Sunday, 27 November 2011

Ho Chi Minh , Vietnam

Saigon Central Post Office

Cerita ni dah basi sebenarnya...baru sekarang nak tulis. Dari Korea, kami singgah di Vietnam...lebih kepada acara shopping sebenarnya sebab kami cuma di bawa ke beberapa tempat saja , selebihnya kami menghabiskan masa menjelajah pasar Ben Thanh.

suasana dalam pejabat pos 

Sampai saja di  Tan Son Nhat International Airport, kami dibawa dengan bas ke Saigon Central Post Office yang mempunyai reka bentuk yang sangat unik berasaskan reka bentuk ala bangunan lama di Perancis sano. Di bina antara tahun 1886 and 1891

ada gambar peta 
 Bagi pengumpul stamp boleh beli
 stamp di sini


dalam pejabat pos ni ada jual souvenir  juga.



penjaja makanan


penjaja pisang dan poskad/stamp di depan pejabat pos tu




berhadapan dengan pejabat pos tu ada banguanan ni..Katedral Notre Dame.


dari post office tu...kami berjalan kaki ke Hard Rock Cafe ni...dekat jer



ramai yang bermotor

cicak pun takut nak melintas kat sini :-)


kami di bawa ke kilang membuat kraf tangan dari kulit telur dan kerang ni..



Kingston Hotel ni lah tempat penginapan kami...dekat je dengan Pasar Ben Thanh, jalan kaki je ke Pasar tu :-))


Bilik hotel kami






Dilobi hotel....Adik ni peserta paling muda dlm rombongan kami.


Makan malam kami di sini...Kedai Makan Melayu

antara lauk pauk nya


Pemandangan di malam hari

Setelah makan, kami menuju ke Pasar Malam di sekitar Pasar Ben Thanh .


warung seafood...perhatikan tutup kepala mereka :)

Macam-macam pulut ada.

Esoknya kami breakfast di hotel je...kuih apa le agaknya ni ye...tak boleh makan sebab tak halal

kami cuma makan telur dan buah-buahan saja...boleh kurus kalau macam ni  hik2

ada baby apple ni...kecik jer

Lepas breakfast menuju ke Pasar Ben Thanh....pagi-pagi lagi...semangat!!!

Rupa paras pasar tu dari depan

Penjual siput? kerang?

suasana dalam pasar

Banyaknya baju budak perempuan cantik-cantik dengan harga yang jauh lebih murah dari Malaysia...akak beli untuk anak buah akak .


souvenir macam2 ada

Kena pandai tawar menawar, kalau tak kena tifuuu. Orang Vietnam pun dah pandai cakap melayu. Ramainya orang Malaysia shopping kat Vietnam...berselisih dimana-mana saja...tak larat nak senyum dah. Tapi akak kan "keep smiling" sokmo...hik3 


buah-buahan pun banyak

beca Vietnam

kain cotton....sungguh tak tahan...rambang mata...berpinar2 makcik..makcik tergoda!!


kopi...akak tak beli kat sini, akak beli dgn tourist guide kami...sebab dia tolong belikan yg halal.


udang kering...besar2 you


penjaja magga di depan hotel


Sebelum berangkat pulang...kami lunch di Satay House ni.





Ini antara menunya. Setelah itu kami menuju ke Airport...Bye..bye Vietnam .




keep smiling



Salam Maal Hijrah untuk semua.




30 comments:

  1. Salam, semakin kulihat gambarmu, semakin ku tertanya bagaimana wajahmu..hik hik tak aci tau..

    ReplyDelete
  2. vietnam ni sgt sinonim dgn shopping kan.. murah2 ya brg di sana?

    ReplyDelete
  3. tengok kat foto pun spt udang kering,kain,buah2an,jenis2 minuman pun udah memang rambang mata..apalagi dpt tengok yg real,yek ...

    ReplyDelete
  4. kak seronoknya lepas ke Korea singgah Vietnam n acara yang paling best tu S.H.O.P.P.I.N.G:)

    ReplyDelete
  5. Kak Kasih,
    I rasa kat Pasar Ben Thanh tu memang lagi ramai Malaysians dr Vietnamese kan sebab penuh dgn tourists and business people dari Msia aje, hehehe.
    Pergi vietnam beg kosong, balik vietnam, beg dah beranak pinak :-D

    ReplyDelete
  6. Wah! Kalau orang Vietnam pandai cakap Melayu , senanglah berurusan ye Kasih... buah-buahannya pun menggeramkan!...

    ReplyDelete
  7. wah pulut2 colourful tu mcm best je tengok!
    ksian plak akk mkn tlur n buah je... bab mkn2 susah skit klau pgi ngr2 blah situ kan

    ReplyDelete
  8. bestnya kopi! udangg kering beso-beso! kain cotton!!!!!(histeria)

    ReplyDelete
  9. Assalam kasih..tergoda acik denga buah2an tu..mangga..nona..mau berat timbangan kalau beli nak bawak balik..sedap2 tu.

    ReplyDelete
  10. waaah syoknyaaaa..zaila pon plan nak g HCM juga bulan 1 ni..tp tiket xbook lg, harap2 jadilah..huhuhu

    ReplyDelete
  11. bestnya...bestnya...bestnya...

    ReplyDelete
  12. che mid
    wsalam
    aci aci buka pintu
    hihi


    fatin mraz
    sgt murah...tp nak beli byk takut lebih muatan :)


    sal
    memang rambang mata, cuma tak leh angkut bawa balik je...hihi


    chik mimi
    SHOPPING tu yg best tu,,,hihi


    LG
    memang..kat mana2 ada org melayu..sampai2 org vietnam dah pandai cakap melayu.
    Beg memang beranak dan bercucu hihi


    amie
    rata2 dia org pandai ckp melayu dan inggeris :)


    so shy lady
    nampak macam best kan
    kalau susah mkn mcm ni..mula le ingat betapa nikmatnya di Malaysia :)


    sudip vs senduk
    yg paling akak histeria adalah cotton tu....hihi


    acik erna
    memang mewah dgn buah2an...dan murah2 :)



    zaila
    kena cepat2 booking, kalau cepat...murah sikit kan :)


    mawar
    best cotton? best udang kering? best kopi?

    ReplyDelete
  13. Dalila hamid
    thanks singgah di sini
    dan sudi follow akak :))

    ReplyDelete
  14. kenapa blur kan muka..huhu

    tp mmg best2 lah tengok gambar2 akak..yg g korea tu paling tak tahan..jelessss...

    akak follower 1111..bertuah tu..hehe

    ReplyDelete
  15. bestnyaaa suka sgt2, tergoda jugak tgk kain2 tu pengsannnn...baju smocking budak tu comel sgt kaler biwu lagi tuan teri like...

    ReplyDelete
  16. Bui
    lebah tu ikut akak...hihi

    Bui pula follower akak yg ke 200 :))
    Korea pemandangan dia cantik...
    vietnam pula tempat shopping...murahhhh:))

    ReplyDelete
  17. Hanis
    baju budak perempuan kat sana ...sgt le cantik2...rasa macam nak ambik semua colour...murah pulak tu.

    ReplyDelete
  18. perjalanan yg amat menyeronokkan...macam2 ada di vietnam ya...

    ReplyDelete
  19. akak.. bestnya shopping... rambangnya mataa... tengok gambaq pon tak tahan, apatah kalau ada kat sana kan kak?

    Setau saya, ramai orang Malaysia yang pi shopping, balik hari je.. selalunya pemborong lah..

    *keep smiling too.. *

    ReplyDelete
  20. lebih muatan tuh yang buat fikir2 gak nak soping byk2 kan.. hehee
    15-20 kg camtuh kan akak, limit dia?

    ReplyDelete
  21. secangkir madu merah
    barang2nya murah..
    katanya dulu2 lagi murah
    tapi sejak melimpah ruah menerima pelancung...harga barang pun makin mahal...tp still murah :))


    hann
    betul tu hann...ramai org malaysia
    Tapi brg nya memang murah terutama cotton.


    Fm
    20 kg je..huhu

    ReplyDelete
  22. Salam kak,
    Pengsan saya tengok kain2 cotton tu kak. Kalau duit banyak, boleh angkut kain cotton banyak2.

    ReplyDelete
  23. pada akak itu cerita basi...
    pada ucu itu cerita klasik yg perlu dikongsi..

    selamat maal hijrah kak....

    ReplyDelete
  24. teratak hami
    kain cotton tu murah2 je...jauh lebih murah dari Malaysia :)


    ucu
    salam maal hijrah juga :)

    ReplyDelete
  25. salam maal hijrah juga buat akak sekeluarga:)

    bestnyer shopping tu kak..teringin juga nk ke sana:)

    ReplyDelete
  26. Masa saya gi HCM ari tu, saya pun stay kat Kingston hotel gak. Akak ikut POTO travel jugak ke macam saya??

    ReplyDelete
  27. nieza
    shopping yg bestnya disini..murah :)


    rozita
    ye akak gi dgn POTO travel :)
    hihi sama pulak kan

    ReplyDelete
  28. kak kasih, menarik la! teringin jugak satu hari nak ke vietnam. :D

    ReplyDelete
  29. Asmara
    InsyaAllah...suatu hari Asmara pun dpt ke sana :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...