapnye kak, but saya suka lagi cicah ngan kari ke atau sadin..

    ReplyDelete
  24. hann
    makan dengan kari memang sedap :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...