Sunday, 17 July 2011

Udang Goreng Kunyit


Incik husband outstation lagi. Tinggal le akak sama anak akak yang paling kecik (Adik). Pagi -pagi dah pergi Econsave nak cari udang dan sedikit barang dapur. Suruh adik cepat-cepat siap..kalau boleh nak gi awal2 supaya boleh balik awal. Bila sampai...mak aii dah ramai orang. Rasa macam nak cepat2 balik sebab tak tahan, crowded sangat. Tolongggg makcik terferangkap!!! Nasib baik ada adik yang tolong queue untuk timbang barang2 tu.


Hari ni masak awal sikit...masak satu lauk jek. Kurang rajin. Ala cuma untuk two of us saja kan(ayat mempertahankan diri). Masak pun yang paling senang jer.Resepinya kat bawah yer.


Bahan2
1/2 kilo udang
2 sudu besar serbuk kunyit 
garam secukup rasa
2 labu bawang besar* dimayang
2 biji cili merah (akak campur cili merah & hijau)* dipotong menyerong
minyak

Cara
Gaul udang dengan kunyit dan garam.
Masak udang hingga airnya kering.
Masukkan minyak.
Masukkan bawang dan cili.
Goreng hingga bawang dan cili agak layu.


Cuma ini saja menu kami berdua. Tak seimbang lansung. Ummi tak rajin nak goreng sayur...huhu. Kalau ada incik husband misti kena menu seimbang...hihi. Mentang2 le incik husband tak de.



Keep smiling :)







19 comments:

  1. sedapnya udang, amie pun gitu... kalau tak ada orang di rumah, malas nak masak...makanlah apa yg ada asalkan perut beralas...

    ReplyDelete
  2. kasih..incik husband tak de dan adik pulak tak cerewet..boleh la satu lauk aje kan..

    ReplyDelete
  3. husben saya balik dari Labuan beli udang besar-besar..sedap!!

    Zaila pun suka beli barang basah di Econsave, murah & segar kan;)

    ReplyDelete
  4. kak kasih, walaupun simple tapi sedap..kena pulak dengan nasi panas!

    ReplyDelete
  5. hihih....kalau saya yg bujang ni memang biasa suda menu yg mcm ni...tak kesah la seimbang ke tak, janji kenyang perut..hihih

    ReplyDelete
  6. Sedapnyaaaaa I likeeeee udams hehe, nk2 bsr2 mcm tu sure manis isinya

    ReplyDelete
  7. menu udang tu dah ok sangatlah tu...selera..

    apb tinggal dgn anak2 je..
    klu masak bnyk2pun tentu tak habis yee..

    ReplyDelete
  8. wow nmpk mavelous la akak... nureen pon suka nih klau mkn ngan nasi panas2.. tp klau asben nureen suka daging grg kunyit.. nureen wajib grg sayur @ wat sup sayur sbb ellesya mmg suka mkn sayur.. ;)

    ReplyDelete
  9. Senang dan ringkas tu kak !

    Kengkadang saya ke Econsave di ofis cari lauk segar waktu lunch. Simpan dalam freezer.

    ReplyDelete
  10. ye la...dah tinggal b'dua, msk2 byk2 pun tak abis karang...sedapnyer udang tu kak

    ReplyDelete
  11. simple n sedap....nyum....sedapnya....

    ReplyDelete
  12. tak yah tgk gambar kak, baca tajuk je pun dah buat saya meleleh!!

    ReplyDelete
  13. wo.... mkan ngan nasi panas2... pergghh...

    ai klu wat udang goreng kunyit, suker kopek terus kulitnya.. senang nak ngap terus. hehehe

    ReplyDelete
  14. sodapnyaaa kak.
    kak hanim ni mesti terror masak dan semestinya sedap kan..

    ReplyDelete
  15. amie
    masak simple2 je kan :)



    kak erna
    adik memang tak cerewet...cuma tak boleh lapar je...hihi




    zaila
    kalau kat labuan sure udang2nya besar2kan zaila :)




    kak aya
    makan pula waktu tengah lapar...semua jadi sedap :)




    nuwairani
    asal kenyang hati pun senang :)



    Hanis
    kat jepun sure udams nya besar2 gak kan sebab dikelilingi laut :)




    sal
    cepat dimasak sedap dimakan ;)




    nureen
    kalau goreng daging dgn kunyit pun best kan nureen.
    ohh elly suka sayur ye...bagus2 :)




    azrina
    kalau ke econsave geram je nak beli sayur2an kan reen :)




    ida
    masak simple2 supaya cepat boleh mkn :)




    norhayati
    akak suka menikmati udang..nasib baik akak tak allergi pada udang :)




    wahida
    ok le unk makan 2 orang :)





    NM02
    seharusnya begitu lah...
    tapi akak kurang rajin dik...hihi




    Lia
    jemput makan.. :)




    leez
    akak masak yg simple2 jer leez :)

    ReplyDelete
  16. eh cool gak makan 1 lauk (ayat terima alasan tang mempertahankan diri tu)..heheh..

    ReplyDelete
  17. posa arini..tgok udang ni trus lapar.. agak2 klu posa takleh baca blog akak kot.. hehe
    tgok puding tu pon sedap padahal tak mkn puding.. posa punyer pasal semua rasa nk try :)

    ReplyDelete
  18. maya
    hahahahaahha..terimakasih sebab memberi sokongan pada ayat akak tu ...hihi




    illa
    jgn le camtu...nanti akak kena buat n3 lain le nanti...hihi
    selamat berbuka ye

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...