Monday, 18 July 2011

Puding Roti Marble



Petang semalam (Ahad) buat puding roti ni. Pukul 6 pm baru buat. Jadi bukan untuk makan petang. Makan malam pulak.Dah lama berangan nak buat bila nampak kat rumah Zarin. Bila tengok ada roti dan bahan-bahan yang lain pun ada...so buat je lah. 


Puding masih ada banyak...so dapat le akak buat berbuka puasa hari ni. Adik pun Alhamdulillah ikut puasa.

Ini Adik punya.
Akak suka puding roti ni...lembut je.


Akak pula kalau makan puding misti nak makan dengan kuah kastad. Dari dulu lagi macam tu.So kira derhaka juga le pada sifu Zarin ni.



Ini resepinya ye
Sumber Zarin



Bahan-bahan
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair (saya guna 3/4 cawan)
  • 8gram serbuk agar2 (saya guna agar agar serbuk yg 11gm tu)
  • 1/2 cawan gula – (saya kurangakan kepada 1/3 cawan)
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan) (saya guna butter)
  • 3 1/2 cawan air
  • 2 sudu besar serbuk koko (saya guna 1 tbsp choc emulco)
Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter yang cair tadi dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dimakan ketika sejuk!


Bahan2 unk Kuah Kastad:
  • 1 tin susu sejat (evaporated)
  • 3 sudu kastad di campur sedikit air
  • gula secukup rasa
  • vanila

Cara2 
  • Masak susu dan kastad
  • tambah gula secukup rasa
  • tambah vanila
  • Kacau hingga pekat



P/S: Lebih kurang pukul 11 am hari ni akak terima panggilan dari jiran belakang dan jiran sebelah  memberitahu alarm rumah akak bunyi. Akak call adik lelaki akak untuk tolong tengokkan. Nasib baik adik akak tinggal berdekatan je. Alhamdulillah tak de apa2. Thanks untuk jiran2  dan adik lelaki akak. Kesian mak akak yang ikut stress. Akak tau adik lelaki akak tu jadi silent reader kat sini...hihi.






keep smiling :)



23 comments:

  1. alhamdulillah...tapi...apa nama adik lelaki akak?

    ReplyDelete
  2. assalam kak, cantik puding tu...sure sedap ada kuah kastard lagi tu..nanti nk cubalah...jom kita tukar ngan puding stroberi saya lak buat berbuka nanti..hehe selamat berbuka puasa yer.

    takut juga bunyi alam tu kan kak, harap tak ada apa-apa lah yer..amin.

    ReplyDelete
  3. Kasih,
    sedapnya puding roti tu...nakpulak yang sejuk2 ye...
    Kak Amie buka puasa segelas susu dgn kurma je petang tadi...

    ReplyDelete
  4. Salam kak.Kasih..Sedap mkn sejok2 nih!

    ReplyDelete
  5. sedapnya kak puding ni...dah lama nk buat...tp asik abes je rotinya..heheh,..kalau dah sibuk sgt, tak sempat buat lagi pudingnya rotinya dh berkulat dulu...memang kene beli roti khas untuk buat puding

    ReplyDelete
  6. cantik aja bentuk puding tu ye.. tq share resepi blh try utk bln posa nanti.. :)

    ReplyDelete
  7. waaaa menariknya puding roti ni, terliur kak tgk.. nyumm2, btw sudu bengkok2 tu lawa la.. hehe beli mna tu?:)

    ReplyDelete
  8. boleh try nih.. nureen pon tgh dok ganti posa.. ehhehe

    akak mintak tlg komen cini

    http://nureenasirellesya.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

    ReplyDelete
  9. puding tu memang sedap untuk berbuka puasa lebih2 lagi bersama family..

    klu buat2 kuih dan dpt makan ramai2, pd saya seronok, hilang rasa penat membuatnya..

    nanti kawan2 anak nak dtg..nak buat jugak..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum,
    Wahhh...bestnya puding tu, pekena lak dengan sos kastad, fuhhh...mak mentua lalu buat buat tak nampak hehehe

    ReplyDelete
  11. Kak Kasih,


    Terasa-rasa kat tekak ni kak !



    Kalau dekat mesti saya mintak. hehehe..

    ReplyDelete
  12. ni favourite i nih kak.. eh jap, puding roti ni nmpk mcm puding kastard.. betul2 hancur ye..

    ReplyDelete
  13. sedapnyer puding....tambah lagi curah ngan kuah kastard akak tuu...mabelessnyer!

    ReplyDelete
  14. Kak, ada lagi ke puding roti? Saya nak kuah lebih ye...

    ReplyDelete
  15. nak pindah la dok dkt dgn kak kasih..jd jiran..leh merasa masakan yg best2..hehehehe...

    ReplyDelete
  16. yeyy!! resepi senang, nak buat!! tengs akak!!

    ReplyDelete
  17. looks so tempting. saya pun suka kuah tu..

    apa2 pun i like the spoon..

    ReplyDelete
  18. sejuk tekak nengok kasih. nti leh ler mencuba :)

    ReplyDelete
  19. cantik arrr marble akak tu... puding ni sedap kan kak! puding ni dah jadi menu wajib kat umah saya bila ada tamu datang hahaha sebabnya senang nk buat n tamu suma sukak makan ;-)


    p/s
    tadi pon ada bunyi alarm gak..tapi tatau dari umah sapa la...lama sgt alarm tu bunyi

    ReplyDelete
  20. assalam kasih..mesti terkejut kan..dan risau bila alarm berbunyi.
    nasib baik adik dok dekat..kalau tak susah jugak kan..

    ReplyDelete
  21. assalam...akak...sy dtg ni nak jemput akak dtg ke rumah...ada award nk kasi...heheh

    http://nuwairaniismail.blogspot.com/2011/07/award-lagi-tenkiu-kak-yana-mmuah.html

    ReplyDelete
  22. Mawar
    adik lelaki akak tu..kami panggil emi..tapi bukan amy searh tau...hihi



    nieza
    mula2 panik gak...Alhamdulillah tak de apa2. Selamat berpuasa juga buat nieza ye :)



    amie
    makan sejuk2 memang best :)




    azatiesayang
    betul tu...segar je :)




    nuwairani
    jange buak dgn roti berkulak neh..nanti masuk spital susoh...hihi



    Lia
    nanti cuba ye :)




    mama olyn
    akak beli di booth kat Jusco :)




    nureen
    akak dah komen..good luck ye
    selamat berpuasa :)




    sal
    nanti buat le...senang je :)




    wattie
    mak mertua cakap...bertuah menantu aku ni....hihihi




    azrina
    hihihi...akak kasi semangkuk unk reen :)




    maya
    smooth je...sebab roti tu di blend :)



    ida
    akak mmg suka kuah kastad :)




    hazila
    jom sini akak hidang puding dgn jus tembikai :)




    siti haslinda
    jommmm...
    kalau lin masak akak tadah mangkuk yer :)




    wahida
    kalau free buat ye :)





    yan
    bestkan kalau makan puding dgn kuah kastad ..

    sudu tu akak beli di booth kat Jusco :)



    atie
    boleh2...akak kasi 2 potong ye :)




    chekiah
    nanti cuba ye :)




    zarin
    memang sedap.. semua suka :)
    thanks ye

    alarm rumah akak kot...suami akak kata kena baiki ...bising je. Tapi kalau tak aktifkan.. takut jugak.



    kak erna
    betul tu kak.
    suspen gak..sebab kat area rumah saya hari tu ada kes pecah rumah...Nasib baik tak de apa2.



    Nuwairani
    thanks dear
    nanti akak ambik :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...