Thursday, 4 August 2011

Pengat Pisang & Kerabu Jantung Pisang


Sehari sebelum puasa kerumah adik lelaki akak yang tinggal tak jauh dari rumah akak. Tujuan utama adalah untuk meminta serai...hikhikhik. Kat rumahnya banyak pokok serai dan pokok pisang abu.

pokok serai (bagi yang tak kenal..hihi)
atau lemongrass.

Adik akak tu kasi pisang abu dan jantung pisang sekali. Dapat le akak mak akak buat kerabu jantung pisang.

Ini lah hasilnya...pengat pisang abu. 
Resepinya kat sini.

Ini pula kerabu jantung pisang yang dibuat oleh bonda untuk berbuka puasa hari pertama :-)
resepi next time.



keep smiling :D


19 comments:

  1. kak dio tu...napok sedak teh kerabu jatung pise tu...jeliro moleks!

    ReplyDelete
  2. Pengat tu yg buat kak hani rasa nak singgah pasar balik nanti..beli pisang dan buat jugak.

    ReplyDelete
  3. Pepagi dah kecur tgk kerabu jantung pisang.

    ReplyDelete
  4. kerabu tue mavelous.. klau mkn berbuka ni lajak nih heheh

    ReplyDelete
  5. sedap tu kak kerabu jantung pisang...mek kt kg suka buat ni, nk2 bulan posa, kt japan tak dak pokok pisang kak

    ReplyDelete
  6. kak nmpk sedap lah kerabu jantung tu.

    1st day posa mak sy buat jantung pisang masak lemak putih taruk cili kering potong2. perghh berlumba2 mkn. hehe

    ReplyDelete
  7. 2 2 saya sukaaaaaaaaaaaaa tp tak pernah try buat sendiri...

    kecur air liur pagi2 ni huaaaa

    ReplyDelete
  8. asal masuk blog akak je telan air liur...huhu...

    ReplyDelete
  9. Sedapnya akak.. adoi.. terliur dah ni..

    ReplyDelete
  10. tuan teri sukkaaaaa sangat pengat pisang i very likeeee...

    ReplyDelete
  11. pengat pisang tu kegemaran anakanda ... terliur plak tgk kerabu jantung pisang tuh...

    ReplyDelete
  12. belum pernah makan kerabu jantung pisang..nampak sedap ya..

    selamat menjalani ibadah puasa..

    ReplyDelete
  13. saya pernah buat haritu sekali tapi terlebih cair so banyak air..hehehe..nak kena pekatkan santan sket baru sedap..

    suka tengok gambar pinggan akak, menarik..semua ni beli kat Daiso ke kak??

    ReplyDelete
  14. salam kak kasih....dah lama xmkn kerabu jantung pisang.Sok2 g umah MIL,nk amik jantung pisang larrr..

    ReplyDelete
  15. nasib la malam baru tengok blog kak kasih ni, kalau tidak mmg kurus pahala puasa saya he he.

    ReplyDelete
  16. nuwairani
    kerabu jatung pise nih akak ghatoh jah.



    hani
    nanti buatlah ye :)



    teratak hami
    oppss pose pose...hihi



    nureen
    mak akak yg buat ni nureen :)



    ida
    kat jepong tak dok pokok pise ye..
    mungkin cuaco dok sesuai kot.



    Greenjade
    aduhai sedapnya sayur lemak putih jantung pisang...lama tak makan.



    illa
    pengat pisang senang & simple je :)



    wahida
    oppss pose2



    norliza
    ala resepi simple je ni liza:)



    hanis
    tuan teri suko?
    nanti beta masakkan unk tuan teri ye :)



    chik na
    makanan kesukaan arwah ayahanda akak juga :)



    secngkirmadumerah
    akak suka sebab ada lemak2 dan ada lada hitam :)



    zaila
    ada beli di daiso, ada beli di Ikea dan Jusco :)



    azatie
    nanti buat ye :)



    kak aya
    hihi..nasib baik :)



    fadhdella
    thanks singgah :)

    ReplyDelete
  17. As Salam;) selamat berpuasa ye kak...sepanjang ramadhan nih, mesti meriah akak memasak yer;)

    ReplyDelete
  18. bella
    selamat berpuasa juga unk bella.
    Bulan puasa ni akak balik awal sikit..so sempat le masak yg simple2 :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...