Friday, 23 September 2011

Tasik Kenyir




Sebelum balik ke KL kami singgah dulu di Tasik Kenyir ni (cuti raya hari tu).


Tasik Kenyir yang terletak di hulu Terengganu  merupakan tasik terbesar buatan manusia . Bertujuan untuk jana kuasa elektrik. Luasnya tasik ini. Terdapat beratus ratus pulau di dalam tasik ni.



Tasik Kenyir telah menenggelamkan beberapa buah kampung dan juga hutan. Semacam cerita dongeng pulak kan.

pemandangan tasik kenyir di waktu malam diambil dari lobi resort.

waktu siang..



Kami menginap di Lake Kenyir Resort and SPA. Akak ambil  bilik yang view ke tasik. Dari balcony dapat lihat view tasik tu. Bilik untuk anak-anak2...mengadap ke taman(hik3).




Resort



resort di tepi tasik

Dari tempat parking kami di bawa dengan kereta ni ke lobi.


Kami tiba dah petang..so ini lah aktiviti anak-anak. Congkak (jangan pandang belakang)Tempat ni memang sesuai untuk berehat. Jauh dari kesibukan...masih ada bunyi kicau burung gitu.

Lepas dinner...lepak-lepak sekejap kat lobi lepas tu masuk bilik tidur.

Esoknya baru kami naik boat ke Taman Herba dan air terjun. Sewa boat tu RM 50/orang.

Di resort tu ada rusa....boleh kasi makan kat rusa-rusa ni. Jom layan gambar-gambar sekitar Tasik Kenyir.







Lepas tu kami check out dan balik ke KL :)


keep smiling



24 comments:

  1. seronok kat situkan.tenang dan mendamaikan jiwa...pernah ikut kursus kat sana dulu..

    ReplyDelete
  2. Cantik pemandangan. Terasa ketenangannya :-) Tak sabar nak tunggu hubby dapat cuti, nak jalan2 tengok tempat orang.

    ReplyDelete
  3. cantik tempat ni kan kak Damai aje

    ReplyDelete
  4. assalam kasih..cantiknya pemandangan dari rsort tu..sian cantik..malam lebih2 lagi..

    ReplyDelete
  5. Hello Kasihredha, I really love the pics here.
    Saya terperanjat tengok the place has changed so much.
    I was there when they first started on the dam wayyyy back in the early '80s.
    Went fishing there too.
    That time no hotels, only hutan....even the road in was very narrow.

    Really nice to see these pics. Brings back memories to me.
    You have a nice day, and keep a song in your heart.
    Lee.

    ReplyDelete
  6. canteknyer ... masyaallah..
    moga dpt sampai ke sana jugak 1 ari nanti :)

    ReplyDelete
  7. amboi! sakan berjalan ye! dah lama tak bercuti ke tempat2 yg mcm tu....jiwa tgh kacau skrg ni mmg patut pegi ke tmpt mcm tu...

    ReplyDelete
  8. best la akak.. nureen x pernah smpi cini

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum,
    Wahhhh...bestnya dpt mkn angin kat Taseik Kenyir n Rantau Panjang, berbaloi2 la sekali raya. Dah lama teringin nak ke Kenyir Lake tapi hajat tak kesampaian lagi....huhuhu

    ReplyDelete
  10. pun tak pernah sampai lagi..huhuhu

    kalau time raya balik Klate ikut jalan Terengganu, mahu cramp bontot..hahahaha

    ReplyDelete
  11. sy suka blog akk sbb sy suka tgk setiap gambar yg akk amik nampak menarik :)

    ReplyDelete
  12. tak pernah sampai

    tak sangka cantik sekali resort tu

    ReplyDelete
  13. bestnya...lama dah berhajat nak ke sana tapi tak sampai2...

    ReplyDelete
  14. indah sungguh pemandangannya lebih-lebih lagi di waktu malam. Suasananya kelihatan sangat sesuai untuk kita mencari ketenangan. Teruja untuk pergi bercuti ke sana bersama keluarga.

    ReplyDelete
  15. saya ke sana pada tahun 1994...uishh lama gila tu....tempatnya cantik kan, kak kasih?

    ReplyDelete
  16. Cantekkkk! x penh sampai lg ke sana:) will add in destination list for next holiday!

    ReplyDelete
  17. I very very like dah lama sgt nak ke task kenyir ni... Anak2 tak majuk ke bilk ngadap taman? Hehe gurau je, bilk dengan en suami kenalah romanitka sweetnyaaa...

    ReplyDelete
  18. bestnyer singgah jalan2 lagi kak..ida belum pernah lg ke tasik kenyir..suatu hari kena sampai gak...rantau panjang kt n3 bawah nunnnn...uwaaaa rindunyer nk shopping2 tak tahan tgk n3 k'kasih ngan pic pinggan mangkuk tu.akak beli tak..brp la harga sekarang ye..

    ReplyDelete
  19. - jauh berjalan luas pandangan...kankan...hehehe

    tq follow...follow u back...

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum Kak.

    Tasik Kenyir mmg luas dan cantik. Selain menajdi lokasi pelancomgan, ia juga lokasi kaki pancing. Dah lama saya tak ke sana. Tentu seronak bila dapat ke tasik kenyir bersama family walau utk sekali- sekala.

    ReplyDelete
  21. suri solehah
    untuk berehat mmg sesuai...jauh dari kesibukan :)


    teratak hami
    di sini masih tak de pembangunan sangat hami...dapat menikmati alam cipta Allah :)


    chik mimi
    luas tasik ni Chik mimi...rasa takut pun ada waktu naik boat tu :)


    kak erna
    wsalam
    malam/senja memang cantik kak...menikmati mkn malam sambil mgadap tasik :)


    Uncle Lee
    Thanks mr lee..
    My mother also told me the same story...she said, last time this tasik not like this...just hutan and lake only. This place also suitable for kaki pancing :)
    Banyak ikan besar2.


    illa
    InsyaAllah...sesuai unk berbulan madu :))


    nuwairani
    memang tempat ni sesuai unk berehat2 :))


    nureen
    nanti akak nak gi Penang..mungkin this coming Nov :))


    wattie
    akak mmg susah dpt cuti...kalau raya cuti panjang sikit...boleh le menyelam sambil minum air.

    ReplyDelete
  22. zaila
    betul tu..hihi


    mas
    thanks you mas


    ati
    resort dia ok juga le :)


    mawar
    InsyaAllah one day :)


    cikgu tie
    memang kalau malam memang sunyi sangat cuma dengar unggas je :)


    kak aya
    cantik.. :)


    Bella
    InsyaAllah Bella...



    hanis
    anak2 terpaksa redha seperti nama blog umminya...hihi


    ida
    kat jepun pun banyak pingan2 yg cantik2 kan. Kat sana lagi canggih :)


    AI
    betul tu...hihi
    thanks follow akak

    Shameel
    kaki pancing mmg suka tempat ni...ikan dia banyak dan besar2 :)

    ReplyDelete
  23. tasik kenyir..destinasi menenangkan..
    akak kasih, gambar2 di atas cantek2 belaka.. :}

    ReplyDelete
  24. fatin
    thanks...
    kat sini masih sepi dari kesibukan kota...boleh berihat sepuas2nya :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...