Tuesday, 12 July 2011

Award & Tag dari Ida




Ida nun jauh dari Jepun telah meng TAG  akak...ada syaratnya yang kena laksanakan.Thanks atas ingatan Ida pada akak yer :) Love you.


Syarat-syaratnya :
  1. Nyatakan 7 perkara mengenai diri kita
  2. Tagkan 5 rakan blogger lain yang dipilih utk menerima award yang sama


Jom ikuti 7 perkara tentang akak...jujur sejujur jujurnya dan di tambah dengan sedikit ayat perasan hihi.




1. Seorang ibu kepada 3 anak lelaki ...telah hidup 20 tahun dengan incik suami...dah melalui masa susah dan senang bersama-sama. I love him very much ( tolong jangan pengsan dulu) and I know ...he loves me more....hahahahahaha. Nasib baik incik suami tak de masa nak baca blog akak ni. Kalau tak... sure dia suruh akak ubah ayat diatas menjadi begini...He loves me and I love 
him more... ;-)





2. Pernah tinggal di Bandung dan Bradford (UK).....dan terlalu banyak kenangan di sana. Mula kenal suami juga di sana.


3. Waktu remaja agak "keras" dalam kata lain susah nak menitiskan air mata. 



4. Waktu Arwah Tok (nenek) meninggal...akak tak dapat balik. Menerima berita kematian beliau dengan tenang. Tapi besoknya akak tetiba sebak.... sebab baru sedar dah tak boleh jumpa Tok lagi buat selama-lamanya. Akak menangis dalam bilik air sebab takut roommate nampak. Terimakasih Tok kerana menjahit baju , menyuap nasi, memasak makanan yang sedap2 dan memberi 
kasih sayang pada cucu mu ini .





5. Makin tua makin sensitive dah kurang "keras".....Selalu teringatkan dan rindukan Arwah Ayahanda. I really miss my father.




6. Pernah pengsan waktu mengandung anak ke dua (Aqi)...gara-gara tekanan darah rendah. Sedar2 tengok ramai Mat salleh berkerumun dan tanya...are you ok?? are you ok???....antara mat salleh tu, sure le ada  suami akak lah kan.  Aqi lahir di Bradford bulan disember . Waktu tu salji tengah turun .



7. Pernah batuk teruk...dan terpaksa makan ubat batuk. Rumah akak dekat je dengan tempat kerja...so akak paksa diri unk drive juga... Akak tertidur kat traffic light sebab efek ubat tu. Akak tersedar bila orang belakang horn ... fuhhh.




8. Tak cukup waktu untuk diri sendiri...pagi sebelum gi kerja ..kemas rumah, jemur baju...kemudian gi kerja...
kerja ... kerja dan kerja...balik rumah mop lantai...cuci pinggan, kalau tak penat masak ala kadar...kalau penat beli je...lepas tu jadi cikgu tuition unk anak-anak pula. Tak lupa juga hantar anak  tuition dan mengaji. Sekarang bila anak-anak dah besar dah mula lega sikit. Dan dah ada masa untuk menulis blog...sambil tunggu adik buat homework.
  


9. Suami dah memahami hobby baru akak (blogger)...kalau keluar makan ...dia tak kasi anak2 makan sebelum akak snap gambar makanan tu...hahahha. Thanks my dear...





Ohhhh ni dah melampau...Ida suruh akak buat 7 perkara je...akak buat 9....akak kasi bonus dua ye Ida...hihi


Akak Tag pada semua kawan-kawan yang sudi buat homework ni ye....sebab akak tengok kawan-kawan blogger semua dah kena tag.




keep smiling :D











18 comments:

  1. waaaah!pernah pengsan yo kak?..
    lopeh tu tak pengsan lai kan?..huhu
    Jangan kojo toruk2 kak..rehat2 kan diri dan jgn paksa diri buek semuo kojo..

    sayangilah diri anda.hehe

    ReplyDelete
  2. assalam kasih..sam la kita..jauh dari jepun award dan tag kita datang..he he..

    ReplyDelete
  3. hihih...bestnye akak...pernah tinggal di negara orang...sure tempatnya sangat2 lah cantik, mesti asik nk snap gmbr je kejenye kan?

    ReplyDelete
  4. mekasih kak sudi dan luangkan masa ukt homework ini....seronok dpt kenal akak lebih dekat...selalu ida panggil k'kasih jer...ke nk kena panggil akak kak apa ye..kasih nama akak ke? Kalau salah p'betulkn ye kak...seronok kn bila suami paham minat kita, support lagi tu...lama gak akak dok oversea ye..

    ReplyDelete
  5. akak dn hubby sgt sweet! suka yg no 9... takpe tak pengsan tapi sukaaaaaa sgt!

    p/s: itulah kak takut derang fikir mesia ganas je huhu...entahlah sy tak reti bab2 politik ni

    ReplyDelete
  6. suka baca tentang diri kak kasih.....patut tulis la sampai 20 perkara, baru banyak benda yang dapat di kongsikan.

    ReplyDelete
  7. Assalam kak...wah best baca ceter pengalaman akak ni...bila lak nk dok oberc lagi tu kak?..nanti nieza pun sama gak la bila dah blk rindu lak kenangan kat sini tu sebab simpan kenangan kat blog nanti tua-tua rindu boleh baca blk ceter lama..hehe

    family day semlm tu kak Siti dan abg jamil tak join la sebab utk family embassy jer. hari tu nieza ada ke umah kak siti dia jemput mknx2 memang sedap semua mskkan kak siti.nanti kak siti dan abg jamil nk blk malaysia akak bolehla jumpa tu.

    ReplyDelete
  8. kak, yg no. 9 tu sama ngan saya la kak...hubby saya tak bagi anak2 makan dulu selagi saya tak amek gambar makanan tu..hehe...

    ReplyDelete
  9. kiut sangat yg No. 1 tu..hehehehe..tersengeh sue sorang2 katt sini..

    ReplyDelete
  10. Salam,
    Ingatkan nak tag orang kat sini, rupanya dah ditag lebih awal dari orang lain......huwaaaa....

    ReplyDelete
  11. lagik kak lagik? hehe..suke i baca:) akak x tulis satu lagi...akak pndai masak..ihiks

    ReplyDelete
  12. Salam, terasa kejujuran dan keikhlasanmu... sesuai sangat dengan nama blog ni.. kasihredha..

    ReplyDelete
  13. masa mula2 giler blogging, suker jawab tag mcm ni..

    ReplyDelete
  14. lagi banyak lagi bagus, boleh Chik Na lagi mengenali diri akak...seronok baca mengenai Kak kasihredha

    ReplyDelete
  15. kak anymz
    heheheh...shhhhhh
    sekarang tak pengsan dah kak.
    Dah biaso dah kak...kalau tak buek kojo...rimas den :))




    kak erna
    yelah kak jauh dari Jepun :))
    best baca story akak...saya gelak sorang2.:))



    nuwairani
    dulu2 kamera pakai filem...bukan mcam skarang nuw..
    so kena le scan dulu kalau nak upload.



    Ida
    takpe..panggil kak kasih pun tak pe..nama glemer akak tu...hihi
    kat oversea waktu akak & suami belajar dulu Ida :)




    hanis
    hihi akak agak suami hanis pun faham dah kan minat hanis :))

    P/s : berita ni dah sampai jepun rupanya...akak memang tak suka politik.




    kak aya
    nanti tunggu aya punya pulak ye :)




    nieza
    waktu akak kat sana...akak sibuk teringat nak balik M'sia...tp bila kat M'sia rindu kat sana pula :))



    wahida
    agak semua suami blogger pun sama kan wahida...terpaksa le mereka memahami hobby isteri mereka :)




    sue
    hihi..semua pun sama kan :)
    pastilah saling sayangg menyayangi pasangan masing2 kan.





    wattie
    nanti lain kali tag akak ye :)





    maya
    masak tak pandai...
    tengah cuba belajar...hihi



    che mid
    wsalam...
    kasihredha nama blog je...hihi




    NM02
    sekarang dah malas ye.. :))




    chikna
    thanks chik na :)

    ReplyDelete
  16. awww~~thanks for sharing your wonderful memories~~~

    ReplyDelete
  17. suka saya baca, kalau akak buat 20 & more pon saya nak baca

    saya suka cara akak..rajin & penyayang melayan karenah anak2..saya ni huhuhu..cukup kurang sabar melayan karenah anak2 yang masih kecil, akak ada tips tak macamana nak mendidik anak semasa diorang kecil?? kalau boleh buat satu entry ya..sebab kalau komen kadang2 saya terlupa nak baca balik komen balas akak;)

    thanks kak

    ReplyDelete
  18. chalk
    awww jugakk...hihi
    sama2... ;-)



    zaila
    akak sebenarnya bukan penyabar sangat pun...waktu anak2 kecik..akak tegas mendidik mereka. Sekarang memang dia orang sedar kenapa ummi dia tegas...unk kebaikan mereka juga. Tapi bila time main2...boleh bergurau dan bermanja :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...