Monday, 3 October 2011

Sushi



Dah lama akak nak buat sushi ni..bahan-bahan pun dah lama beli...akhirnya jadi juga :)



                Makcik Jepun ni tengah check sushi akak



Bahan-bahan
Beras Jepun 
Sushi seasoning atau 1sudu besar cuka+ 1sudu besar gula + secubit garam
seaweed
telur*dipukul sedikit dan buat dadar..potong memanjang
timun* buang tengahnya dan potong memanjang
Crab Stick
jagung tin
mayonis


seaweed, bamboo mat dan beras Jepun.


Cara cara
1.Masak beras seperti masak nasi biasa. Lepas dah masak, masuk cuka /gula/garam 

2. Ratakan nasi atas seaweed.Letak crab stick,timun,telur dadar, jagung dan mayonis
3. gulung dengan bamboo mat hingga padat.
4. potong kecil2 





25 comments:

  1. yummy!

    a must try nih akak kasih..

    thanx for the recipe ya!
    ;)

    ReplyDelete
  2. assalam kak, saya suka mkn sushi!.lama dah tak buat nanti nak buat jugalah..hehe

    ReplyDelete
  3. assalam kasih..selalu dengar dan biasa tengok ada jual dijusco..tapi tak pernah makan..sedap ye..

    ReplyDelete
  4. saya tak suka sushi...org ulu sikit saya ni...benda tak pernah jumpa di trg memang susah nak telah hi hi

    ReplyDelete
  5. sukenye! sukenye! dah lama gile x makan sushi. setahun lebih dah kot sejak2 balik dr jepon ni. heheh..nak buat sendiri tak cukup perkakas

    ReplyDelete
  6. lama giler ai x homemade sushi selalu mkn kat luar jer....oishii sou

    ReplyDelete
  7. wah...akak buat sushi...sedapnya..lama I x buat sushi. beras sushi tu ada lagi balance. x tahu bila nk buat lagi ni. tapi I x pandai nk roll dia...x jadi cantik!

    ReplyDelete
  8. nampak sedap, tp x terbuatla kalau kak rose ni... nak makan g bli jer, nampak sangat pemalas kan?

    ReplyDelete
  9. wah!!! moshi..moshi kakkasih.,,anata no sushi kawaiii nea..hihi tanhiah kak!lyn pun lama nak buat xbuat lagi..nanti nak buat mcm akak la..:)

    ReplyDelete
  10. Salam kak,
    Wah buat sushi ye.... kena cakap jepun la lepas ni...

    ReplyDelete
  11. saya tak suka makanan jepun, tapi tgk akak buat ni mcm menarik lak...

    ReplyDelete
  12. sedapnyaaaa..
    saya pun dah laaaaama beli bahan nk buat sushi tp tk buat2 jugak ahahaha asyik mkn kat kedai ajek :D

    ReplyDelete
  13. Kak Kasih..naper tak gi umah Kak Yan..kalau tak pasti kita bertemu :)

    ReplyDelete
  14. Tak berapa suka sushi tp memandangkan kekdah membuatkanya agak senang, rasa nak mencuba la plak. hehe

    ReplyDelete
  15. wah!! moshi..moshi..anata no sushi kawaie.. cantik!cantik! lama nak buat tp lum sempat lagi..nak ikut akak la..hihihi ;)

    ReplyDelete
  16. wah! nanti sue pun nak try buat lah jugak..

    p/s:terasa kehangatan wasabinya..

    ReplyDelete
  17. Rajin kak kasih buat sushi. Seaweed tu kalau dapat kat kawan saya, tak sempat nak buat sushi, dia makan dulu.

    ReplyDelete
  18. hebat sungguh kak kasih

    ati masa kerja Japan Travel Bureau
    selalu gi makan2 makanan jepun ni

    memang suka sgt2lah

    ReplyDelete
  19. congratulation kak..sedap tuuu..

    ReplyDelete
  20. kak kasih memang kreatiflah..pasti sedap tu

    ReplyDelete
  21. fatin
    nanti cuba ye...senang je :)


    nieza
    wsalam
    akak pun dah lama nak buat...hasilnya tak le rapi sangat.


    acik erna
    wsalam kak
    mula2 saya tak suka...lama2 suka pulak :)


    kak aya
    dulu akak pun tak suka, tapi bila dah cuba, ok pulak :)


    nuwairani
    dulu di jepun kat mana?
    anak buah akak pernah belajar di Akita :)


    Lady ayu
    kat Jepun sure lagi sedap kan....ori :)


    pendragon
    akak pun tak pandai gak...inti yg sepatutnya berada di tengah...dah jadi ketepi...hihi


    kak rose
    saya pun selalu beli gak, tp teringin nak cuba buat sendiri :)

    ReplyDelete
  22. lyn
    akak punya sushi melayu..hihi
    nanti try ye


    hazila
    tak pandai cakap jepun...cuma tau sepatah dua kata je...haikkk arigato..hihi


    wahida
    akak pula suka masakan jepun...nak kata beranak kat jepun tak juga..suka miso soup juga :)


    zarin
    akak pun sama...biasanya beli je :)


    Alin
    hari sabtu akak kerja...sure bestkan kalau dpt jumpa :)


    hana soffelia
    senang je...nanti try buat ye :)



    lyn
    nanti cuba ye


    chalk
    sama2...hihi


    sue
    cuba le sue...simple je :)


    teratak hami
    kalau buat sendiri, boleh letak inti kegemaran kita hami...tu yg rajin tu...walaupun tak berapa rajin juga sebenarnya .


    atie
    senang je atie...kalau susah sure akak tak buat..hihi


    yan
    thanks yan
    ok lah...walaupun mula2 tak yakin jadi ke tak..hihi



    anitare
    sebenarnya kalau buat sendiri lebih yakin kehalalannya sebab cari bahan2 sendiri :)

    ReplyDelete
  23. wah akak dah sampai hajat buat sushi.. saya nak kena follow jugak nih..

    yg pasti.. sushi tu nampak besttt :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...