Thursday, 18 August 2011

Masak Asam Pedas



Ini lauk kegemaran incik husband.  Waktu mula-mula kawin dulu  seksanya nak menyesuaikan tekak ni. Akak memang tak suka pedas...sedangkan incik suami memang suka pedas (orang nogori). Boleh berulang alik ke toilet..cerry-berry.

Resepi rujuk disini


Walaupun begitu...tetap berusaha belajar masak lauk kegemaran incik husband ni. Awal-awal dulu memang tak jadi...tapi incik suami cakap ok ...hihi...kata-kata semangat.

sambal tempoyak

Setelah 20 tahun lebih..akhirnya jatuh chenta juga dengan masak asam ni.Tapi akak boleh layan masak asam pedas ni bila ada sambal tempoyak. Kalau tak de tempoyak akak makan sikit je lah
:-)

 Anak buah akak...Little Humyra

Lepas berbuka tadi adik akak (adik nor) singgah kat rumah dan suruh akak tolong jaga humyra kejap sebab dia ada hal. Baiknya Humyra.. tak nangis pun. Asyik je dia main dengan mainan.




keep smiling :D


17 comments:

  1. hehe..org ganu dgn negori jauh beza laukpauknya kan kak?..
    cutenya little humyra..

    ReplyDelete
  2. wah....sedap tu asam pedas, ida selalu gak msk, tekak ida apa2 pun boleh masuk..incik husban org nogori ye kak, mesti kuat mkn pedas kn, tgk sambal tempoyak tu..adehhh

    ReplyDelete
  3. Yang suami saya pulak, sampai laa tak leh menyesuaikan tekak dia dgn asam pedas ni... masam katanya.

    ReplyDelete
  4. asam pedas adalah lauk kegemaran i kak..eh lama x masak..ok nnti nk masak..hehe...and humyra tu comelnye die:))

    ReplyDelete
  5. assalam kasih..masa baru kahwin dulu..suami yang cerry berry..sebab dia orang perak tak tahan pedas masakan orang negori..he he
    comelnya humyra..

    ReplyDelete
  6. walla!!!

    itu feveret hubby ai juga

    mmg sangat kena la ngan sambal tempoyak tu.. huh! terliurrrrrr

    ReplyDelete
  7. comelnyerr humayra...

    akak nureen geram tgk asam pedas tue sure sedap.. nureen mmg hantu asam pedas nih..

    ReplyDelete
  8. kaw kaw nyer colour dia..mesti pedasssss... yummy

    suke la nama humyra eja camtu
    :)

    ReplyDelete
  9. Salam kak,
    Cutenya Humyra. Geram sangat. Suami saya balik balik kari. Hari ni pun request masak kari.

    ReplyDelete
  10. nyomelnye ank buah...bulat mata..
    akak ni awet muda lah.. tak mkn pedas2...

    ReplyDelete
  11. sedaaapppp asam pedas.. :)

    ReplyDelete
  12. terlior tengok masak asam pedas tu.. tapi bulan puasa ni cuti makan lauk2 jenis pedas macam ni..

    ReplyDelete
  13. saya pulak suka pedas..kalau tak pedas tak feel...hehe..

    saya suka asam pedas ikan pari...

    ReplyDelete
  14. kak anymz
    tapi sekarang kami dah boleh terima kedua2 masakan dua negeri kak..Alhamdulillah :)
    Little humyra tak nangis pun kena tinggal dgn ummi nya :)


    Ida
    sekarang lidah akak dah kebal dgn pedas..akak lagi tahan dari suami akak..hihi


    yan
    biasalah yan...selera masing2 kan..itu uniknya :)


    maya
    kalau akak tengok suami akak makan..pergghh memang rasa berbaloi masakkan dia asam pedas ni, berpingan2 dia makan :)



    kak erna
    hihihi..
    tapi saya sekarang dah tahan pedas kak :)



    NM02
    ramai peminat asam pedas ni kan :)



    nureen
    asam pedas ni kalau kena gayanya...berpinggan2 lah jugak kan nureen :)



    illa
    colour tu dah melambangkan kepedasannya...hihi



    hazila
    kat rumah akak pula, sesekali je masak kari :)



    ucu
    sekararang akak dah boleh makan pedas :)



    lia
    jommm sini makan sama2 :)



    secangkirmadu merah
    jaga kesihatan perut ye ..



    wahida
    akak pun sekarang dah suka pedas...best juga masak asam ikan pari kan:)

    ReplyDelete
  15. Kami orang kelantan pun suka asam pedas..lagi pedas lagi ump!

    ReplyDelete
  16. chalk
    ye nama anak buah akak ni humyra.
    Sama nama dgn anak chalk ke?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...