Sunday, 11 September 2011

Pulut Kuning & Khatam Al Quran


Semalam adik bawa balik pulut kuning dan rendang dari tempat mengaji dia. Kawan adik khatam quran.Dan adik keep asking me bila ummi nak buatkan pulut kuning untuk dia.Dulu waktu first time dia khatam, akak janji dia..akak akan buat bila dia khatam kali kedua. Bila dia khatam kali kedua...dia tanya lagi...hihi. Tak lama lagi dia akan katam kali ketiga InsyaAllah.

Pulut kuning yang adik bawa balik dari tempat mengaji. Kat kampung akak panggil nasi kunyit.



Akak explain le kat dia...itu cuma adat je, kalau tak buat pun tak pe. Tapi dia nak juga buat sebab semua kawan2 dia buat....hik2

Balik mengaji..gambar tahun lepas

Sebenarnya adik tak tahu umminya ini tak pernah pun buat pulut kuning seumur hidup...cuma pandai makan jek.

Ok lah dik, nanti ummi akak berusaha mendapat khidmat pakcik google atau senang cerita suruh je tokmi yang buatkan.



Pasal mengaji pula,dulu akak pernah tanya ustazah dia..perkembangan adik...ustazah dia kata ok cuma sebutan dia je tak betul. Ustazah dia agak sebab braces (time tu adik masih pakai braces)Kesian braces ..kena tuduh sebagai penyebab. Padahal memang sebutan adik yg problem..hik2



keep smiling :D


15 comments:

  1. alhamdulillah..sejuk perut ibu mengandung..bgus adik...teruskan membaca al-quran...besar fadilatnya..
    kak kasih,senang je nak buat pulu kuning...masak macam masak nasi je dalam rice cooker..air jangan banyak,kunyit pun slk je..letak daun pandan dan garam serta santan..xyah rendam2 lama2...dil selalu buat cmtu je...cubalah...:-)

    ReplyDelete
  2. Umi kena belajar buat pulut kuning. Sure adik happy !!!

    ReplyDelete
  3. setuju sangat buat pulut kuning...dg rendang atau kerutuk sekali ye!dan yg penting jng lupa pos ke KP....hihihi

    ReplyDelete
  4. cian..teringin nak makan pulut kuning tu...saya pun jarang kukus, masak je....sedap jugak..

    ReplyDelete
  5. org kampung saya pun panggil nasi kunyit jugok, sedap makan dgn gulai ayam atau gulai daging..tp saya tak berapa minat dgn nasi kunyit ni..

    ReplyDelete
  6. Masyallahhh..bagusnya dah khatam almost 3 times. Subhanallah..

    ReplyDelete
  7. assalam kasih..boleh buat pulut kuning tu..
    rendam pulut malam tu..letak kunyit dan asam keping..esoknya kukus..dalam 50-1jam..angkat dari kukus..terus masukkan kedalam santan yang dah siap letak garam..kacau cepat..bagi dia rata dan nampak cantik berkilat dan macam berminyak..maknanya..santan nya dan mesra ngan pulut.

    ReplyDelete
  8. salam kasih, tengok pulut kuning kasih ni, rasa nak buat pulak untuk besday anak kawan esok... kalau rajin ler.

    ReplyDelete
  9. Ummi khalish
    Thanks Dil..InsyaAllah akan cuba bila ada masa. Kalau guna rice cooker senang lah sikit kan :)


    teratak hami
    betul2...harap dapat memenuhi permintaan adik :)


    mawar
    hihi..boleh2


    sal
    kalau nak cepat..tak yah kukus ye. Yang penting sedap.


    kak aya
    kita kan sekampung...hihi


    yan
    Alhamdulillah.


    Kak erna
    wsalam
    terimakasih byk2 kak..
    InsyaAllah akan cuba buat unk penuhi permintaan adik :)


    kak rose
    best tu kak :)

    ReplyDelete
  10. mak ai pandai buat pulut kuning

    tapi anaknye ni tak jugak reti

    hhehe

    ReplyDelete
  11. alhamdulillah...
    nmpk sedap la pulut kuning tue.. ;p

    ReplyDelete
  12. saya pun tak reti buat pulut kak...saya tau mkn je...haha!

    suka giler kalau dpt makan pulut kuning ngan rendang daging...yummy!!

    ReplyDelete
  13. NM02
    bambam kan masih kecik...dah besar pandai lah tu :)


    nureen
    akak suka mkn dgn rendang :)



    wahida
    kan kan
    sedapkan makan dgn rendang :)

    ReplyDelete
  14. umi dah janji ya... kesian adik.. buatlah sikit umi utk adik

    ReplyDelete
  15. secangkir madu merah
    umi tengah belajar ni...hihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...