Thursday, 14 July 2011

Kuih Tepung Kapur


A couple week ago..akak buat kuih ni untuk bawa ke rumah my sister. My sister tinggal dekat-dekat je dengan rumah akak . Dia ajak makan pagi kat rumah dia.Fikir punya fikir...yang paling mudah buat kuih ni lah kan.


Kuih ni lebih kurang macam kuih kasui/kaswi /kosu jer...cuma letak kapur sirih tu sikit.Sebab tu dipanggil tepung kapur.Kat kampung akak itulah namanya.

Kuih ni dipotong nipis-nipis dan di gaul dengan kelapa parut.

Resipinya akak agak-agak je

Bahan2
-Tepung gandum
-air
-gula melaka 
-daun pandan
-kelapa parut
-garam
-sedikit kapur sirih

cara2
-masak gula melaka, daun pandan dan air
-sejukkan air gula melaka tadi
-setelah sejuk masukkan tepung gandum dan          kapur.
-kalau terlalu pekat masuk sedikit air lagi.
-Tapis adunan tadi dengan penapis santan
 agar tak berketul-ketul.
-Kukus hingga masak.
-Potong nipis-nipis dan gaul dengan kelapa     parut yang telah di campur sedikit garam






Kuih ni dulunya sering dibuat oleh Arwah nenek(Tok) akak..
Tok sangat sayang pada Arwah ayah akak. Dan hampir setiap pagi tok akan hantar makanan ke rumah kami.

Tok akak...sayang gambar ni tak clear. Gambar lama.Akak ambik dari "simpanan" kakak akak.
I love you Tok...Al Fatihah .



keep smiling :D





26 comments:

  1. Dah lama x makan tpg kapur... Sedap jugak kalau sekali-sekali dpt makan kuih2 yg simple cam ni.

    ReplyDelete
  2. salam kasihredha..tok & Opah atie pon belah Ayah & Arwah mak atie pon dah meninggal gak...hanya gambar sebagai kenangan.

    ReplyDelete
  3. wah...akk macam berjanji je..semalam pun dil buat kuih ni...dil suka sangat kuih ni sebab kenyal2 sikit dari kaswi tu..dan kalau ma dil,dia letak dlm daun pisang dan bungkus2...mmg wangi dan shedap sgt....kuih tradisional mmg x jemu memakannya kan kak? :-)

    ReplyDelete
  4. huishhhhh.....resepi mahal tu kak... turun temurun daripada tok rupanya... teringin jugak nk buat kuih2 lembut mcm ni...beronok sagu ke, lompang ke, apam ke, masalahnya kelapa susah betol nk dapat kt sabah ni. orang2 sabah jarang makan yg bersantan..

    ReplyDelete
  5. kuih kaswi memang letak kapur kan kak...haha lupa lak resepi tu..mak nieza kalau buat kuih lompang letak air kapur gak skit. ..sedap tu..bestnyer ada kakak duduk dekat umah..nieza tak ada kakak dh. al-fatihah buat arwah tok akak..

    ReplyDelete
  6. wah, sedap..sedap..macam nampak senang je buat..tapi klu terselap letak air,terkeras atau terlembut..
    tu yg boleh membuatkan tak menjadi..hehe..

    ReplyDelete
  7. tak penah makan..maya ingat kuih kasui tadik..:)

    ReplyDelete
  8. selamat pagi kasih,
    semuanya tinggal kenangan ye.....siapa tak sayang atuk...,
    kuih tu kami memang panggil kaswi dan memang tradisi keluarga dicampur sedikit kapur...

    ReplyDelete
  9. sedap..sedap..walau sempoiii..syoknya duduk dekat2dgn adik-beradik ya..kak kasih?

    ReplyDelete
  10. sedapnyaaaa suka2 kuih tu..feberet...

    al fatihah utk arwah tok, semoga roh beliau sentiasa dicucuri rahmat...

    ReplyDelete
  11. pestaim dgr kuih tepung kapur kak...huhu...

    al fatihah utk arwah tok akak...

    ReplyDelete
  12. Kak Kasih,



    Mak saya buat kaswi letak kapur sikit. Saya ikut aje sampai sekarang.

    ReplyDelete
  13. salam k/kasih...
    sedapnye kuih ni...salah satu fav ucu n paksu..tp sampai skrg x pernah buat...dah masuk dlm list ..

    ReplyDelete
  14. Sedap kuih nie...terima kasih kerana letakkan resepinya. Bila lihat gambar atok akak....teringat pulak pada arwah tok Cikgu Tie. huhuhu....
    rindu sangat kat arwah tok.

    ReplyDelete
  15. Sedap kuih nie...terima kasih kerana letakkan resepinya. Bila lihat gambar atok akak....teringat pulak pada arwah tok Cikgu Tie. huhuhu....
    rindu sangat kat arwah tok.

    ReplyDelete
  16. sedapnya kak...saya suka kueh ini.

    ReplyDelete
  17. Salam,
    Sedapnya, memula tu ingat kueh kaswi. Huluq mai Penang sikit leh

    ReplyDelete
  18. Mrs & miss vanilla
    kuih org dulu yg masih segar :)



    azatiesayang
    bila tiada barulah rasa kehilangan tak terhingga kan atie :)



    ummi khalish
    nanti akak nak try letak dalam daun pisang mcm mak dil buat tu.
    Kat sana ada daun pisang tak?




    nuwairani
    kat sabah susah dapat kelapa ye...padahal dekat dgn lautkan :)




    nieza
    bukan kakak...adik sebenarnya. 2 orang adik akak tinggal dekat2...adik lelaki & adik perempuan :)
    Thanks nieza.





    sal
    kena pandai2 agak lah kan :)




    maya
    rasanya lebih kurang kuih kasui :)




    amie
    lebih kurang je kan dengan kuih kasui :)




    lyn
    ada 2 orang adik akak yg tinggal berdekatan...senang kalau ada apa2 kan :)




    hanis
    thanks hanis :)




    wahida
    lebih kurang kuih kasui gak wahida:)

    Thanks wahida :)



    azrina
    bestkan kuih tradisi ni :)




    ucu
    nanti buatlah ye :)



    cikgu tie
    kalau ada masa buat lah ye :)





    leez
    bulan puasa dah dekat...nanti banyak le kuih muih di jual kan :)





    wattie
    hihi...jauhnya..sempat berubah rasa nanti :)

    ReplyDelete
  19. ye la....dulu2 kt mesia..ida pernah buat rasanya bubuh air kapur gak..lebih kenyal rasanya kn..lama sgt dh tak buat...resepi dulu2 pun dh lupa

    ReplyDelete
  20. kak kasih, baru 2 minggu sudah saya buat kuih ni dengan anak dara saya...tak begitu menjadi he he....

    ReplyDelete
  21. ida
    kuih dulu2 sesekali makan sambil bernostalgia sewaktu kecil :)



    aya
    cuba lagi jgn putus asa :))

    ReplyDelete
  22. al fatihah..

    terliur bila tengok kuih ni, sekarang ni (especially kat sini) susah nak jumpa, kalau nak buat sendirik..ehem..ehem..agak malas sedikit..hehehe

    ReplyDelete
  23. zaila
    senang je zaila
    hari minggu boleh buat :))

    ReplyDelete
  24. 1st time dpt tahu ttg nama kuih ni yg pd pndgan chekiah lbh kpd kaswi (sebutan kosui kt tmpt chekiah). mcm senang buatnya insyaAllah leh try nti apa2pun nama "kuih tepung kapur" mmg unik :)

    ReplyDelete
  25. sue suka makan kuih ni..tapi biasanya mak yg buat sebab sue belum tahu lagi nak buat kuih ni..hehehehehehe..

    ReplyDelete
  26. sue
    cuba le buat...senang je

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...