Tuesday, 16 August 2011

Kuih Sagu / Sago dan Baju Melayu


Sagu  masih ada, lebih buat puding sagu gula merah tempohari. So buat lah kuih sagu ni...sedap makan sejuk-sejuk.
Resepi kuih sagu kat sini


Kali ni kuih sagu ni terlembik sikit..terlebih air :-)

Lega bila dah selesai urusan membeli baju melayu untuk anak-anak & incik husband.Saban tahun memang saat membeli baju melayu ni lah menjadi masalah sikit buat akak.



Masalahnya...saiz & colour. Konon-konon nak le pakai sedondon...dah berkenan colour, saiz pula tak de..kena ada 2helai saiz M, saiz L dan saiz XL .Teka siapa yg bersaiz XL. Penat tau. Bila dah selesai lega sangat.

Kenapa tak tempah je? Ohh akak tak de masa dik..silap haribulan 2 tahun lagi baru akak ambik baju tu...hihi

tahun 2003...pernah pakai baju same colour :D
dah 8 tahun berlalu, boleh le ulang balik colour ni.



Tahun ni akak tetap beli 4 pasang baju melayu walaupun abang tak dapat beraya kat Malaysia. Akak simpan je lah atau akak kirim kat kawan abang yang balik Malaysia.

Adik duk tanya bila ummi nak beli baju colour hijau jugak..dia risau umminya sorang tak de baju colur hijau...hik2


keep smiling :D


16 comments:

  1. hehe.. same colour lah dgn lia thn ni akak. husband lia pun tak dpt raya skali thn ni.. huhu..

    ReplyDelete
  2. cantik colour tu.....hari tu ada jugak plan nak ambik colour tu tp saiz S belum sampai, malas nak ulang dtg ke kedai tu semula, ambik je colour lain.

    ReplyDelete
  3. patutlah lama x de,rupanya gi beli baju raya. 2 th lagi?kahkahkah

    ReplyDelete
  4. wah! dah siap baju raya... sedondon gambar 3 beradik tu... mesti tahun ni dah besar kacak2 belaka....

    ReplyDelete
  5. akak kasih..

    saya rindu akak.. sempat jugak akhirnya nak singgah sini sembang dengan akak.

    suka lah dengan kuih sagu ni.. tapi now ni dah kurang sangat masak.. sobsobsob.. nanti kat sana lah saya buat.. subject to ada sagu.. hihihi..

    owhh.. lovelynya kaler baju raya family akak.. saya tak dan nak pi cari lagi. Serabut gilla now ni. will find satu hari dalam minggu depan nak pi soping. er.. kali ni kena beli baju raya untuk pakai lebih kurang 4 kali raya..

    till then, take care kak. Miss u loads. mmuahh!

    ReplyDelete
  6. Cantik jugak color ni yek. This year hubby recycle je baju beberapa tahun lepas. Dia yang nak sebab sayang katanya baju2 yg tak digunakan.

    ReplyDelete
  7. Kuih Sago tu babah saya suka sangat. Tu antara juadah berbuka yg dicari.

    ReplyDelete
  8. kasih..kalau akak kan..sampai bila2 pun tak kan jumpa saiz kalau nak bneli siap..he he..kena tempah jugak,,,kalau nak sama warna..

    ReplyDelete
  9. lama x mkn kuih sagu tue.. paling suka klau mak yg buat.. tema nureen thn ni pon lebih kurang jgk.. epal ijau ;p

    ReplyDelete
  10. comannyo baju melayu kala biru i likeee.... nok etep kuih sago tu lamo doh tuan teri tok makey nok buak tok renti hehe...

    ReplyDelete
  11. Jangan youuuuu~~~jangan tempahhh..nanti reput baju youuu~~~uhukkkk...

    Sedihnyer...abg xde tahun ni...huhuhuhu

    ReplyDelete
  12. wah.. akak dah lega lah dah sediakan baju melayu...
    ucu baru nak cari esok, (cuti nuzulquran..)
    rakyat lelaki kt rumah ni saiznye...godang2..cuma akid ajer yg kurus kering..
    kuih sagu ni mmg fav ucu..tp selalu buat x jadi...lembik semacam..

    ReplyDelete
  13. Lia
    oh ye ke..sehati sejiawa kita kan :)
    Akak pun tak cukup ahli this year sebab anak sulung akak kat Mesir.


    Kak Aya
    kalu dok kita sedondon kan Ya.
    Bila balik Ganu?y


    Mawar
    kikiki...shhhh
    beli baju raya tak sampai 4jam pun(membela diri)..internet yg meragam semalam :)


    amie
    tahun ni tak dapat bergambar bertiga sebab anak sulung kat mesir :)


    hann
    harap everything lancar ye.
    Take care...jaga kesihatan juga walaupun sibuk giler.
    Baju raya tak penting sgt..kena utamakan urusan unk ke sana nanti.
    Miss you too...huggggs :)



    teratak hami
    seeloknya begitu kan kak...tak membazir.Lagipun masih bagus lagi baju2 tu...bukan selalu pakai pun. Cuma anak2 ni makin membesar...saiz pun bertambah year by year :)


    kak erna
    saya selalu kena jahit semula kak...ada yang kena potong lengan baju atau kaki seluar :)



    nureen
    masakan ibu memang yang paling bestkan. Elly pakai baju kurung or kebaya? tak sabar nak tengok :)



    kemang
    thanks singgah sini



    hanis
    beta kirim sepiring neh ke tuan teri :)



    chalk
    hahahhahaha
    reput dan berkulat...kijam2



    ucu
    selamat bershopping ucu ye :)

    ReplyDelete
  14. chik na n keluarga pun warna hijau cam gitu jugak..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...