Monday, 8 August 2011

Botol Roti Jala & Balik Kampung



Botol roti jala ni Kak Anymz My Kitchen yang pos kan untuk akak. Thanks kak...I love U. Tak sabar nak buat roti jala cun melecun macam teman2 blogger duk buat tu. Akak pernah buat roti jala sebelum ni...tapi segan nak upload gambar sebab tak cun.

hihi...ni le roti jala yg berserabai sebelum ada botol 3 muncung. Dengan adanya botol yg kak anymz kasi ni sure rupa paras roti jala akak  lebih cun...InsyaAllah :-)

Masak lemak cili api ayam+kentang & sawi goreng

Hari sabtu balik dari kerja, kami balik kampung incik husband di Negeri Sembilan.Sampai ngam-ngam je buka puasa. MIL dah siap masak macam-macam. Menantu cuma tinggal makan jek..hikhik.Tapi lepas makan menantu tolong basuh pinggan dan kemas2 untuk balas budi MIL yang dah masak sodap2 untuk kami.

masak lemak cili api ikan dan rebung..yang sungguh lazat. Ada ikan goreng dan ikan masin jugak. Makan bertambah-tambah.


Aktiviti adik selepas solat tarawih..solat tarawih kat rumah MIL je sebab dah tak larat nak ke masjid dah.

Ini aktiviti adik seterusnya. Tidur di kampung tak payah pasang kipas..memang sejuk dan tambah sejuk bila waktu subuh.

Jom tengok tanaman di rumah MIL akak....

Ini pokok puding untuk buat rendang...ini bukan pokok puding hiasan biasa tu.Pokok puding hiasan tak boleh makan yerrrr..awas..hihi

Rupa paras pokok puding dari dekat...warna merah gelap. Tak sama dengan pokok puding hiasan :)

Pokok kunyit

rumah orang N9 misti le ada cili api kan..
sekeliling rumah MIL memang banyak pokok cili api ;-))


keep smiling :D



19 comments:

  1. pokok puding tu wat rendang ye..info menarik..

    seronok tengok keliling bnyk pokok2..segar sungguh,teringat di kampung saya..

    Banyk bahan2 drp belakang rumah untuk dimasak dan buat ramuan ...lagi fresh drp sayur beli..

    ReplyDelete
  2. oo balik kg, patut sonyap jo...mak mertua saya org N9 jugak...masak lemak depa ni memang sedap..

    agaknya orang N9 suka tanam mcm2 kan? rumah mertua saya tu mcm2 ado

    ReplyDelete
  3. dia beli kat mana botol roti jala ni yer...kena cari jugak satu nih.

    ReplyDelete
  4. kasih, pas ni mesti cun melecun kejadian roti jala tu kan.... selamat menjala ya.

    x tahan nengok masak lomak cili api tu... sodap!

    ReplyDelete
  5. Seronoknya suasana kampung. Saya tinggal kampung tapi kampung dah moden. Gemuknya pokok kunyit, geram saya tengok.

    ReplyDelete
  6. dah dapat yo kak.alhamdulillah.selamat menjala ya kak.
    wah!balik kg makan gulai lomak sodap boto tu..yg paling best mesti gulai robung tu kan kak?..:)

    ReplyDelete
  7. kak
    sedapnya masak lemak cili api ikan ngan rebung tu...saya suka tp husband tk mkn rebung ;(

    ReplyDelete
  8. salam kak...

    ati paling suka lomak negori nih
    sedap tak yah pakai bawangkan :)

    ReplyDelete
  9. saye suke last poto tu jek...berapi...nyammm nyamm..hehehe

    kak next turn buat roti jala tu nnti..mai le pas2 sket..hehehe

    ReplyDelete
  10. nureen dh lama beli tmpt wat roti jala tp bukan mcm akaknyerr.. yg bestnyerr dh 3 thn beli skali pon x pernah try buat ehhhe ;P

    bestkan blk kg.. mmg klau kt kg bila hampir subuh jerr menggigil

    ReplyDelete
  11. tuanku kenapa sedap sangat nampak roti jalan kalerpul tu, tuan teri teringin nak makan huhuhu...

    ReplyDelete
  12. time-time posa ni adus.....sedapnya masak lomak cili api rebung tu....kecur air liur dah nih.....

    ReplyDelete
  13. teringin nak wat roti jala tp x reti :)
    seronok suasana di kampung. tenang dan damai ... penuh kehijauan.

    ReplyDelete
  14. saya lak balik umah MIL ari Sabtu semlm, MIL masak daging salai masak lemak cili api..sedap giler!!

    ReplyDelete
  15. sal
    daun puding tu di campur dengan rendang daging/ayam.


    kak aya
    ohhh kita serupa..org ganu yg kawin dgn orang n9.



    hani
    akak baru tahu ada dijual di Daiso
    cuba lihat di n3 akak yg lalu..disini :

    http://kasihredha.blogspot.com/2011/07/daiso-damansara.html


    kak rose
    tak tahan melihat roti jala kak rose yg cantik tu.. :)
    InsyaAllah nanti saya buat:)


    teratak hami
    betul tu...sekarang byk kampung dah maju dan moden kan :)



    kak anymz
    thankkk kiuuu kakkkkk...muahhh2
    sodap boto kak...bertambah2 akak makan...ada ikan masin pulak tu...perrghhh


    zarin
    sekarang rebun yg dijual kat kedai dah tak fresh dah. Kalau yang fresh tu lagi sedap...rangup :)


    atie
    tak guna bawang...guna cili api dan kunyit je...simple je kan :)



    green jade
    podass tu..berapi2...hihi



    nureen
    kat kampung udara masih fresh dan masih banyak pokok...sebab tu sejuk kan :)



    hanis
    tuan teri...berbuka posa dgn apa hari ni? jemput le makan dengan beta :)


    norhayati
    kalau mil masak...sedap betul. Agaknya santan tu perah sendiri kot.


    acik
    thanks follow dan singgah kesini ye :)


    wahida
    daging salai masak lemak??? perrghhh memang sedapppp :)

    ReplyDelete
  16. first time dgr masak rnedang ketak daun pusing...camna tu kak?
    tolong bagi info lagi...hehe

    ReplyDelete
  17. leez
    puding tu bukan pokok puding hiasan yg biasa tu. Ada sejenis pokok yg nama nya juga pokok puding tapi boleh di makan. Just letak di dalam rendang daging atau ayam :)

    ReplyDelete
  18. tak pernah tahu masak rendang letak daun puding... itu bukan pokok puding yg org tanam buat hiasan tu kan? itulah untungnya duduk di kampung dapat bercucuk tanam... nak masak senang, petik je heehheehe..

    ReplyDelete
  19. secangkir madu merah
    bukan2...bukan puding hiasan tu...puding hiasan tu tak leh makan.
    Nama je sama tp pokoknya beza :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...