Friday, 9 September 2011

Coklat Chip untuk Abang


Hari ni akak mulai kerja semula(sebab tu lambat bersiaran..ahakss)...setelah cuti raya yang panjang. Semalam akak sempat buat coklat chip untuk abang (anak sulung akak yang belajar kat Egypt sano). Abang request coklat chip ni dan minta kirim kat  kawan dia yang balik cuti. Hari tu dah buat...sebelum raya. Semalam buat balik sebab yang hari tu dah tinggal sikit.

Ni gambar sebelum raya....waktu ni adik tolong buat sekali.

Semalam buat...dapat sebalang setengah....3 adunan.

Tengahari semalam orang baiki dapur datang...habis satu rumah berabuk....makcik ni jugak yg kena sapu dan mop....dua tiga kali mop pun tak ok lagi....macam nak patah pinggang ni. Time-time macam ni le rendu kat husband. Call dia suruh balik cepat sebab nak minta bantuan sebab rumah dah macam apa. Pastu tidur tak hengat donia.

habuk...siap ambik gambar lagi wookkk.

Pastu buat naik meja makan lama ke atas...meja makan ni dah hampir 14 tahun dah...tapi sayang punya pasal...buat meja bacaan pula. Bila nak angkat naik atas...tengok ada tulisan kat bawah meja...

Sapa punya kerja ni...sila angkat tangan....samada Abang...Aqi atau adik punya kerja ni. Kapur tu adalah kapur yang digunakan unk halau semut. Dia orang yang selalu ditugaskan untuk sapu kapur tu kat bawah meja. Kapur ni sangat effective untuk halau semut dan lipas. Lipas akan mati terkedek2 bila kena kapur ni.


P/S :  kenapa tak tulis nama abah je...biar cepat sikit semut tu mati....hihi



keep smiling


21 comments:

  1. Kasih,
    bertambahlah kasih sayang abang dan ibunya.... rindunya ya Kasih pada abang yang jauh tu....

    ReplyDelete
  2. kapur cemana tu yg buleh matikan lipas tu?

    ReplyDelete
  3. selamat hari raya maaf zahir dan batin kak..apa tak datang ke rumah tu hari?pilah dgn rembau bukannya jauh mana pun..ahaks..
    nampak sodap lah coklat chip akak tu hah..:)
    terimakaseh atas ucapan takziah dan doa2nya tu ya kak.amiiin..semoga arwah abang aman bersemadi di sana.
    belum update blog lagi ni.nak gi raya rumah kawan2 dulu mlm ni.hehe

    ReplyDelete
  4. Kak, apasal tak color coklat, coklat chips akak tu?

    Gambar semut ke tu atau dorang nak lukis gambar umi tgh marah sampai keluar tanduk? hehe

    ReplyDelete
  5. mcm nak bg amaran pulak kt semut2 tu letak nama umi...siap dgn muke otromen lagi....mesti garang uminya sampai semut, lipas mati menggelupur... hihih... ampunn kak...gurau2 di bulan syawal...

    mesti seronok c abang tu dapat bungkusan nanti...cookies dibuat dengan penuh kasih sayang :) selamat hari raya kak!

    ReplyDelete
  6. kak kasih...nampak sedap ajer kuih tu. teringin nak buat. Alangkah baiknya kalau akak sertakan resepinya sekali kannnn!

    ReplyDelete
  7. selamat hari raya kak.

    gerenti semut dan lipas terkejut tgk perkataan yg ditulis dgn kapur tu.

    ReplyDelete
  8. saya suke sgt choc chips..nyum2!!

    ReplyDelete
  9. lyn sukeee choco chip kukis ni..hihi, tringin la plak tgk kak wat sebalang kukis tu..hehe, pos satu kat lyn..ahaks! eh ada ek kapur ble bunuh serangga, lyn xpenah tau pon, da la lipas byk kat umah d mesia tu..eee.. psst..sedapnya pineapple crumble kak wat tu,mesti sedap:)

    ReplyDelete
  10. kapur apa tu? kat rumah saya byk lipas dan semut halus.

    p/s: saya suka coklat chip..

    ReplyDelete
  11. hahaha kalu taruk nama umi sure semut tu buat U-turn..takotttt hahaha

    ReplyDelete
  12. Slm kak......seronok raya tahun ni kak...wahh sedapnyer coklat chip tu...gebusss putih jer nmpk,

    ReplyDelete
  13. wow bestnyer coklat chip..kat mesir xde chip tu kak..minta rasa satu keping?hehehehehe...

    ReplyDelete
  14. Assalam kasih..kapur tu..bahaya sikit kasih..jangan selalu sangat guna..kalau dikedai ada jual kapur tu salah btu..sebab diharamkan penjualanya..
    akak dulu pun dapat tahu dari kawan yang kerja penguatkuasaan racun makhluk perosak.

    ReplyDelete
  15. mak aiii, sedapnya...mesti crunchy tu..

    ReplyDelete
  16. akak selamat hari raya..Maaf zahir & batin..akak orang Besut kat area mana?? saya duduk di Bachok, tak jauh dah dari Besut tu;)

    ReplyDelete
  17. Jom join giveaway dari Wanita2u pula. :)
    Hadiah mmg sangat menarik. Berbaloi-baloi join. Hehehe.

    http://portalwanita2u.blogspot.com/2011/09/wanita2u-2nd-giveaway.html

    ReplyDelete
  18. Amie
    amin
    rindu rinduan hihi


    zarin
    mcm kapur tulis
    akak beli kat indon
    sgt effective unk semut dan lalat :)


    kak anymz
    sama2 kak
    selalu ingat akak bila balik n9


    teratak hami
    akak tak letak serbuk koko sebab dah letak banyak coklat chip dlm nya :)

    hihi bukan gmabar umi, gambar lipas tu :))



    nuwairani
    hihi...dah ada yg ngaku..katanya bukan gambar atromen atau umi..itu gambar lipas...hihi


    cikgu tie
    nanti akak kasi resepi :)

    ReplyDelete
  19. shameel
    akak tergelak baca komen shameel tu.
    akak yakin semut betina lari lintang pukang :)


    fatin
    thanks follow akak ye :)


    mama olyn
    kapur lipas ni akak beli di Indon
    tp sgt le effective membunuh lipas dan semut :)



    kak aya
    rupanya sebijik macam kapur tulis..akak beli di indon. Ok sgt kapur ni :)


    green jade
    dah buat u-turn..terus lintang pukang lari dan tak pandang belakang lagi...hihi



    ida
    akak suka coklat chip ni :)


    ummi khalish
    boleh2 nanti akak suruh abg kasi dil sikit :))


    kak erna
    oh ye ke?
    Kapur ni saya beli kat Indon.
    Tapi kat kotak dia diluluskan oleh Depkes(departmen kesihatan) Indonesia kak.


    wahida
    sedap wahida...akak suka :)


    zaila
    dekat le kita...akak kat Kg Raja. Akak selalu gi KB lalu Tok Bali dan jalan Bachok :)


    wanita2tu
    ok thanks

    ReplyDelete
  20. biar jauh di mata tapi tetap dekat di hati ... semoga abang gembira menyambut lebaran walau tanpa keluarga di sisi...

    ReplyDelete
  21. salam kak.slmt hari ray kita ye! amboi nmpk sdp je biskut tu kak...rajin abag menolong ye...hihi..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...