Tuesday, 20 September 2011

Sahabatku Ineng




Ineng dalam bulatan


Waktu akak student dulu akak punya sahabat karib, Ineng nama panggilannya( macam karangan budak darjah 5 jerr..hik2) Waktu awal-awal kami tak de le akrab mana. Setelah beberapa semester kami mulai rapat. Ineng berasal dari Banten Indonesia. Dan kami belajar di Bandung waktu itu. Rumah sewa akak dulu di Jalan Dago...sekarang dah jadi Factory Outlet tempat you all shopping tu...hik2.

Kalau hari minggu kami selalu ke pengajian Aa Gym (pendakwah yg terkenal sekarang, dulu belum famous lagi)...semacam usrah atau pengajian agama. Kami bertiga sebenarnya...akak, Ineng dan Efri. kalau Efri akak masih berhubungan melalui sms :-))

Masih akak ingat...akak menangis bagai nak rak sebab tak leh ikut pembentangan skripsi(semacam tesis) ...syarat untuk lulus. Sedih sangat waktu tu...akak menangis dari tengahari sampai malam. Ineng lah yang temankan kan akak waktu tu...Thanksss ineng.. jasamu dikenang. Ineng selalu cakap begini..."jangan di fikirin...Allah tau yang terbaik buat kita"

Bila akak dah lulus dan balik Malaysia...kami terpisah. Mula-mula masih berutus surat(sila jangan gelak)...waktu tu belum ada hp..apalagi "muka buku" . Lepas tu kami lost contact.

Sekarang pun akak masih tidak dapat menghubungi Ineng. Beliau tiada FB dan kawan-kawan Indonesia juga tidak tahu Ineng di mana...huhu.

Setiap kali ke Bandung..akak masih berharap dapat berjumpa Ineng....


keep smiling :D





28 comments:

  1. sahabat yang sanggup redakan keresahan dan sudi berkongsi bahu sukar dilupakan walaupun masa dan jarak memisahkan.

    ReplyDelete
  2. susah nak jumpa kan rakan sejati mcm ineng. tu yg buat akak terkenang2 kat Ineng kan.. hehee.. harap2 ada rezeki utk berjumpa semula dgn Ineng tu.. Amin.... :)

    ReplyDelete
  3. unik nama kawan akak tu

    moga Allah pertemukan korang semula

    ReplyDelete
  4. sahabat yang baik akan sentiasa disisi kita bila kita menangis..:)

    ReplyDelete
  5. suka tgk gambar lama2..very sentimental gitew kan kak?..hehehehe

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum,
    Tersentuh pulak hati kecil ni bila baca cerita Ineng, semuga dipertemukan kembali suatu hari nanti, insyaAllah, kita sama2 doakan.

    Geramnyaaaa tengok satay kat bwah tu....

    ReplyDelete
  7. la sedihnya tak dpt jumpa ineng lagi ye kak...saya doakan akak akan bertemu sahabat baik akak ni satu hari nnt...

    ReplyDelete
  8. Akak ni dari dulu lagi dh biasa duduk tempat org yer...bestnyer bole kenal negara2 luar kn..ye la, dulu2 mana ada hp.kn, ida sekarang pun baru boleh contact balik kekawan lama...sib baik ada fb

    ReplyDelete
  9. assalam, zaman belajar ler yg paling best kan akak?

    ReplyDelete
  10. sesekali bila mengenang memori lama sudah pasti kawan2 lama juga turut terbayang2 dimata ya...

    rindunya dgn kawan2 lama..

    ReplyDelete
  11. dah tau dah...
    yang kabur tu dah tentu
    kak kasih hehe~

    moga dpt bertemu 1 hari nanti :)

    ReplyDelete
  12. Kakak,

    insyallah one fine day..

    ReplyDelete
  13. mudah2an akan ketemu jua dengan sahabatmu Ineng...insya-Allah,rezeki itu akan datang jua.

    ReplyDelete
  14. nak tanya satu benda ni kak. ni gmbr tahun bila ye? mcm dh lama betol zaman2 berutus surat ni. heheh... kalau kat mesia boleh buat iklan kt sok kabar jejak kasih. sedih kan kalau terputus hubungan mcm tu..

    ReplyDelete
  15. close akak dengan Ineng, kalau dapat jumpe balik mesti panjang berborak kan.. moga ada rezeki untuk jumpe lagi.. :)

    ReplyDelete
  16. Salam K.Kasih..kawan yg baik mmg sukar di cari.Semoga ALLAH pertemukan akak bersama INENG suatu hari nanti.Amin.

    ReplyDelete
  17. Tentu banyak kenangan manis menyebabkan kita tak boleh lupa kawan lama, teruskan berharap moga ada rezeki akan dipertemkan satu hari nanti..

    ReplyDelete
  18. kadang-kadang kita rindu nak jumpa sahabat yang baik dengan kita masa dulu-dulu kan...

    ReplyDelete
  19. Tingat kat kawan2 masa keje dulu...ramai yg dh lost contact..ruginyaaaa.trutamanya sahabat karib..lupa nk mintak adress kg..dulu2 mana ada HP/laptop/FB bagai...

    ReplyDelete
  20. assalam kasih..sedihkan kalau kawan baik kita tak dapat dihubungi..
    akak pun ada sorang..sampai sekarang tak tau dimana..

    ReplyDelete
  21. rasanya saya ada tinggalkan comment. tp kenapa tak apprear kat sini ek..

    apa2 pun saya doakan agar akak dpt jumpa Ineng suatu hari nanti.

    ReplyDelete
  22. have a pleasant walk among the roses in memory lane...take care :)

    ReplyDelete
  23. kak aya
    kawan ketawa senang dicari...teman menangis mmg susah dicari :)


    hann
    seperti biasa..akak yg telah diblurkan..:)


    lia
    Amin...
    sebab skrg dah tak de sahabat spt ineng :(


    NM02
    Amin
    nama orang sana...nama dia panjang lagi sebenarnya :)


    diana
    susahnya nak cari sahabat begini sekarang ni kan :)


    azmiezas
    kadang2 bila buka album lama..mmg senyum sorang2...kelakar pun ada :)


    watie
    amin
    thanks...
    satay tu beli je :)


    wahida
    amin...thanks wahida


    ida
    sekarang semua ada email,hp..fb memudahkan bersilaturahim :)


    BSB
    betul tu..paling best.
    bila dah berumahtangga dah sibuk, tak sempat nak keluar dgn kwn2 lagi :)


    secangkir madumerah
    kenangan manis bersama kwn2 waktu belajar dulu tetap dlm ingatan :)

    ReplyDelete
  24. atie
    hihi pandai atie teka :))
    amin


    yan
    amin
    thanks
    kalau kat msia boleh buat jejak kasih :)


    amie
    amin...thanks amie
    sangat2 berharap dapat bjumpa,kalau tak jumpa pun at least dapat bersms atau ber FB pun jadi le :)


    nuwairani
    tahun 1989 dah 22tahun dah gambar ni.


    Lady
    amin Thanks Lady
    kalau jumpa sure banyak benda akan kami borak kan...sehari semalam belum tentu selesai...hihi


    azatie
    wsalam
    amin...thanks atie
    kemanalah hilangnya dia kan?


    che mid
    amin
    thanks kak
    kebaikan dan ketulusan beliau myebabkan beliau selalu diingatan :)


    chikna
    betul tu chikna



    azatie
    betul tu...untungnya sekarangkan semua ada...dulu2 susahnya nak berhubung...sekarang dihujung jari je :)


    kak erna
    wsalam kak
    sedihkan kak...
    macamna le rupa dia sekarang


    yan
    sebab akak baru publish..
    thanks yan...amin

    ReplyDelete
  25. assalammualaikum kak kasih,

    rinduuunya pada akak..maaf kak baru ada kesempatan lawat akak..akak pasti seorang sahabat yang baik manakan tidak ineng menemani akak dikala akak bersedih..insyaAllah moga Allah pertemukan akak dengan ineng..

    ReplyDelete
  26. anitaare
    wsalam
    miss you too
    thanks singgah disini...
    teman yg baik itu...teman waktu kita susah..yg sanggup menangis bersama..:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...