Thursday, 10 November 2011

Korea : Everland & Dongdaemun Market



Hari ke dua di Korea, kami di bawa ke Everland. Everland merupakan taman tema yg terletak di Yongin, Korea Selatan. Ianya merupakan taman tema yg terbesar di  negara ini. Udara pagi tu agak sejuk. 


Pintu masuk Everland
rombongan che kiah sedang menuju masuk.

Kanak-kanak yang paling happy di sini ...mak dan bapak kanak-kanak happy gak .



Mula-mula tourist guide kami membawa kami ke safari untuk melihat liger ( lion + tiger) dan beberapa  binatang lain. Untuk ke safari  kena turun dengan  chair lift ni.

Pintu masuk safari

safarinya tak berapa besar sangat dan binatang pun tak banyak sangat. Antara yang ada di sini adalah  harimau putih, beruang, zirafah, gajah, liger dan lain-lain lagi

kami di bawa melawat safari dengan bas berwajah rimau ni

ini lah rupa liger (lion + tiger ) tu...saja jer tayang taringnya yang tajam itu.



ini pula harimau putih sedang jalan-jalan cari makan :)


roller coaster...jeritan diaorangan kedengaran dari jauh...akak tak naik hik3
saja je tak mau...hik3 lagi



pemainan ni pun ramai yang Q


bekalan kami...roti penyek.

Sepanjang hari di Everland memang kami kena bawa makanan sendiri, sebab tidak ada restoran halal di sini.

So akak memang dah siapkan berbagai-bagai jenis sandwich dan biskut. Manalah tau akak suami akak kelaparan nanti. Roti yang akak bawa dari Malaysia dah penyek-penyek, dah tak leh bentuk lagi...nama baru dia...roti penyek! Kami cuma beli kopi kat restoran tu.

beg ni penuh berisi makanan ..harap maklum :-))
daun merah tu akak kidnap bawa balik Malaysia sehelai ..nak letak dalam buku.

penuh dengan bunga...dan banyak kumbang kat sini 



di sekitar sini ada satu bilik kecil, dimana kami solat jamak zohor dan asar.


 sewaktu kami nak balik...ada perarakan ni


Jom layan gambar...









rombongan cik kiah keluar dari Everland



 Dari Everland kami di bawa ke Dongdaemon Market...waktu kami terbatas di sini.  Beli ole-ole macam lipas kudung...harga memang le mahal...tapi beli je lah, nanti menyesal pulak kalau tak beli.

pakaian..


huhuhu

 Dongdaemun Market...dari Pakcik Google

Macam-macam ada di sini
pakaian, accessories wanita, product kecantikan dan macam-macam lagi.
BB cream bersepah...boleh pilih nak yg paling murah atau paling mahal. Rambang mata makcik tau...pakcik cool ajer :)

 Lepas shopping kami di bawa ke restoran Maroko....ini antara makanan nya

ini makan malam akak sebelum balik ke hotel .

Kami tinggal di Three Seven Stay Hotel. Bilik 511.


Keep smiling :D



40 comments:

  1. daun merah tu daun marple ke kasih? seronok tengok rakaman perjalanan Kasih....

    ReplyDelete
  2. wah! kak kasih windu dah dgn dongdaemon market byk gak perubahannya..hehehe dulu lyn shopping purse & h/bags..barang dia xleh tanya @ pegang kalu x membeli..garang m'cik2 korea! tu duluuuu

    ReplyDelete
  3. bestnyer akak....harap satu hari nanti saya sampai juga ke tempat ni..:)

    ReplyDelete
  4. apabila melihat foto2 yg terang clear n paparan cerita ke destinasi di situ, terasa pulak turut melangkah sama dlm rombongan cik kiah....

    thnks info menarik..

    actually ,bangun ni nak siapkan something, leka pula melihat blog2 mesra alam...

    ReplyDelete
  5. kasih, seronoknya dapat cuci mata ditempat orang yg cantik2 tu.... kak rose dapat tumpang seronok tengok gambo je la....

    banyak la memborong souvenir agaknya?

    ReplyDelete
  6. oh kak...gayatnya tgk org naik chair lift, lagipun I ni mmg takut pada ketinggian!

    ReplyDelete
  7. everland tue tgk dlm verity show korea...menjerit2 theyols naik roller coster tu ngeee....bestnyer akak dah terjah sana

    ReplyDelete
  8. bestnya dapat ke korea..bila lah akak ni berkesempatan untuk ke sana.doakan akak ya kak kasih ku sayangggggg.:)))

    ReplyDelete
  9. bestnye everland.. saya tak sempat ke sana.. dongdaemun pun kejap aje..

    tengok gambar2 akak rasa mcm nak terbang ke korea lagi sekali je he he :D

    ReplyDelete
  10. Apa dah jadik dgn daun maple yg dibawa balik tu? Ke tertinggal di Korea/ dah jadik daun kering?

    Nanti show2 kat weols apa yg akak beli ek?

    ReplyDelete
  11. biarlah lambat pon tapi nak ucap juga selamat hari raya haji buat akak & famili..

    cantik ah gambar yang akak letak..akak guna software apa ya untuk edit gambar-gambar ni?? ke memang transfer terus dr kamera macam ni??

    ReplyDelete
  12. Salam kak,
    Banyak borong BB CReam ke kak? hehehehe

    ReplyDelete
  13. wah bestnya... nureen mmg suka la tgk akaknya blog bila g bercuti gini.. byk tmpt2 menarik akak lawati best sgt..
    akak gelugor tue dkt ngan opis nureen qbay & eastin hotel tue dlm 10mnt ja smpi umah nureen ;)

    ReplyDelete
  14. Syoknya pepagi sy dh cuci mata ke everland n dongdeamun hehehe... nice pic kak :)

    ReplyDelete
  15. best nya...daun merah tu! jeles !

    ReplyDelete
  16. wahh seronoknyaaa... rasa nak main sama (over ektim hehe), mmg berbaloila bawa balik daun merah yang cantik tu... sukaaaa....

    ReplyDelete
  17. teruja saya tgk chair lift tu kak...rasa mcm saya lak yg naik...hehe...

    ReplyDelete
  18. Salam kasihredha,

    Syoknya....Kak Ros pun terasa macam join sekali jugak..bila la Kak Ros nak sampai kat sana pun tak tau la....

    ReplyDelete
  19. wah kak bestnya melancung ke Korea,akak tak memborong korean brooch ke ?:)

    ReplyDelete
  20. sukanya tengok gambar akak jalan kat Korea, mesti seronok sakan... Last May adik ke sana, bila tgk gambarnya memang bestttt, buat Chik Na teringin nak ke sana.

    ReplyDelete
  21. amie
    bukan amie..entah daun apa..tanya tourist guide..dia pun tak tahu.


    lyn
    oh garang ye..nasib baik akak tak kena marah.



    nieza
    InsyaAllah nieza..
    kat Findland sure makin sejuk skrg ni kan :)



    sal
    jom ikut chik kiah jalan2 :)



    kak rose
    ada le sikit2 kak..kat korea mahal, kat vietnam ok.



    pendragon
    memang kalau takut dgn ketinggian..gayat naik menda ni :)



    lady ayu
    memang menjerit gila2 diaorg..akak yg tgok ni pun mcm nak ikut jerit sama :)

    ReplyDelete
  22. kak anymz
    InsyaAllah kak suatu hari nanti akak akan sampai...amin
    sayang akak juga :)


    yanti
    akak kat dongdeamon pun kejap je..tak puas rasanya :)



    teratak hami
    daun tu sedikit hancur...tp masih disimpat buat kenang2an :)



    zaila
    selamat hari raya haji unk zaila juga :)
    untuk text "kasihredha" tu guna photoshop...ada yg akak edit ada yg tak. Yg di edit cuma gambar yg blur je ...akak guna photoshop juga :)



    nm02
    banyaknya best...hihi



    hazila
    beli satu jek...hahahha



    nureen
    huhuhu...dekatnya ofis nureen dgn queensbay....akak suka penang..best.



    mas
    thanks sudi mengembara bersama akak :)

    ReplyDelete
  23. kemang
    jgn jeles2...daun tu cuma ada satu je...hihi



    hanis
    jom le main sama2
    kat jepun pun byk daun merah kan..simpan unk akak satu ye



    wahida
    best naik ni...akak suka :)




    kak ros
    insyaallah kak one day akak akan sampai juga ...amin :)



    chik mimi
    tak...tak sempat, rugi kan ..huhu



    chik na
    memang best...akak suka

    ReplyDelete
  24. suka baca citer jalan akak.yelah nak pegi entah bila.baca dulu,tulis nama tmptnya.kut2 tersangkut kt sna sok sng dh ada infonya.tapi tak tahulah bila bleh tersangkut kan sana.huhu...nak tgu episod seterusnya...

    ReplyDelete
  25. seronok tak tertingga walaupun hanya baca kat sini....




    kalaulah akak ada kengkawan yang nak pergi lagi; saya nak join sekali...
    (dah dapat greenlight dari abg utk pergi sensorang)

    ReplyDelete
  26. dah verangan dah ni..heeee...

    ReplyDelete
  27. seronoknya dapat berjalan makan angin ke negara orang yg jauh itu... satu hari teringin juga ke negara ini.. huhuhu

    ReplyDelete
  28. Salam aidil adha buat kak Kasih sekeluarga ya. Seronok tengok gambar2 percutian, teringin sangat nak pergi tp apakan daya....huhuhuhu.....

    ReplyDelete
  29. kak kasih cayang..

    1 minggu ..
    1 story yek :)

    awat kidnap 1 helai jeh
    ati pun nak gak ole2 dari korea

    dapat daun pun jadi lah ...huhu~

    ReplyDelete
  30. chempaka
    InsyaAllah suatu hari sampai le tu .



    azrina
    abang kasi gi sorang2? lebih best lagi...kalau gi dgn cik abg :)



    yan
    InsyaAllah nanti yan dpt sampai :)



    secangkir madu merah
    InsyaAllah nanti yati pun akan sampai :)



    watie
    salam ailadha juga
    kalau ada kemahuan InsyaAllah :)




    atie
    cuma kidnap satu jek...hik3






    i

    ReplyDelete
  31. salam kak kasih,

    lama tak jenguk sini...pc rosak ler.

    sejujurya saya sangat terliur meleleh air liur nak ikut sama he he lebih2 bila tengok gambar2 yang kak kasih letak sini...

    seronok kan jalan2 kat sana...

    ReplyDelete
  32. hah! this time baru leh tgk gmbr... omaii! tetibe i mcm menggeletis2 nak pegi sana jugak...hehehe.. sempat akak amek daun maple tu.. eh tapi bagus gak idea tu ek..ok, next time kalau gi tempat org, nak cilok gak daun yg pelik2 ni:)

    ReplyDelete
  33. kak aya
    pc rusak ye
    sebab tu le lama sepi tanpa berita..
    jalan memang seronok, balik jalan yg tak seronok sb kena kerja balik :)


    maya
    jom kita pakat cilok..hihi
    sebagai kenang2an :)

    ReplyDelete
  34. woho sy dengki la dgn cik kiah2 tu!
    nak g korea jugak waaaaaaa

    ReplyDelete
  35. so shy lady
    hihi...jom le join cik kiah :)

    ReplyDelete
  36. kat UK pun tgh autumn kan hann..
    ambik le gambar tunjuk kat akak:)

    ReplyDelete
  37. wah,seronoknya g korea..bui teringin nak ke sini..hope ada rezeki nnt..*_*

    ReplyDelete
  38. Bui
    InsyaAllah nanti giliran bui pulak :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...