Sunday, 3 July 2011

Kek Lapis Masam Manis dan Kek coklat



Hari ni buat kek lapis masam manis lagi ..kali akak ambil resepi di rumah Yatie Sinar Kehidupanku.Tapi hasilnya tak secantik yang Yatie punya....untuk menyedapkan hati selalu berkata "rupa paras tak penting, yang penting rasanya"...hihi...sure Yatie senyum je baca ayat penyedapkan hati ini.

 
tak berseni...huhu 

Sebelum ni akak dah pernah buat kek lapis  tapi akak guna serbuk biskut marie..kat sini.


Bahan-bahan (loyang bulat 9 inci) 
Sumber dari Yatie Sinar Kehidupan 
  • 5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
  • 1 1/2 cwn gula halus
  • 1 sudu besar ovallette
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 150 ml susu cair
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 100 gm minyak jagung/masak
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • beberapa titis pewarna kuning dan hijau
  • asam manis secukupnya (hawflakes, lagi 
   bnyk lagi sedap)


Cara2
Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.

Pukul gula dan telur hingga kembang. Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi sehingga betul2 kembang dan gebu.


Masukkan minyak jagung/masak dan digaul sebati.
Masukkan tepung dan b.powder yg telah di ayak berselang seli dengan susu dan masukkan esen vanilla. 

Gaul sebati dan bahagikan pada 2 bahagian....letak pewarna kegemaran.

Loyang dialas kertas dan sapu sedikit mentega. Letak adunan hijau dulu, ratakan permukaannya dan susun asam manis di atas permukaannya... kukus selama 15 minit dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.

Buat pula lapisan kuning, ratakan dan tabur susun asam manis di atas permukaannya dan kukus lagi 15 minit. Ulang2 lapisan sampai adunan habis.

Untuk lapisan yang akhir, kukus selama 20 
min supaya kek masak keseluruhannya.

Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk







Hari ni akak buat juga kek coklat tanpa telur..pernah buat sebelum ni . Resepi kat sini
Kebetulan ada adik dan anak buah datang bertandang .
Kek coklat resepi kak anymz yang suka sonyom jo tu :)

Minum dengan teh yang Abang bawa dari Egypt..teh yang mempunyai pelbagai rasa.






keep smiling :D




29 comments:

  1. ni tongah sonyum lah ni tgk kek cekelat akak tu..buat dlm bentuk mapin gitu sonang yo nak ngap kak kan?..hehe

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum akak....selamat berkenalan.... rajinnya akak buat kek lapis. tahan sabar melapis satu2.. kalau sy, belom sampai tahap tu lagi.

    rupa paras tak penting, yg penting ada rasa. bak kata chef wan "kuih aku ni xde rupe, tapi ada rase"

    ReplyDelete
  3. akk....dil suka sgt mkn kek lpis kak..mngidam dah..nk buat x cukup bhn.huhuhu..abg blik cuti x?klo ye,blh kirim itu kek lps...hehe..x mlu dh.....:-)

    ReplyDelete
  4. rajinnya kasihredha ni baking... Chik Na pernah buat kek lapis ni tapi tak berapa menjadi, berminyak..nanti nak try resipi kasihredha plak

    ReplyDelete
  5. rajin betul kak kasih buat kek!

    ReplyDelete
  6. tak per kak, nguper tak penting janji sedap..heee, rajin akak ni buat kek lapis

    ReplyDelete
  7. Salam kak.
    Sedapnya kek lapis tu. Lepas ni try buat kek lapis sarawak pulak.

    ReplyDelete
  8. assalam kak..lamanya tak singgah sini...wahh menarik kek tu kira dah cun dh la tu....apa yg penting mkn sodap..hehe

    ReplyDelete
  9. Kek Coklat tanpa telur ??
    Wahhh...nanti mesti saya cuba. Mak saya tak makan kalau kek yang ada bau telur tau kak.. Mak akan cium dan cubit sikit dan bila ada bau mesti takkan makan.

    Saya pun dah terikut jugak. Bila buat kek, mesti saya kurangkan telur. hehehe..

    ReplyDelete
  10. kasih, pepagi kenyang datang sini, macam2 kek ada... nyum nyum...

    ReplyDelete
  11. kedua2 kek tu feveret saya...pernah buat kek coklat tapi kek asam manis tu tak pernah buat lagi...ingat nak try la satu hari nnt...


    rasa nak berjiran ngan akak je sbb akak rajin buat kuih muih pizza bagai..hehe...

    ReplyDelete
  12. Nampak sedap ajer...ada masa nanti cikgu tie nak cuba buat.

    ReplyDelete
  13. rajinnya... sedap tu kek lapis masam manis.. saya pun pernah buat sekali. malasnya nak buat kek yg berlapis2 ni hehehehe..

    ReplyDelete
  14. Salam kak, nak ngendeng kek lapis masam manis la sekeping. Nak buat malas benor.Saya pernah makan sekali kat restoren Mohd Chan tu kat Shah Alam. Kak nanti bagi email kat sini ya hazila8@gmail.com

    ReplyDelete
  15. salam k.kasih...
    ku lihat hijau....jap lagi nak celok akak punye resipi .....

    ReplyDelete
  16. salam kak kasih...
    dari jauh kulihat hijau....biar x menarik tapi yg penting sodappp...

    ReplyDelete
  17. kak anymz
    betul kak senang je nak ngappp...hihi




    nuwairani
    wsalam...salam kenal juga.
    akak pun bukan rajin benar cuma suka sgt dengan kek asam manis ni :))



    ummi khalish
    abang tak balik dil...
    sampai mesir sure dah lain dah perisanya...hhihi




    chikna
    baru belajar2 sebenarnya...menajam kan skill melapis...still x cantik gak :)




    kak aya
    kebetulan ada tamu...semangat sikit membaking hihi



    ida
    nak sedapkan hati...memang kata2 tu lah akak guna..hihi




    shameel
    InsyaAllah...tgah mcari resepi kek sarawak ni :)



    nieza
    hihi...buruk rupanya...nasib baik sedap..kalau tak sure akak dah berpaling tadah hahahha




    azrina
    nanti try le reen
    tak payah guna mixer just kacau camgitu je :)




    kak rose
    saya nak kerabu epal akak huhuhu




    wahida
    hihi boleh2
    nanti try ye :)




    cikgu tie
    nanti try ye :)




    secangkir madu merah
    akak nak minta resepi kek sarawak boleh?




    hazila
    boleh2 ...hihi





    ucu
    nanti try ye...
    akak punya tak berseni...kalau ucu buat sure cantik :)

    ReplyDelete
  18. hi... lom sudi nak follow kite ke? hehehe

    ReplyDelete
  19. saya dah agak, saya silap hantar komen. nak tgk blk tak leh sbb yu kena approve dulu komen.. hahaha. im sori... *________*

    ReplyDelete
  20. NM02
    takpe2 at least NM02 dah tinggalkan jejak kat sini :)

    ReplyDelete
  21. betul la akak, klau guna biskut merie lg cantik.. nureen last buat 3 thn lepas heheheh :P

    geram tgh.. pos mai cini cikit ;p

    ReplyDelete
  22. nureen
    akak takut kalau akak pos sure perisanya dah jadi lain bila sampai ke nureen nanti :))

    ReplyDelete
  23. kak, walau mcm mana ruponyer.. tetap kesedapan nya terasa kan..

    akak kan expert bab2 duk kat dapur nih.. kalo dekat mau pi mintak skit kek lapis ni :))

    ReplyDelete
  24. betui3 kak walopon rupa mu tak ensem..tapi rasa mu totap menjadi pojaannnnn...hehehe

    ReplyDelete
  25. yanti
    nak sedapkan hati memang le kena cakap mcm tu kan..hihi



    Greenjade
    nasib baik rasanya sedap...kalau dak ...dah le rupe tak ensem...hihi

    ReplyDelete
  26. saya pnh mkn sekali jek kek coklat tanpa telur..tp mmg sedap..wonder cmne leh sedap&nmpk gebu gak walaupun tanpa telur..:)

    ReplyDelete
  27. maa
    ye tak ye kan
    macam mana boleh gebu tanpa telur kan :)

    ReplyDelete
  28. rajinnya akak melapis.. ni yang jeles nih.. hahaha.. tah bila nak buat.. tak kira lah rupa dia cemana.. janji buleh makan.. hehehhe

    ReplyDelete
  29. hann
    itu kata2 penyedap hati..thanks hann...hihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...