Wednesday, 21 December 2011

Bubur Nasi




Balik kerja hari ni bahagianya bila dapat tahu bonda  masak bubur nasi...tak sabar-sabar nak makan. Macam berhari-hari tak makan...tiba-tiba perut jadi tersangat lapar (tamak lah tu...hik3)



Bonda cakap, dia masak apa yang ada dalam fridge ajer...of course tak dek kangkung dalam fridge tu...tuan rumah lama tak main masak-masak. Pastu bonda cari ikan bilis tak jumpa....ok ok .......takpe...takpe...walaupun accessories bubur nasi tak cukup...tapi   dua lauk aje pun dah cukup lazat dah.


dua lauk itu adalah....daging goreng kicap dan ikan masin (jeruk) tenggiri .

akak kami makan bertambah-tambah...satu periuk boleh habis sekelip mata ajer.
Untuk kakak akak (kak ma)..abang2  dan adik2 akak (adik nor dan emi) yang membaca entry ini...maafkan daku...dan tolong jangan jeles yang berlebihan sangat yer...nanti cepat tua...hik3


keep smiling :D

abang fuan



26 comments:

  1. Salam sejahtera ...
    Blog yang menarik ~~~

    ReplyDelete
  2. bubur memang sedap..jika makan dengan ikan kering..perut pun cepat lapar..

    ReplyDelete
  3. I pun breakfast dgn bibir nasi tadi pagi. Tapi kt sini aksesorinya pun x lengkap, tapi ok la dr tiada langsung!

    ReplyDelete
  4. spesel nih..
    bubur nasi bonda.

    satu periuk habis sekelip mata tu..mmg sodap lah tuh..

    =}

    ReplyDelete
  5. waduh sedapnya bubur nasi tu kak...walaupun lauknya simple teteap menyelerakan sebab masakan air tgn bonda kan..:)

    hmmm....rindu pada bonda saya juga:(

    ReplyDelete
  6. jelez amat sangat....sambil guling2...tak aci tak aci(mungkin itu dailog mereka)

    ReplyDelete
  7. kak kasih cayang
    nape daging kicap tu nmpk
    macam daging sambal....
    versi gannu ke :)

    ReplyDelete
  8. Saya memang suka bubur nasi... nampak sedapnyaaa, dah lah emak yang masak, tentu rasanya tersangatlah sedapnya ye kak.

    ReplyDelete
  9. kasih acik pun makan bubur nasi..tapi makan dengan masak lomak cili api..memang selalu buat..sukan

    ReplyDelete
  10. selamat pagi Kasih,
    kita pun cadang2 buat bubur nasi juga...

    ReplyDelete
  11. kalo air tangan bonda tue masak apa pow laku khen...

    ReplyDelete
  12. Saya suka makan bubur nasi tapi the other one tak suka. Tapi kalau tekak terasa nak makan, saya buat dan makan sorang sorang.....

    ReplyDelete
  13. Che Mid pun gila bubur nasik. Ada kangkung pun best.. ada sardin tumis lagi terangkat!! Tapi che abang i kata makan bubur tak best la.. itu kan makanan orang SAKIT!! Ada keee..

    ReplyDelete
  14. perghhh nengok daging tu aje dah terliur..

    dah lama tak makan daging nih..dlm berpantang huk huk huk

    ReplyDelete
  15. kalau bonda yg masak..x byk barang pun sedap...eeeiihhh sedapnya...
    ucu dah 9thn dan x akan dpt lagi merasa masakan bonda...huk..huk..

    ReplyDelete
  16. ohmmaiii kak.. sedapnye bubur..dulu saya tak gemar bubur, sebab yg saya penah makan, hanyalah bubur kosong, campur ayam sket atau dgn sup gitu jek.. bile dah duduk johor, makan bubur dgn kangkung goreng belacan, ikan bilis, telur masin, kacang goreng, lobak masin etc etc.. perghhh memang terbaekkk laaa;)

    ReplyDelete
  17. smalam makan bubur tapi tak syedap mcm kat dlm gambar tu wuwuwu...

    ReplyDelete
  18. sedapnyaaaaaaaaaaaaaa....
    i likeeee!!

    ReplyDelete
  19. bubur nasi ni kalau makan dgn kicap pon dah kira marvelous, apatah lagi makan berlauk, chicken chop pon kalah hehehe...

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum,
    Sedapnya bubur nasi, saya suka sangat, tambah2 kalau accessoriesnya meriah

    ReplyDelete
  21. kak,pinjam bonda tu seminggu boleh tak?..akak takde bonda..huhuhu

    ReplyDelete
  22. hassan
    thanks singgah ke sini dan follow :)



    sal
    kalau cukup lengkap ..lebih sedap lagi :)



    pendragon
    masak sendiri ye...kalau masak sendiri..puashati kan :)



    fatin
    ye...kita kasi nama bubur bonda aje lah :)



    nieza
    apa2 bonda masak...pasti sedapkan ..sebab kita membesar dgn air tgn ibu :)



    kak mawar
    kalau mereka jelez guling2 ...sure mereka cepat tua...ihihi



    atie
    kurang kicap kot...kurang hitam.
    betul tu versi Trganu :)

    ReplyDelete
  23. rozita
    perut lapar balik dari kerja...makin sedaplah ia :)



    acik erna
    nanti saya nak cuba makan dengan masak lemak pula...kat rumah ni selalu buat masak lemak sebab suami org nogori.



    amie
    bubur amie lagi meriah dengan asseccories :)



    lady ayu
    betul sekali..
    bonda masak apa pun sedap :)



    hazila
    memang tak semua orang suka makan bubur. Akak pun sama, kalau suami tak suka satu2 makanan, akak masak bila dia outstation :)



    che mid
    betul tu makanan unk org sakit...untuk merehatkan usus agar tak bekerja teruk :)



    greenjade
    berpantang apa?berpantang sebab nak kurus atau berpantang sebab bersalin? cer cite :)



    ucu
    Alhamdulillah akak masih ada bonda...walaupun ayahanda dah lama pergi :)



    maya
    kalau cukup lengkap lauk pauknya memang sedap...perrrghhh



    nasya
    thanks follow..jemput makan :)



    hanis
    tuan teri masak sendiri atau beli?



    wahida
    jommmm makannn :)



    sudipvs senduk
    kalau lengkap lauk pauknya lagi meletoppp kan :)



    watie
    tu le...kalau cukup pasti lebih ummmp lagi kan



    kak anymz
    boleh2...sure bonda suka duk dgn kak anymz sebab akak ANYMZ suka masak kuih sedap2 :)

    ReplyDelete
  24. kasih redha..trima kasih kerana join blog nekcik..nekcik suka singgah rumah..intai intai resepi dan tumpang mngembara..time kasih...

    ReplyDelete
  25. Jai
    trimakasih kerana sudi singgah di sini :))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...