Wednesday, 20 July 2011

Makaroni Bakar


Tadi akak balik cepat dari kerja semata-mata nak masak makaroni bakar ni untuk berbuka puasa. Adik akak (Adik Nor) singgah kejap kat rumah pun hairan....aikkk awal balik?? Terharu dengan pertanyaan tu.....hahaha.Resepi ni akak ambik dari rumah  Kak Nannie 

Walaupun rupa paras tak cantik...tapi sedap taww (ayat memujuk diri sendiri)


Akak suka, adik suka dan yang penting incik husband pun suka :) 
Akak cakap dengan adik nor...kalau tak jadi akak tak hantar kat rumah dia...kalau jadi baru akak hantar. Akak kategorikan jadi lah kan. So gi hantar sikit sebab dia diet kat rumah dia. Rindu nak tengok humyra (anak buah akak)jugak sebenarnya.

Cheese ni adik syaqir yg tolong parut...kenapa kasar dik? Nak cepat katanya :)




Sumber : Kak Nannie
BAHAN-BAHAN :

300gm makaroni
1 biji bawang besar-dicincang
3 ulas bawang putih - dicincang
1 tin sos bolognese - apa2 brand-boleh ditambah
1 cawan susu full cream milk- dalam kotak * akak guna cream satu kotak
1/2 cawan keju cheddar
1 peket ayam cincang
1 biji telur
2 sudu besar mentega
Garam secukup rasa
1 sudu besar minyak masak
Keju chedder dan monzarella-utk ditabur atas macaroni * akak cuma guna keju cheedar yg diparut sendiri..

*Akak campurkan 1 cawan susu ke dalam sos bolognese untuk mengimbangkan rasa masam , manis serta lemak . Boleh juga ditambah 1/2 cawan cream untuk bagi makaroni ni cukup berlemak terpulang pada citarasa masing-masing.

CARA MEMBUAT :

1 )Rebuskan makaroni sehingga lembut kemudian ditos dan ketepikan sekejap. Panaskan minyak dan butter kemudian tumiskan bawang putih serta bawang merah sampai terbit bau wangi . Masukkan ayam cincang dan kacau sehingga daging ayam masak kemudian masukkan sos bolognese Prego serta terus kacau sampai semua bahan menjadi sekata.

2) Masukkan pasta tadi dan gaul dengan kuah sos . Masukkan telur serta susu serta kacau dengan cepat supaya telur cepat sebati dengan bahan-bahan lain kemudian masukkan 1/2 keju cheddar dan kacau bagi mesra . Jika kurang masin baru la ditambah garam.


3) Tuang semua bahan tadi ke dalam mangkuk yang sesuai . Taburkan keju dan bakar dalam oven dengan suhu 180'C selama 40 minit atau sehingga masak.



P/s : Incik husband baru balik dari Jakarta. Akak pesan beli lotion tangan....akak ingat dia beli 2  botol jer ....ada unsur-unsur perli ke ni??? hihi



keep smiling :D



27 comments:

  1. semua masakan kak kasih saya terliur...bila nak jemput saya ke rumah kak kasih ni? he he.

    ReplyDelete
  2. akak punya resipi semua nampak sedap. Sy pernah try 2-3 kali...lupa dah resipi yg mana. Best...sy suka.

    ReplyDelete
  3. Assalam kak, cantik tu belakang kira kak yg penting sodap..nieza pun suka buat makaroni bakar ni..memang best kalau bubuh cheese bykx2 atas tu.

    ReplyDelete
  4. dah lengkap dh hidangan makaroni bakar tuh...dah bole panggil tetamu spt saya menjamahnya..

    ReplyDelete
  5. i x pnh try makaroni bakar...tp kalau dh nama letak cheese..perghh kak..i dh t'byg2 kesedapannya;)

    ReplyDelete
  6. yummm...sedap jeh pada ati

    kalau rasa2 terlebih
    kirim jeh kat ati ni ...huhu


    ^____________~

    ReplyDelete
  7. sedapnya nampak macaroni bakar tu...teringin plak tapi mood malas...

    ps: boleh dijual losyen tu..

    ReplyDelete
  8. kasih..akak belum pernah buat macaroni bakar.
    amboi..losen tu..setahun tak habis rasanya tu.kan..he he

    ReplyDelete
  9. itu bukan perli kak, itu namanya sayang..

    tu yg borong sekali byk tu...hehe...

    ReplyDelete
  10. k/kasih...ada lagi tak makaroni bakar..ucu dah lengkapkan dgn puding roti melawan kata..
    itu tandanye abang sayang banget kt akak..

    ReplyDelete
  11. lama gak tak membakar macaroni.....sedap kn sekali sekala....kt umah ida sekali sekala tak per, kalau berkali2...tak maunyer dia org

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum,
    Sedapnyaaa makaroni bakar tu...kita suka makan tp tak pernah buat lagi...leh potong sikit kat kita tak, teringin la

    Sambil2 tu, singgah2 la kat rumah saya ya, ada award istimewa menanti....jangan tak datang, sy tunggu ni

    ReplyDelete
  13. cheeze dalam simpanan saya semuanya rosak sebab freezer yang baru setahun jagung tu rosak... sedihhh...

    cam sedap je macaroni tu kak. dah lama tak makan.. nak sikitttt...

    ReplyDelete
  14. hahaha...

    ingatkan nak komen pasal makanan tapi dah gelak tengok lotion tu ...



    banyak tu kak !

    ReplyDelete
  15. bestnyaaa makaroni nati nok tera lah (kak ni ore klate ko?)

    bestnyaa encik suami tulun sopim...romantika gitu...

    ReplyDelete
  16. dah lama tringin nk try makaroni ni..
    nampaknyer leh la try bila blk kg..sbb kt sini takde microwave..
    resepi raya thn ni la :)

    losyen stok brapa tahun tu kak..hehe

    ReplyDelete
  17. sedap ya makaroni bakar tu... tambah2 makan dgn sos cili.. dah lama tak buat, nanti nak buatlah...hehehehhe


    haruslah kena perli tu..mcm marah je..hahahha..

    .

    ReplyDelete
  18. heee oraitt la tu kak kasih.ngancam ape mac bakar tuu..losyen byk tu leh biz la pulak..hehehe

    ReplyDelete
  19. saya memang hantu makaroni bakar..suka..suka..akak cubalah buat lasagna pula kak;)

    ReplyDelete
  20. dulu mak sy suke buat macaroni bakar...skrg tidak lagi...huhuh...

    pssst akak! boleh mintak satu losen ni...akak pakai 3 tahun belom tentu habis tu.heheh

    ReplyDelete
  21. bertuah family kak sbb selalu dpt menikmati hidangan yg sedap dan lazat.

    ReplyDelete
  22. woowww, pos mai dua botol kesini lotion tu kak..hehhe.. sedapnyaaa makaroni bakar kak, terliur kmi tgk..nyummmmmm

    ReplyDelete
  23. kak aya
    sila2.. :)


    leez
    bestkan leez
    rasa cheesy & creamy


    nieza
    wsalam
    akak suka sgt :))



    sal
    sila2




    maya
    cuba le nanti
    senang je :)




    atie
    macamna nak pos?
    takut pecah :)




    chikna
    hahahaha..jual boleh dapat duit raya :)




    kak erna
    cuba le...sonang jo kak:)
    nanti sai sapu seluruh badan hihi:)



    wahida
    harap2 begitu lah...hihi

    ReplyDelete
  24. ucu
    puding ucu memang cantik banget

    harap2 begitu le ...hihi




    ida
    kalau selalu2 muak pula kan :)




    wattie
    akak kasi 3 potong unk wattie

    thanks ye wattie :)




    yan
    sayangnya...
    takpe nanti beli yg baru :)



    azreena
    tak pe nanti akak sapu seluruh badan...nanti kalau dia gi lagi, akak pesan lagi....hahahaha



    hanis
    tra lah sene jah
    akak oghe wilayah persekutuan Besut...meme kecek kelate...walupun oghe Ganu.

    sajo nok acu tra teh...dio ingak ke dok apo yg akak pese...hihi



    illa
    nanti try ye

    hihi setahun kot :)

    ReplyDelete
  25. secangkirmadumerah
    nanti cuba ye
    best bagi akak le

    tu lah...macam perli je kan...hihi




    lyn
    yg penting sedap kan *masih ayat menyedapkan hati*

    bulan puasa nanti boleh buat biz...hahah




    zaila
    akak dah pernah buat lasagna. Tengok kat sini ye

    http://kasihredha.blogspot.com/2011/03/lasagna.html



    nuwairani
    kalau kita dekat sure akak dah kasi :)



    shameel
    kadang2 je akak dapat masak.. :)




    mamam olyn
    jauhnya nak hantar ke UK
    sampai ke UK dah pecah....hihi

    ReplyDelete
  26. hehehehe..betanya sebab ambil berat..hehehehe..sgt2 hardworking..uhukkk..

    sedap..dan saya berjaya menghabiskannya dalam masa 2 minit jer..sebab sedap..nyum22..bestt..trima kasih sebab sudi hantar & melihat rumah saya yg bagai kapal dilanda ribut..ahaksss..

    kalu byok do'oh losyen tu,wi ahh ser..hahahahah..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...