Sunday, 24 July 2011

Perssimon



Buah ni akak beli di The Curve hari tu. Akak suka makan buah ni yang betul-betul masak. Kalau yang tak begitu masak rasa dia sedikit kelat. Rasa dia manis dan ada sikit-sikit rasa ciku.

Rupa paras macam tomato..tapi perssimon dipanggil  pisang kaki. Tak de rupa pisang  pun kan...tak tau kenapa di panggil pisang kaki.

Harga buah ni RM.5 sebiji...kenapa le mahal sangat perssimon ni kan.Kalau murah sure akak dah beli 2kilo. Akak beli 3 biji jerr. Ingat 1 biji untuk akak, satu untuk incik husband dan satu untuk adik...tapi kenyataannya 2 biji untuk akak...1 biji lagi untuk incik suami dan adik. Dia orang tak suka sangat. Bagus2 hihi ;-))

Akak beli kat sini...MBG.
Buah kat sini segar-segar...cuma harganya pun segar jugak lah kan...hihi





gambar dari pakcik google
 pokok perssimon


keep smiling :D



23 comments:

  1. salam kak.. :)
    sama lah kita sukaa sangat pisang kaki ni, kalau jumpa mesti beli, yang bebetul masak sedap kan, lady suka sejukkan dulu sblm makan..
    btw, akak sihat.. lady baru mula nak jengah blog, dah sebulan lebih tergendala.. hehe miss u kak!!

    ReplyDelete
  2. akak, sy suka makan buah ni yg tidak terlampau lembik tu. suka yg crunchy krup krap mcm epal gitu...sedapnya...dah lama tak makan. dulu pernah beli RM1.80 sebiji. tapi itu zaman 7-8 tahun yang lalu la..

    ReplyDelete
  3. salam, saya pun suka buah pisang kaki ni, kalau makan gigit crispy gitu, tambah kalau sejuk...kenapa nama dia pisang kaki ek? saya pun takde jawapan..walaupun pisang tp berbuah tak bertandang.

    ReplyDelete
  4. salam, saya pun suka buah pisang kaki ni, kalau makan gigit crispy gitu, tambah kalau sejuk...kenapa nama dia pisang kaki ek? saya pun takde jawapan..walaupun pisang tp berbuah tak bertandang.

    ReplyDelete
  5. masa kakak kecik2 dulu, ayah selalu beli pisang kaki ni... harganya sebiji seringgit, memang betullah kalau sekarang semahal 5 ringgit sebiji,

    ReplyDelete
  6. klu pergi kat pasar raya..suka tengok buah2...geram2..mahal sikit..

    saya lebih suka beli kat kit mart, harga ada rendah sikit berbanding di pasar raya yg lain..

    ReplyDelete
  7. Saya pun suka buah ni. Sekali-sekala jer makan sebab mahal skit kan. Buah-buahan tempatan pun banyak, nak2 musim buah skrang ni, sampai tak terhabis makan.

    ReplyDelete
  8. saya pun suka dgn buah pisang kaki ni... kalau yg muda sikit tu rangup je makannya...

    tak cuba buat jus ke? hehehehe

    ReplyDelete
  9. saya pun suka buah ni. ingat lagi masa kecik2 abah suka beli kan kalau p singapore.

    sampai laa saya suka.

    ReplyDelete
  10. camahalnya kak...saya pernah beli time murah dulu RM10 utk 10 biji. Hmmm kat curve tu mmg mahal...

    ReplyDelete
  11. assalam kasih..buah kegemaran kita sama la..
    akak tahun lepas..pernah jumpa yang ada biji..akak semai dalam polybeg..hidup pulak tu..tapi tak sempat tanam ke tanah.ulat bukan main suka..habis daun2 nya kenba makan..

    ReplyDelete
  12. Kt Japan tak lama lagi kuar la buah ni...masih belum msk betul2 lagi kt pokok, ida suka....manis dan sedap!!

    ReplyDelete
  13. sedap la pisang kaki ni nureen pon suka tp x der la mkn byk sgt.. ;p

    ReplyDelete
  14. i suka yang rangup2 gitu sis..hehehe

    ReplyDelete
  15. saya tak pernah mkn kak..rasa dia mcm ciku? ish kalau rasa mcm ciku mesti best!! sbb ciku feveret saya...

    ReplyDelete
  16. buah ni memang cantik n menawan...tp sayang ucu pun mcm en husband akak tak berapa pandai nak menikmatinye...

    ReplyDelete
  17. arwah nenek lin mmg suka mkn buah pisang kaki nie..susah nak cari kalau kt kd buah biasa2 nie..

    ReplyDelete
  18. Lady
    miss you too
    selalu mengharap ada n3 dari lady.
    Lady sihat?
    akak sihat spt biasa.
    Take care :)



    nuwairani
    akak suka mkn buah ni sebab rasa dia mcm ciku :))



    ma'chiks
    tak nampak rupa pisang pun kan :)



    amie
    sekarang dah mahal kan :(




    sal
    kat area sini tak de kit mart :)




    teratak hami
    betul tu...mkn durian jer kan :)




    secangkirmadu merah
    belum try lagi :)

    ReplyDelete
  19. yan
    bestkan buah ni :)



    leez
    murahhh nya..
    akak beli hari tu mahal kan...cekik darah le tu :(



    kak erna
    harap pokok tu hidup..
    teringin nak tanam pokok ni :)




    ida
    kat sana sure lebih manis sebab udaranya sejuk




    nureen
    sedap mkn sejuk2 kan :)




    mrs haris
    bestkan...kruk krak kruk krak




    wahida
    kalau yg masak betul tu...memang rasa dia iras2 ciku :)



    ucu
    macam buah tomato kan rupanya :)




    siti haslinda
    betul...kadang2 ada...kadang2 tak de :)

    ReplyDelete
  20. as salam kak kasih...pisang kaki ni sgt murah kat mesir ni..nnti bila abg balik suh beli byk2 ye....ramai org x tau buah ni...diorg ingat buah org mesir...hehehehehe...

    ReplyDelete
  21. ummi khalish
    tu le...abg ada cakap. buah ni ada kat mesir...hihi

    ReplyDelete
  22. pisang kaki ni biasa mr hubby beli dkt masjid masa pergi solat jumaat..mmg rangup! x dinafikan buah dkt MBG mmg fresh!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...