Tuesday, 23 August 2011

Kenangan Biskut Mazola



Dah lama betul tak buat biskut mazola ni..dah berbelas atau 20 tahun lalu rasanya last buat.Teringin lah pulak nak makan...so buat le sikit beberapa hari lepas.


Hitam manis biskut mazola akak...sebab kacang terlebih garing...hik2...ada-ada je yang tak kena.




Dulu waktu akak sekolah menengah akak selalu buat biskut ni dengan Kak Ma(kakak sulong).Bila musim raya tak sabar tunggu kak ma balik cuti..untuk buat kuih raya

Buat kuih raya pun dengan Kak Ma sambil dengar lagu raya. Nostalgia sungguh. Waktu tu waktu zaman kegemilangan biskut mazola.Minta resepi dengan Makcik akak. Sukatannya sangat lah banyak..tak main gram, tapi KILOGRAM1 kg tpg gandum, 1 kg kacang, 1/2 kg gula itu lah lebih kurang sukatannya. Bayangkanlah....kami menggetelnya dengan penuh tekun dan penuh keimanan.Sambil buat sambil ketawa.....sampai menyandar di dinding kepenatan. Sejak dari hari tu kita bertaubat dan mengubah sukatan dari kg ke cawan tak de le banyak sangat kan.



Resepi Biskut Mazola
4 cawan tepung gandum
4 cawan kacang tanah yg sangrai dan ditumbuk/diblend
1 1/2 cawan gula halus
Minyak mazola

Cara-caranya:
Campurkan tpg gandum, kacang dan gula
Kemudian masukkan minyak mazola secukupnya.
Bentukkan bulat2
Untuk hiasan, sapukan kuning telur dan kacang di atasnya.
Bakar.














keep smiling :D





26 comments:

  1. i likeee sekut ini huhu sdapnyaaaa...

    p/s: kat bandar2 italy ni byk penyeluk saku kena hati2 huhu alhamdulillah takdop gapo hari tu..

    ReplyDelete
  2. sis...mmg sedap biskut ni ..mak saya pon baru jek buat...thn ni nk tapau sket ke Dubai..sedih lah raya kt perantauan...uhuk

    ReplyDelete
  3. hehehhe.. smpi tersandar.. dolu2 kakak nureen jer yg suka buat kami suka mkn.. ;p

    ReplyDelete
  4. Salam kak,
    Banyak buat kuih raya? Biskut mazola ni memang agak terkenal kalau nak raya kan

    ReplyDelete
  5. biskut ni kakak ati
    suka buat dulu2 tapi
    ati tak reti :)

    ReplyDelete
  6. sekarang pun saya masih menyukai biskut mazola ni tapi sekali pun tak pernah buat.

    ReplyDelete
  7. biskut lama2 ni yg paling sedap! bl mkn x ingat2,laju je :)

    ReplyDelete
  8. assalam kasih..selain dari biskut mazola..ada satu lagi biskut Y..tapi tah mana resepinya..dah tak ingat..acuan berbentuk Y pun tak tau dah pi mana..sebab dah berpindah ni..teringin pulak nak makan balik biskut Y yang rangup tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya....sy pnh mkn biskut Y...mmg sdp....

      Delete
  9. sedap biskut nie...cikgu tie pun dah buat dah. Sebenarnya...tahun nie merupakan tahun pertama buat kuih raya sendiri, kalau tidak tiap-tiap tahun asyik beli ajer.

    ReplyDelete
  10. mak saya lah yang paling suka dengan biscuit mazola ni kak..

    ReplyDelete
  11. Salam Kak Kasih,
    saya pun dulu sampai penat2 duk menggentel biskut mazola ni. Tapi dek sebabkan nak makan punya pasal, sanggup berpenat2 tu :-)

    ReplyDelete
  12. dah banyak buat kuih raya ke kasih? buat lebih sikit ye... nanti raya nak serbu rumah Kasih... he heheh

    ReplyDelete
  13. owh...simple je rupenye bahan2 sekut ni..nani tak pernah buat lagi sekut ni.kalau buat biskut kacang, paling tak suke tang nak menggoreng kacang tu..adeh...

    ReplyDelete
  14. salam kak kasih..Atie pon dulu buat biskut ngan kakak,siap letak majalah & ikut sukatan bulat2..hihi.Kdg2 sampai tghmlm buat berdua...rindunya saat2 dulu ngan adik beradik semua...& dgn Arwah mak yg rajen buat kuih bahulu & putu kacang.

    ReplyDelete
  15. biskut tradisi mak2 kita ni, dan sememangnya biskut yg tak lapuk dek hujan ni yg sedap kan?

    ReplyDelete
  16. hanis
    sekut ni simple dan bahannya pun mudah..:)
    Cantik sgt Italy tu kan..tp dicacatkan oleh penyeluk saku pulak.

    mawar
    hihi..hati2 gelak tu yer :))


    greenjade
    raya dgn suami ke? Bila berangkat ke Dubai?


    nureen
    itu untungnya ada kakak kan nureen ;-)


    hazila
    belum start pun...cuma biskut mazola ni je lah baru buat...dalam kepala mcm2 nak buat hihi,tapi hakikatnya belum lagi :)


    atie
    biskut ni paling simple dan mudah sgt2 :)


    kak aya
    try le buat...biskut ni gebu sgt :)



    Deliah
    biskut ni dah lama tak buat...tp sesekali best pula :)


    Kak Erna
    wsalam kak
    resepi hilang? sayangnya kak...cuba tanya kak anymz(my kitchen) kot2 kak anymz ada resepi tu :)


    cikgu tie
    sama le dgn akak...asyik tunjuk2 je :)


    yan
    biskut ni femes sekitar 80an dulu..cepatnya masa berlalu dah 30 tahun :)


    Lemongrass
    Wsalam LG
    gembiranya akak, LG tinggalkan jejak di sini...Thanks.
    Bila kenang semula saat menggentel biskut mazola sampai berkilo ...gelak je...tp jadi kenangan yg indah buat kami :)


    amie
    tak start lagi...cuma baru buat biskut mazola ni je..hihi


    nuwairani
    betul tu, akak setuju...sebab tu kadang2 terhangus kacangnya..pas tu nak kena buang kulitnya pulok.


    azatiesayang
    wsalam
    kenangan dulu2 amat2 indah unk dikenang ...kdg buat akak tersenyum sorang2 :)



    secangkirmadu merah
    biskut ni femes sekitar 80an dulu...dah 30 tahun juga berlalu :)

    ReplyDelete
  17. Biskut ni mmng sedap...dulu2 rajin jugak buat ngan adik...tapi skrang main tunjuk jer...

    ReplyDelete
  18. okay apa biskut akak ni..tak kisahlah pada rupa janji sodap dan boleh makan..jgn geseng raso pahit dah lah kak..hehe
    mazola ni mmg pebret en somi akak..kalau tak buat mau masam muka dia 44 hari.skang ni ada satu lagi biskut yg dia suka..snow almond.ce tgk entri terbaru akak hari ni.mmg sedap giler..:D

    ReplyDelete
  19. mulutpayau
    thanks singgah disini :)
    dulu mana ada kuih tunjuk2...terpaksa lah buat sendiri kan.
    Sekarang senang je...boleh main tunjuk2 kan :))


    kak anymz
    hihihi...wajib buat kak anymz..kalau tak cik abang bermasam muka 44hari :)

    ReplyDelete
  20. ucu pun buat mazola sabtu tadi...tp gentel sorang2 jer...

    ReplyDelete
  21. baru pas mkn kat umh mertua.. dia buat ada org order.. menantu cilok dari dalam oven lagi.. hehehe

    ReplyDelete
  22. ucu
    kalau ada kawan baru bestkan ucu :)


    NM02
    hihi...makan panas2 sure best :)

    ReplyDelete
  23. sedap biskut mazola ni, kenangan betul.. lady ada order biskut ni untuk raya tahun ni.. ramai peminat mazola hehe

    ReplyDelete
  24. lady
    biskut mazola ni biskut lama..tp masih ada peminat tersendiri :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...