Thursday, 22 September 2011

Rantau Panjang


Waktu cuti raya hari tu akak sempat ke Rantau Panjang. Rantau Panjang, Kelantan ni merupakan sempadan antara Malaysia dan Thailand. Cuma terpisah oleh sebatang sungai. Boleh nampak orang Thailand dari seberang sungai.



Sempat menunaikan solat asar di masjid ni. Unik senibinanya. Mula-mula ingat macam kuil...rupa-rupanya masjid. Mungkin pengaruh senibina Thailand.



Masjid Rantau Panjang


 Sampai je di Rantau Panjang mula dapat melihat plat number kereta dan motor dari Thailand.

Sign board pun ada tulisan Thai.
Cantik sangat orkid yg tumbuh kat balkoni tu.


 Pemandangan  di Rantau Panjang



 Dan bermulalah sesi cuci mata





 Corelle sangatlah murah
 berbanding kat KL


Macam-macam ada

 toto


 Perjalanan balik...jalan sangat-sangat lah jam...sempat snap gambar ni. Lembu dan bangau.

Malam baru sampai rumah...jam teruk!


keep smiling :D


21 comments:

  1. salam singgah

    saya tak pernah jejak lagi ke sana, tgk dr pic ni mmg menarik tp dlm hati tetap ada keinginan ke sana jua...

    dah follow jom follow back
    qhaifanurin.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. sya hanya sekali ke sana sepanjang hidup ni, teringin nak pergi tp tak pernah cukup masa nak ke sana time balik kg...nak beli corelle tu.

    ReplyDelete
  3. cantiknyer set2 pinggan tu... :)
    kak kasih tak citer pon akak rembat apa kt sana hehe...

    ReplyDelete
  4. geram tgk pinggan mangkuk yg lawa2 tue..

    ReplyDelete
  5. assalam kasih..teringin pulk nak kesana rasanya bila tengok gambar2 ni..

    ReplyDelete
  6. Saya pernah sekali pergi Rantau Panjang. Membeli macam benda tu takde kat KL especially barang2 hiasan rumah. Sambil tu nampak jugak orang seludup beras. Berlari-lari dari 1 kedai ke kedai yang lain sambil pikul beras. Kita pulak takut. Now tak tahu le ada lagi ke tidak pemandangan gitu.

    ReplyDelete
  7. kalau xnak jam,pi lepas raya..heehehehhehehh

    ReplyDelete
  8. musim raya memang mana-mana main jalan yg connect between daerah dlm kelantan akan jam teruk ..

    ReplyDelete
  9. geram tengok correll tu...ada tak promoter kat situ minta akak bawak balik 1@2 set....?

    ReplyDelete
  10. woww!!

    tak sangka kat sana pun ada mcm
    kat langkawi tu ye

    cancel lah plan nak gi langkawi
    baik gi rantau panjang


    soalan:

    nak beli kat sana mesti bawa
    orang reti kecek klate ko..?

    kalau tak kena tipu ke..?

    ReplyDelete
  11. saya tak pernah lagi ke RP, kalau balik kg konpem akan g Pengkalan Kubur..setengah jam dr rumah MIL..memang syok kak masuk shopping kat sini..tiap tahun ada je barang sy borong..hahahaaha..tahun ni beli pinggan corelle pula:)

    ReplyDelete
  12. kalau mak mertua saya tgk pinggan mangkuk tu kak, harus dia tak nak balik umah dah...haha...

    ReplyDelete
  13. oh please...tolong la jgn tayang segala vantage dan corelle tu....tangan ni terus gatal2 nak beli...nani pon dh lama tak berjalan ke sana...

    ReplyDelete
  14. waah tak boleh tahan tgk set pinggang mangkuk tu...cantikkkkk :) byk ke borong? hiihihi

    ReplyDelete
  15. qhaifa nur
    thank singgah kat sini
    kat sana best shopping..murah :)


    kak aya
    ye corelle itu lah yg menyebabkan akak ke sana...hihi


    illa
    hihi...semapat rembat corelle dan lain2 :)


    nureen
    rasa nak duk lama2 je kat kedai tu..hihi


    kak erna
    kalau menurut saya..lebih byk pilihan di Pengkalan Kubur bbanding Rantau Panjang :)


    teratak hami
    memang kat sana mmg pkara biasa seludup ni sebab cuma terpisah oleh sungai je :)


    chalk
    ahakss..hihi


    chik na
    betul...jam terukkkk sangat...serik rasanya :)


    ucu
    tak perlu promoter ucu...
    hihi memang rambang mata...:)


    atie
    kalau harga pinggan mangkuk kebanyakan harga tetap...tak perlu tawar menawar ...mmg dah murah.Lebih byk pilihan di Pengkalan kubur bbding Rantau Panjang..kalau nak pergi baik ke Pengkalan kubur je :)


    zaila
    biasanya akak ke pkln kubur gak...entah kenapa thn ni ke rantau panjang. Kat p.kubur lebih byk brg kan...
    akak pun beli corelle gakk...rambang mata :)


    wahida
    hahaha...boleh buat geng lah kalau mcm tu :)


    kemang
    memang murah...rasa nak beli mcm2. ..tp duit tak cukup...hihi


    nuwairani
    tangan akak pun gatal juga dik..hihi
    murahhhh sgt2...bbanding kat KL ni :)


    mas
    adalah juga...kalau tak beli,balik rumah mgigau2 pulak...hahaha

    ReplyDelete
  16. best kan shopping kat rantau panjang...^^

    ReplyDelete
  17. sy org p.mas kak. tp stiap kali blik kg pikir byk kali nk g RP coz jem mmng truk gila hihi. lastly shopping kat psr p.mas je

    kak smlm cite kt hb psl tsk knyir. ktnya klau ada bdk kcik t.bleh pegi ctu coz kwsnnya keras sikit

    ntah laaa

    ReplyDelete
  18. so shy lady
    oghe kelate ye..
    akak pong aghi tu serik kena jam..nasib baik dapat beli apa yang dihajati :)

    Akak pun pernah dengar juga ttg itu..tp tak sure kesahihannya :)

    ReplyDelete
  19. huhuhu, ada no contact kedai corelle sana x? nk memborong gak lah cadang nya :P

    ReplyDelete
  20. Bsyukur blik kg 5 km dri pkan rantau pjang....selalu pgi bli ape yg nak skit2...klo nk shoping semua skligus x daye...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...