Sunday, 23 October 2011

Telur Goreng Bawang

Kalau incik husband outstation...biasa inilah salah satu menu akak dan adik. Menu orang malas nak cepat. Biasanya balik kerja dah malam...kepenatan menguasai diri...bukan aging problem hokey  ;-)
Kombinasi antara penat,lapar (siannyerr) dan malas nak cepat menyebabkan lauk ini sungguh lazat sekali....hahahaha.

Kalau ye pun "nak cepat" potong bawang jangan le besar gedabak camgini ye...kalau mak akak tengok sure dia nangis....hihi



Sejak dua menjak ni,, akak jarang menulis pasal resepi sebab dapat "teguran" dari Abang(anak sulung akak) yang mengomen blog ummi "boring" sebab penuh dengan makanan.......sampai hati. ...hihi .  Sebenarnya Abang jelezz tu sebab kat Mesir dia asyik makan kebab jerrr....huhu

Abang waktu study untuk SPM 
a few years back


Oklah ummi tujukan resepi ni unk Abang...senang je ni Bang....boleh buat nanti ok :-)




Bahan-bahan
3 biji telur
1 labu bawang besar * di potong2
4 biji cili api  * dipotong
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng


Cara2:
Panaskan minyak...goreng telur setengah masak.
Tepikan telur yang dah di goreng.
Tumis bawang dan cili.,,tambah garam.
Setelah bawang dan cili dah layu masukan telur dan kacau2 sekejap.
Boleh dihidangkan.


Pamukkale, Turki

Aikk tetiba jer ada gambar makcik dan pakcik ni? Saja je. Bukan nak sindir pakcik tu pun...sebab pasal dia.... cuti kami kemungkinan kena defer. Suka gambar ni. Cuma shoes case merah menyala tu yg mencacatkan gambar ni kan...kan.

Kenapa ada lebah kat muka makcik dan pakcik ni? Sebab makcik tu pemalu(auww)...betul i pemalu u. Bayangkan nak jumpa Zarin yang rumah kami tak sampai beberapa meter pun makcik malu...huhu. Padahal teringin sangat nak jumpa.


Keep smiling ye makcik :D

19 comments:

  1. telur goreng bawang.. simple yg sodap...

    selalu ke incik husband outstation? saya lak kdg2 ikut MH (my husband) outstation, kalo tmpt best2..

    hehe..

    =}

    ReplyDelete
  2. kak, home cook is the best :D .. walaupun cuma telur dadar, kicap dan nasi panas..

    ReplyDelete
  3. kasih..malu tak pe..tapi biar lah malu.tapi mau..jadi boleh jugak bejumpa..kan kan..

    ReplyDelete
  4. betul kalau dah malas goreng telur pun sedap...

    ReplyDelete
  5. menu yang sangat bestkan kak
    sekarang ni musim hujan hari2hari sampai rumah dah nak maghrib ni ler salah satu lauk penyelamat

    ReplyDelete
  6. Telur mata kerbau kalau kuning telur tu lembik2, letak kicap, memang sedap !!!

    Yelah kak, kenapa letak "lebah"? Jgn le malu ... banggalah dengan kesempurnaan ciptaan Allah ... chewah, macam BAGUS je .. hehe

    ReplyDelete
  7. telur goreng pun sedap kak,mkn dgn nasi panas2....dulu2 rajin jugak la buat telur goreng ni, hubby selalu outstation. tapi skrg x dh....jarang sgt dh outstation. lomentik la akak gambar berdua tu...

    ReplyDelete
  8. aduhhh...time bz masak camni pun sedap kak, janji kenyang

    ReplyDelete
  9. haiippp...takmo malu2 makcik.
    macammana nak buek majlis gader2 kalau mokcik pemalu...
    hahaha...meh sini telur goreng bawang tu..letak cili padi byk2...sedapppp

    ReplyDelete
  10. Kak... lyn sukaaaa sesgt mkn telur bawang ni tau.. hahaha, mmg laju sungguh tambah nasi..huhu, xle wat slalu, gebu ai tau.. btw, romantis nya pic kak & hubby kat tepi pantai tu, sweet:)

    ReplyDelete
  11. tak jadi erk akak cuti2 m'sia hari tu....next time ada lagi, goreng telur gini mmg sedap w'pun simple....buh kicap pulak fuhhhh mkn ngan nasi panas2

    ReplyDelete
  12. mmg abg jeles la akak.. kat sana mana nk dpt mknan mcm kat cini.. adik nureen tue dia x heran klau bab makanan ni sbb tgh diet katanya.. mkn oat jek.. mmg nmpk dia kurus cikit la ni.. ;)

    ReplyDelete
  13. Janganlah malu2 Kak Kasih. hehehe

    ReplyDelete
  14. kenapalah pemalu sangat akak ni...manalah tahu kot2 terjumpa kt shopping mallke...

    ReplyDelete
  15. Hi kak... lamanya tak jengah ke sini...

    sedapnya makan nasi panas2 dgn telur grg bawang pastu buh kicap manis banyak2...sedap! :)

    ReplyDelete
  16. FM
    kalau ikut hati mmg nak ikut tp akak kerja :)


    yanti
    betul tu yan
    walaupun simple tapi sedAP :)


    acik erna
    macam lagu pulak kan kak
    malu tp mau



    qhaifa nur
    tambah2 kalau perut tengah lapar semuanya jadi sedap :)


    chik mimi
    kat sini kalau hujan memang lebat, nak beli makanan pun malas, so terpaksa le masak apa yg ada :)

    ReplyDelete
  17. Teratak hami
    akak pun suka telur goreng setengah masak...yummy
    Sebab tak comey mcm era fazira...hihi



    pendragon
    makanan darurat ni...malas nak keluar rumah beli mknan...tambah2 hujan jek.

    sesekali lomentik ok lah kan :)



    cheq su
    sedap...tambah2 hari hujan dan perut pulak lapar...nikmat jer :)

    ReplyDelete
  18. Liza
    I pun malu gak awww


    kak anymz
    hihi...malu le kak :)
    kak kalau tak podas tak sodap kan :)


    mama olyn
    nak2 kat sana sejuk kan
    sure perut asyik lapar je kan :)



    ida
    malas nak keluar beli mknnan ida...asyik ujan je sejak dua menjak ni...so masak jelah apa yg ada :)



    nureen
    bagusnya adik nureen tu..
    displain unk slim...akak pun teringin gak nak makan oat...tapi tak leh nak telan cepat muak :)



    alin
    hihi...malu!



    ucu
    kalau jumpa.. akak tegur ucu ye :)



    mas
    baby sihat? Rindu sgt kat mas :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...