Thursday, 11 August 2011

Roti Jala



Akak dah lama berangan nak buat roti jala guna botol muncung 3 tu. Akhirnya angan-angan menjadi kenyataan bila kak anymz menghadiahkan akak botol ni . Jadilah ia menu berbuka akak semalam.


Ramai kawan-kawan dah buat...ramai sangat..tak dapat nak sebut satu-satu. Kalau ada yang dah buat sila angkat tangan yer :-)



Akak ambil resepi roti jala kat rumah Kak Rose 
Tapi Kak Rose punya memang cantik..jauh beza dengan akak punya...yang penting sedap (ayat nak sedapkan hati) Kalau bab seni ni akak memang mengaku kalah...hihi

Roti Jala by Ummi
Sumber : Kak Rose 

Bahan
2 cawan tpg gandum
2 cawan air
1 biji telor
1 sudu kecil garam
beberapa titik pewarna kuning


Cara
Masukkan semua bahan dalam blender dan blend hg sebati
Perap selama 1/2 jam
Panaskan kuali(non stick) dgn api sederhana
Masukkan bahan yg di blender dalam acuan roti jala
Tebar/kirai adunan atas kuali
Biarkan hingga masak
Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing-masing.





Botol ni boleh di order dengan teman blogger kita Chik Mimi atau terdapat juga di Daiso.





9.8.11 kami menerima orang baru dalam family..anak adik akak.Semoga menjadi anak yang solleh.


                  Nenda & cucunda (cilok pics dari fb kanda..tq)




P/S : dalam duk berhati-hati dalam perhubungan sesama...tapi terjadi juga salah faham...dan membuat hati ini sedih tak keruan...7.8.11







keep smiling :D


22 comments:

  1. assalamualaikum kak..minta roti jala sepinggan..dil ada buat kari kat dapur tu..hehehee...
    tahniah dapat org baru....
    akk..takmo sedih2 ye..biasalah dalam persahabatan ada pasang surutnye...senyum ye..:-)

    ReplyDelete
  2. 1. sungguh menggoda nafsu tengok roti jala yang kuning menawan tu.

    2.tahniah dapat anak sedara baru dlm bulan ramadhan ni.


    3. perselisihan faham kerap terjadi dalam sesuatu perhubungan walaupun kita dah cukup jaga. Sabar kak kasih ye..

    ReplyDelete
  3. slm kak kasih....wahhh...roti jala dari acuan baru dh jd kenyataan...cun dh tu kak jalanyer..len kali bole wat lagi...tahniah utk adik akak diatas kehadiran org baru....
    psst....sabar ye kakk..

    ReplyDelete
  4. roti jala dah jadi dah..alhamdulillah..

    bolehlah buat tempahan..

    ReplyDelete
  5. kasih, cantik dah roti jala tu... dan yg paling penting sedap untuk keluarga menikmatinya....

    psssttt.... apa ada 7.8.11 tu? leh share? kepochi jer kan?

    ReplyDelete
  6. tahniah kak.sampai gak hajat.cantik apa jala tu.
    insyaAllah ada rezeki nanti kita tukar2 buahtangan lagi ya..Jangan sedih2.Biasa la hidup ni kalau takde ujian tak advanture.Yang pasti kena selalu positif..baru minda kita rasa tenang..
    keep smiling :)

    ReplyDelete
  7. Salam, agak-agak yang berlipat dan yang bergulung.. mana lagi sodap?

    Eh CM dah buat yang KR cadangkan untuk upload gambar dalam blog tu. Berjaya!! terima kasih tak terkira!! Tapi masih tak boleh tukar gambar kt header (gambar teratas tu..) takpe nanti CM godek2 lagi..

    ReplyDelete
  8. Alin pun teringin nak buat roti jala..tp tak penah buat..hehehehhe

    ReplyDelete
  9. Wooooo..hebat rori jala tu..mmg mcm jala...fuyyooo...

    sedangkan lidah lagi tergigit..inikan pula sesama kita..biarkan saja ianya dibawa angin masa...(ayat sastera sket..harap maklum)

    ReplyDelete
  10. dapnyer roti jala tu, tuan teri teringin nk makan, owh ada di daiso ye, tuan teri nk cuha cari la tapi tuan teri bukan renti poms buat ronti jala wuwuwu...

    kenapa ni tuanku jangan sedih2... semoga sentiasa bergembira...

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah trlaksana ek hajat di hati kasih tuk buat roti jala versi tikar@pagar :) tahniah dr chekiah, lawa hasilnya

    nota kaki p/s << slalu gak mengalami keadaan sprti yg kasih type tu :)

    ReplyDelete
  12. double congratulation...pertama dpt botol kuih jala..2nd dpt anak sedara...
    jgn sedih2 nanti masak tak sedap....(sori gurau ditghari)

    ReplyDelete
  13. Saya suka makan roti jala tapi nak buatnya leceh la kak. Saya prefer order kat orang kalau buat open house.

    ReplyDelete
  14. cantiknya jala tu.. mcm tikar dilipat..

    tetiba teringin plak mkn roti jala...

    ReplyDelete
  15. ari tu chik na cari gak botol muncung 3 ni kat Daiso IOI Mall tapi tak jumpa..maybe boleh order kat mimi yang akak cakap tu...

    ReplyDelete
  16. assalam kasih..itu rupanya ye..akak selalu nampak roti jala yang lain bentuk di blog kawan2..rupanya botol itu acuan nya.

    ReplyDelete
  17. comel babay tu..suka bau baby...hehe..

    biasala tu kak, salah faham sentiasa terjadi..kengkadang kita takde niat pun, tapi org lain salah faham lak...

    sabar ye kak

    ReplyDelete
  18. ooo... dah ada botol baru ye

    dah tak payah guna alat kaler kuning tu ek

    ReplyDelete
  19. cantiknya roti jala kasihredha tu.. haritu saya dah buat utk berbuka, nanti nak buat lagilah..makan dgn kuah kari pulak.. tapi saya buat guna acu roti jala bukan botol mcm tu.. tak kisahlah..janji jadi mcm jala hahahahaha..

    ReplyDelete
  20. tahniah atas kehadiran keluarga baru...masyaallah,comel.geram mnengoknya. :)

    ReplyDelete
  21. berkenan sungguh dgn bekas roti jala tu...tapi order2 ni tak reti, kalau tau kedai, boleh beli gitu aje kan best.

    ReplyDelete
  22. ummi kahalish
    wsalam
    haa...roti jala lawan dengan kami memang kena :)
    betul tu dil...kalau tak ..hidup tak meriah.



    kak aya
    1.baru ada botol roti jala, tengah rajin nak menjala ni..hihi
    2.thanks aya :)
    3.Itu lumrah hidup..tapi bila ianya terjadi hati jadi sedih...thanks aya :)


    Ida
    dulu akak masih ingat,akak pernah tanya ida pasal botol ni dan ida siap upload gambar botol tu unk akak tengok...thanks ida :)


    sal
    belum mahir lagi unk ambil tempahan..hihi



    kak rose
    thanks banget resepinya :)
    biasalah kak..dalam kehidupan ni ada2 saya ujian :)


    anymz
    akak nak macam kak anymz...sonyum jo...betul kak, hidup ini kena positif kalau tak tak happy :)
    Thanks kak



    Chemid
    dua2 sedap ...hihi
    Alhamdulillah kalau dah ok :)



    Alin
    cuba le resepi ni..InsyaAllah jadi :)



    chalk
    ahakk...uhukks
    time kasih atas ayat sastera tu..hihi



    hanis
    cuba tuan teri cari kat daiso..
    nanti kalu buat roti jala jgn lupa upload gambar biar beta tengok..
    Sekarang dah tak sedih lagi..Alhamdulillah setelah muasabah diri semua ok :)
    Take care :)



    che kiah
    dah lama berangan nak buat baru terlaksana...hihi



    ucu
    patut le hari tu akak masak tak sedap sebab mood sedih...hihi
    Thanks ucuuu



    teratak hami
    akak pun biasanya beli juga tp teringin gak nak buat sendiri bila tgok kawan2 blogger buat cantik2 :)



    yanti
    cuba le buat...simple je :)



    chikna
    boleh order di chikmimi atau di daiso Damansara ada :)



    kak erna
    wsalam kak
    senang kat buat dengan botol ni :)



    wahida
    thanks wahida
    warna warni kehidupan :)



    NMO2
    guna botol ni lebih senang :)



    secangkirmadumerah
    betul tu...yg penting sedap :)



    delilah deli
    Thanks Delilah
    memang seronok tiap kali ada baby baru dlm family :)



    Hani@debumelukut
    kalau kat KL...kena pergi the curve Damansara...ada di Daiso :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...