Friday, 30 September 2011

Pulut Lepa




Pulut lepa adalah pemberian adik akak...Adik Nor. Adik Nor balik kampung anak beranak tempohari. Balik semata-mata untuk makan-makan...sungguh tak aci...hihi


Pulut lepa ni adik beradik pulut udang dan pulut panggang. Cuma intinya dari ikan. Isi ikan di campur santan, bawang , halia dan halba. Kemudian bahan-bahan tadi di masak hingga kering.

Dulu-dulu pulut ni di panggang dengan tempurung kelapa.

Setiap kali makan pulut lepa...pasti ingat kat arwah tok yang memang pakar membuat pulut lepa. 
Rindunya pulut lepa Tok dan rindu Tok juga. 



keep smiling :D



21 comments:

  1. salam K.Kasih..lapar la pulak bila tgk pulut lepa nih!ngeeeeee

    ReplyDelete
  2. rindunya nak makan pulut lepa...sedappp...kalau isi ikan lagi best!

    kak, nanti jgn lupa amik award di rumah sy ye!

    ReplyDelete
  3. Salam, alahai.. tak pernah tengok pulut lepa ni.. ke... dah makan tak perasannn yang tu pulut lepa..

    ReplyDelete
  4. tentu sedap dimakan panas ya pulut lepa ni....



    Al-Fatihah utk aruah tok..

    ReplyDelete
  5. sedap ni.. nureen suka tp inti dia nmpk sikit jekk.. slalu nureen beli kat cikit pulut yg cikit.. ;)

    ReplyDelete
  6. Salam kak,
    Sedapnya pulut lepa tu. Nak sikit boleh? Saya dalam mode "M" yang besarrrrrrrr sangat.

    ReplyDelete
  7. oooo pangey pulut lepa ekkk?
    kat kedah pangey pulut udang
    mesti nama berbeza kat setiap negeri ek

    ReplyDelete
  8. saya biasa makan dan mendengar pulut panggang, apa pun inti saya panggil pulut panggang, hihi...first time dengar pulut lepa..nampak sedap lebih2 lagi minun ngan teh 0 panas...

    ReplyDelete
  9. ucu tak pernah lagi mkn pulut ni..mesti sedap....

    kt s/alam @klang ada jual tak..?

    ReplyDelete
  10. Wahh feveret ni.. Nangis tgk huhu..

    ReplyDelete
  11. assalam kasih..pulut lepa namanya ye..akak ingat kan pulut panggang..rupa sama..

    ReplyDelete
  12. hehe kebetulan sungguh la kak, baru ni ada makan pulut lepa, inti dia mcm warna kelabu2 skit kan..

    ReplyDelete
  13. azatiesayang
    wsalam
    pulut ni akak letak kat frezer..nak makan baru panaskan balaik :)


    nuwairani
    thank nani akak dah buat hwork dari nani :)


    chemid
    wsalam
    semacam pulut panggang juga kak...cuma inti ikan je :)


    NM02
    inti ikan kan NM02


    secangkir madumerah
    betul tu...sangat sedap dimakan panas2 :)


    nureen
    kalau inti byk lagi sedapkan...biasale org berniaga letak sikit je nak untung lebih.


    hazila
    cepat2 makan vitamin R ye hazila :)


    Lady ayu
    pulut lepa berintikan ikan...lebih kurang le dgn pulut udang :)


    sal
    pulut lepa berasal dari pantai timur...lebih kurang je dgn pulut panggang cuma berinti ikan je

    ReplyDelete
  14. kak kasih, pulut lepa dekat wisma persekutuan, Ktrg tu famous ...dulu murah je time saya kerja sana..balik hari tu la hai dah mahal dan saiz pun kecik sikit berbanding dulu.

    ReplyDelete
  15. ucu
    akak tak sure le ucu...sebab akak tinggal di Cheras :)


    hanis
    tuan teri jgn menangis ye..beta kirim ke Nip0n dgn pos laju nanti :)

    acik erna
    wsalam
    lebih kurang sama kak, cuma inti ikan je :)


    Lady
    ye lady...kelabu sebab warna ikan...Lady beli kat mana?

    ReplyDelete
  16. aya
    balik Trgnu nanti kalau kebetulan, akak boleh le singgah beli.

    ReplyDelete
  17. akak kasih, ini 1st time saya dengar nama pulut lepa..
    pulut panggang tu biasa la makan..
    hee~

    ReplyDelete
  18. hihihihi..baru petang tadi sue makan pulut ni..

    ReplyDelete
  19. salam kak.. rasanya first time dengar pulut lepa.. pulut panggang biasa la.. he.. mesti best rasanya kan.. sebab inti ikan..

    ReplyDelete
  20. sue
    beli kat mana sue?
    best kan :))


    yanti
    lebih kurang rupa parasnya seperti pulut panggang kan...cuma inti yg membezakan kedua2nya :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...