Wednesday, 2 November 2011

Korea : Gyeongbokgung Palace & Nami Island

Akak bertolak ke Korea pada 25.10.11 , transit 2 jam di Vietnam. ( KL -Vietnam cuma 1jam 45 minit saja) dan meneruskan perjalanan  dengan Vietnam Airlines ka Seoul (5jam). Kami tiba pagi di  Airport Seoul Incheon dan terus dibawa ke Istana Gyeongbokgung...tanpa breakfast dan tak sempat nak gosok gigi pun. 


Istana ni sangat le besarnya...ada istana raja, permaisuri , bonda raja dan dot dot dot.





 Ianya dibina pada tahun 1394 dan kemudiannya dibina semula pada tahun
1867 dan merupakan istana utama. Banyak filem Korea yang melakukan penggambaran di sini juga.
Termasuk le artis kita....

 Fuhhhh...akak terserempak dgn Awal & Scha di istana ni tengah shooting...tp tak tahu untuk rancangan apa... :-)



siling istana

lubang kat bawah istana ni ada tempat pemanas pada musim sejuk.

jam zaman dulu !

kat pintu gerbang istana ada pengawal istana ni ....bukan patung...real man :)

 Berdekatan dengan istana ni ada museum....National Folk Museum of Korea



antara yang terdapat dalam museum...contoh kimchi.

di luar museum ada persembahan musik tradisi Korea .


Setelah itu kami di bawa untuk lunch di Restoran Little  India...Halal...Alhamdulillah
Restoran ni berdekatan dengan Masjid Seoul.

Sikit punya lapar...sebab tak breakfast....sebak tengok nasi.

setelah lunch kami jamak zohor dan Asar di masjid ni. Terletak agak tinggi...dan tempat solat wanita terletak di tingkat 3 :-)


 Setelah solat kami di bawa ke Nami Island...agak jauh dari seoul...akak agak jer....sebab akak tertidur dalam bas ...sedar-sedar dah sampai.


Untuk ke pulau ini...kami menaiki feri , tak sampai 15 minit...dah sampai dah...makan jagung pun tak sempat habis.


akak tengah sibuk membeli jagung bakar...nasib baik tak kena tinggal dengan feri tu....jagung di Korea rasa lekit macam pulut...jagung Jepun lagi sedap.


Makcik ni tengah terpesona melihat pokok2 kuning dan merah ni...incik husband cakap pokok nak mati sebab kurang air :))  Makcik ni macam tak percaya angan-angan menjadi kenyataan....huhu.

 berjalan di tempat pergambaran Winter Sonata....Pakcik sporting tolong snap gambar makcik ...makcik sukee :)  
Sempat naik basikal kat sini...tapi gambar tak leh tempek kat sini...malu...hik2
Jom layan gambar lagi...jangan muntah yer




makcik tengah berangan...jangan kacau :)

Akhirnya sampai juga tempat ni :-)
sungguh cantik...Subhanallah.


kedai kopi



hahahahahaa....akak nampak demuk...memang demuk pongggg


layan gambar lagi


 mamarazzi snap gambar pakcikrazzi


Setelah itu kami dibawa makan malam di sebuah restoran.
Makan sayur-sayuran saja..bersama miso soup + kimchi dan tentunya ada nasi :)

Lepas dinner kami check in di Poonglim Resort.



Pemandangan dari balkoni resort .

 
Ada pantry...sempat le akak prepare sandwich unk di bawa ke Everland besoknya


Keep smiling :-)




57 comments:

  1. patutla lama tak nampak akak dlm blog, rupa2nya gi bercuti...
    wah..bestnya kak...cantik sesgt tempat winter sonata tu...geram tgk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahida
      memang selama ni akak berangan nak ke sini...akhirnya tercapai juga :)

      Delete
  2. korea.. best lah akak kasih jalan-jalan.. ;)

    naper x sempat breakfast pagi tuh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fatin
      tour guide tak kasi makan...haha...kijam2

      Delete
  3. Cantiknya kak...!! suka! suka!! suka beribu kali.. ni hadiah anniversary ke? uhh.. romantik.... jeles buleh?

    hugggsss

    ReplyDelete
  4. bestnyer tgk gambar percutian akak ni...teringin nak kesana juga..insyaAllah ada rezeki nanti sampaila..mana ada gemuk kak...ok jer...kalau tgk saya ni lagi gemuk kot..hehe

    ReplyDelete
  5. tengok2 gambar menarik..

    pandai memilih destinasi yang dituju..tentu sekali bnyak dpt info dan enjoy di tempat tuh..

    ReplyDelete
  6. akak...jelesnya I...Nami Island tu tempat penggambaran winter sonata! Subhanallah cantiknya pemandangan autumn kt situ. Sempat lagi akak prepare sandwich tu ye...roti gardenia lagi..heee..

    ReplyDelete
  7. opis ai ada wat trip pegi sini, cam rugi plak tak join... huhuhu

    tempat dia mmg cantek kan.. naper tak posing ngan retis mesia tu

    ReplyDelete
  8. Cantiknya autumn di Nami Island tu. Akak, masukkan kos nak kesana jugak. Contohnya berapa tamabng Feri pergi ke Nami Island?

    Saya pernah pergi Istana dan solat di Masjid tu. Pergi as backpackers, memang penat nak berjalan ke Masjid tu tapi puas hati.

    ReplyDelete
  9. nak nanges juga sebab jeles ngan akak...huhuhuhu..bilalah boleh sampai ke Korea ni..

    ReplyDelete
  10. akak!!!! sangat2 jeles ok!!! kite pon berangan nak gi sana jugak...harap2 angan2 tu jadi kenyataan jugak...bestnye! bestnye! nak gi jugak!!!

    ReplyDelete
  11. ya Allah kak, cantik semua gbr2 itu.nak tgok lagi...napa lak ada gbr artis posing tu digelapkan mukanya..hihi...nk gak tgok gbr atas basikal.ceh..ceh...mmg cntik,tpt cntik,org pn cntik gak...

    ni yg smgt nk propose kt hubby ni.emmm hrp2 luluslah.ada FM lbh?(jolok2 kut2 ada rezeki...)

    ReplyDelete
  12. bestnyer akak
    jelezzzz taw
    sebab dekat jer tp x terjah lagi pow
    x sempat nak snap pic ngan awal n scha ekkk???

    ReplyDelete
  13. Kakkkkk.....

    tempat idaman saya ni kak... Setiap tahun jeles tengok suami pergi audit vendor kat sana... huhuhu...

    Nak pergi sendiri, tak pergi2 lagi..entah bila suami saya free tak tau lah...


    Tak pergi Jeuju Island ke kak ? Namdaemon Market tempat accessories tu akak pergi tak...? heeeeeee...bestnya kak...

    ReplyDelete
  14. Subhannallah...bestnya..
    akak tempek pic lagi ye, tak dpt pegi dpt nengok pun x pe..manalah tau kan suatu hari nanti, mcm akak ckp dulu biarlah berangan2 mana tau jadi kenyataan suatu hari nanti, alahai...

    ReplyDelete
  15. wah cantekkkk.. uska gmbr pokok2 tinggi sepanjang jln tu :)

    ReplyDelete
  16. syoknyaaaaaaaa jejalan ke korea. Pic kat Winter sonata mmg cntik! Bj blapis-lapis tu yg mcik rasa demok hihihi...

    ReplyDelete
  17. Bestnyer kakkkk...sy memang teringin sgt2 nk g korea..suka bahasa diorg yg cute n negara diorg yg cantik tu..

    ReplyDelete
  18. Salam... Ni tengah guling-guling ni.. jeles wooo.... tapi gambar cantik.. kelaas kau jah.. tak sabar nak tengok n3 lain..

    ReplyDelete
  19. woho best gile kak. tngok gmbar smua tuuu.... alahai.... ada 1 cite tu lupa la tjuk apa princess hour kot shooting kt istana tu rs nye

    nami island tu....alahai hmmm alahai...nk g korea gakkk!

    ReplyDelete
  20. wahhh...bila tgk pic2 yg akak letak ni, dh mcm tak sabar nk terjah Korea...skrg autumn,mmg cantikkk

    ReplyDelete
  21. eeeee bestnyaa akak jalan2..lyn gi Soul lama dolu...xsempat gi tempat2 ni,sbb gi tempat shopping jea..hihihi cantikkklah kak..

    ReplyDelete
  22. assalam..bestnya bercuti ke korea..teringin jugak nak ber'Winter Sonata' kat sana kalau ada rzk

    ReplyDelete
  23. MASYALLAHHHHH...

    what a place lah kak. My auntie pun baru je p sana. dok sana seminggu.. dia jalan sendir je 3 beranak. masak makan sendiri. jalan habis.. katanya tak mahall.. seronok lahhh.. saya berangan nak ke PULAU JEJU..

    ReplyDelete
  24. oowwhhhh.... masa duduk korea 2000-2001 dulu, takde lagi femes nami island ni..

    autumn kat korea memang cantik sangat2..

    ReplyDelete
  25. Kak Kasih....memang jeles sangat-sangat. Impian Alin nak jejak Korea (selain Mekah)...huhuhuhu..bestnyer..ada FM tuk ALin tak?hehhee

    ReplyDelete
  26. wahhh bestnya kak jenajaln dia korea, cantik2 pokok autumn, kaler merah kuning2, tepegun kjap.. sedap la nampak jagung tu mesti manis..nyumm2 mkn time sejuk2 cenggitu lg syiok..hehe

    ReplyDelete
  27. wahida
    memang selama ni akak berangan nak ke sini...akhirnya tercapai juga :)


    Fatin
    tour guide tak kasi makan...haha...kijam2


    hann
    hadiah birthday yg tertangguh...hihi
    huggsss jugak



    Nieza
    kak mas cakap...kita berdua sama saiz dan sama tinggi..hihi


    sal
    dah lama berangan nak ke sini...baru tercapai :)



    hani debumelukut
    dah balik dah kak..hihi


    pendragon
    sepanjang di sana akak breakfast di bilik je...walaupun hotel sediakan breakfast..tp kurang yakin.
    Di everland kami kena bawa bekal unk lunch sebab x de rest halal kat dlm tu

    ReplyDelete
  28. NM02
    Akak kan pemalu...awww
    dia org tengah shooting..tak nak lah ganggu :)


    Teratak hami
    semua termasuk pakej...pakej kami hari tu 3 ribu lebih/orang.
    penatkan nak nak bukit majid tu..pastu kena naik tgga pula :)


    zaila
    InsyaAllah zaila
    simpan angan2 dulu...moga2 dikabulkan Allah...amin



    nuwairani
    Amin...semoga nani dpt kesini juga :)



    Chempaka
    artis yg tutup muka tu x femes...hihi
    Semoga suami chempaka luluskan proposal :)



    Lady ayu
    bukan tak sempat...tp diaorg tgh shooting...tak best le nak kacau diaorg :)


    Azrina
    Reen...akak x gi jeju island
    tapi pasar tu akak gi :)

    ReplyDelete
  29. ucu
    InsyaAllah ucu pun boleh ke sana nanti ...amin
    mcm akak dulu2 le...berangan je nak ke sini...akhirnya tercapai juga.


    illa
    akak pun suka..cantik sgt :)



    mas
    akak selalu salahkan baju yg tebal...padal spare tyre yg tebal :)



    mrsharis
    memang bahasa diorg bestkan


    che mid
    thanks sudi baca :)
    nanti saya share lagi next n3



    so shy lady
    memang femes gak le istana ni..
    besar pulak tu


    ida
    dah dekat dah tu dgn jepun ida..
    nanti boleh terjah



    lyn
    memang best...waktu akak pergi cuaca pun just nice tak terlalu sejuk sgt



    Lina
    Thanks singgah sini
    InsyaAllah semoga suatu hari nanti lina akan sampai :)

    ReplyDelete
  30. Yan
    memang best yan
    pengalaman baru.
    Akak tak gi pulau jeuju tu
    cuma sempat ke Nami island je


    mulan
    betul tu, sejak winter sonata lah jadi femes pulau ni :)



    Alin
    semoga suatu hari lin akan sampai
    nanti kasi alamat :))



    mamam olyn
    kat UK pun cantik juga...jgn lupa upload gamabr autumn kat UK ye

    ReplyDelete
  31. ada tak akan berlakon
    majuk2 ala2 winter sonata tu...

    bestnya ...

    nape tak tayang je picca muka
    akak yg comei tu...

    ^__________________~

    ReplyDelete
  32. Atie
    hihi...memang ada...tapi tak layak tayang :)

    ReplyDelete
  33. ha..haaaa memang boleh bayangkan, tanpa breakfast & tak sempat gosok gigi... yang penting dalam masa yang singkat tak tertinggal benda lain yang penting ( eh... gosok gigi jadi kurang penting ke...ke h keh kehehhh)

    ReplyDelete
  34. bestnya akak.. cantik la tmpt ni.. tgk mknan dia pon sedap2..

    ReplyDelete
  35. warna2 warni gambar kat sini...ngan menu2 yang meriah...memang best...

    ReplyDelete
  36. amie
    semuanya penting
    terutama solat subuh yg terpaksa qada kerana sampai di airport..matahari dah tinggi .


    nureen
    bila perut lapar semua sedap tambah2 udara sejuk..lapar je manjang :)



    lizz
    thanks singgah sini :)

    ReplyDelete
  37. Salam ziarah,

    Syoknya Kak Ros....bila lah agaknya Kak Ros nak sampai kat sana...

    ReplyDelete
  38. Ros
    Thanks singgah sini :)
    InsyaAllah nanti boleh sampai ke korea ye :)

    ReplyDelete
  39. Masih belum berkesempatan ke Korea...kena kumpul duit bebanyak baru boleh ke sana...

    ReplyDelete
  40. kasih..cantiknya pokok2 yang berwarna warni tu.daun pun boleh jadi merah..biasa tengok di cerita2 korea je..kali ni tengok diblog kasih.

    ReplyDelete
  41. kak zmah
    thanks singgah ke sini :))


    acik erna
    samalah kak, saya pun
    before cuma tgok di TV je :)

    ReplyDelete
  42. lame x dtg sini..rupenye akak berjln2..bestnye kak:D tp deng! i xleh view gmbr..bkk kat hp..lmbt tul loading...blk kang i nk bkk lappy..baru puas tgk gmbr:)

    ReplyDelete
  43. Lawanyaaa pengsan tgk autumn yg cantik! Subhanallah coman sunggh... Ai mishh u tooo hugs sket...

    ReplyDelete
  44. maya
    tengah autumn so daun nya cantik :)



    hanis
    kat jepun pun cantik juga :))

    ReplyDelete
  45. jelesnyaaaaaaaaaa....sgt cntik ...huhuhu...rezeki kak kasih..smoga pasni mai mesir pula na..hihihi..:-)

    ReplyDelete
  46. ummi khalish
    InsyaAllah...Amin :)

    ReplyDelete
  47. kak...cantiknyaaaaa...teruja tgk gambnar2.
    Insya Allah sy gi sana next year .....masa spring.

    ReplyDelete
  48. Leez
    menurut tour guide kami, masa spring pun cantik..ada sakura juga :)

    ReplyDelete
  49. kak cantiknya nami island tuu.malangnya masa saya pergi pokok tengah togel, baru lps musim sejuk.. tapi tetap cantik juga..

    apapun gambar memang terbaekkk...

    ReplyDelete
  50. yanti
    musim sejuk pun ok gak kan

    ReplyDelete
  51. sampai jua akhirnya akak kat Korea ye..mesti cantik sangat gambar kat pokok besar kan..subhanallah..

    ReplyDelete
  52. sue
    Alhamdulillah...sampai juga..hihi
    memang cantik nami island ni :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...