Friday, 16 December 2011

Pokok Epal

waktu pertama kali snap gambar buah ni...masih kecik...ada iras2 jambu.


Pokok epal akak incik husband dah berbuah....akak tumpang gumbira. Tak sangka boleh berbuah..hihi
Sebelum ni akak lah orang yang kutuk-kutuk incik husband sebab tanam epal di bumi Malaysia.

Pokok ni selalu keluarkan bunga...tapi tak pernah berbuah.Pernah cerita kat sini.
So menambahkan keyakinan akak pokok ni tak kan berbuah.


buah epal dah agak besar sekarang.

Satu pagi tu...terkejut gonggok akak tengok pokok ni berbuah...
sejak dari hari tu...tiap pagi sebelum gi kerja akak misti jengok pokok ni
Aikk akak pulak yang over...hihi....dan sedikit jakun
Berbuah sebijik ajer pun dah kecoh...maklum le tak pernah tanam epal sebelum ni hik3


keep smiling :D


35 comments:

  1. akakkk!! huggsss dulu.. rindunya.. tegejut tengok komen akak kat blog saya yang baru dipublish. pantas sungguh akak nih!

    best kan ada pokok epal di malaysia.. hari tu saya balik sekolah, nampak omputih kat belakang tu naik tangga ambik buah eplnya.. banyak.. dan lebat.

    tu yang banyak lah.. tapi kalau ada sebijik di tanah sendiri yang cuaca panas gitu, mesti lah lagi nak melumpat jauh tinggi ke awan! kan kak kasih??

    yess!! selamat membelai pokok dan buah.. saya tunggu edisi buah masak nanti ye!
    take care care.. miss u loadsss!! nak kirim apa dari sini? let me know :))

    ReplyDelete
  2. wahhh..rajinnyer husband akak tanam pokok epal...dh ada sebiji tu nak kena belai baik2 he..he bukan senang dia nk b'buah kt tanah biasa

    ReplyDelete
  3. memang ikut rasa teruja tengok buah epal tu... tak sabar nak tengok kejadian seterusnyalah Kasih.

    ReplyDelete
  4. Kak Kasih,
    jom kita 'kahwin' kan pokok epal kita so boleh beranak pinak and berbuah baaaaanyaaaakkkk, hehehe.
    Nanti kena bungkus lah ye buah eal tu so fruit flies tak boleh dtg serang.

    ReplyDelete
  5. wahhhhh beruntung kak kasih dapat husband pandai tanam pokok epal.

    ReplyDelete
  6. ye ke?nasib baik tak de yg kecil2...

    ReplyDelete
  7. kasih, wah! pas ni x yah bli epal dah...biarpun sebiji, boleh jer kongsi satu keluarga!

    nak gak tumpang rasa... he he he

    ReplyDelete
  8. kasihredha..sekarang ni apa saja boleh jadi..

    ReplyDelete
  9. wow..dil terkejut unta kak..alhamdulillah..berjata juga..semoga epal brtmbah banyak..:-)

    ReplyDelete
  10. benih dari mana ni akak kasih.. sejuk tgn penanamnya ya..
    =}

    ReplyDelete
  11. wah! bestnya. harap2 lepas ni terus berbuah lagi. :D

    ReplyDelete
  12. wah akak...bertuahnya...kena jaga baik2 pokok epal tu, mana tahu kot2 berbuah lagi byk nnti!

    ReplyDelete
  13. teruja. betul ke husband kak kasih tanam. beli kat mana benih?

    ReplyDelete
  14. apel hijau..

    yumm..sedap cicah garam :)

    ReplyDelete
  15. eh ehhhhh.. bole ya tanam epal kat mesia?? tabik arr hubby akak, pandai jaga pokok sampe bole bebuah, lyn penah tanam anggur kat mesia, jgn kata buah, bunga pun xtumbuh.. huhu, last2 mati camtu je..

    ReplyDelete
  16. Bestnya kakkk..akk tanam cam pokok SisSarah ke?maksud lia tanah n penjagaan RudyJabar special or cam KhalidNorliah pokok cili? :)

    ReplyDelete
  17. Kalau kat rumah Bibu ni dah lama kene petik ngan anak2 Bibu..hehhee..mau meraung bila Bibu bangun tido tengok buah Bibu dah hilang..huhuuh

    ReplyDelete
  18. zaman sekarang ni dah takda apa yang mustahil ek? buah anggur pun dah boleh tanam kat laman rumah kita di sini... sebijik je ke? nanti bila dah boleh petik mesti berebut2 nak merasakan? hehehehe

    ReplyDelete
  19. hooreyy..
    kak kasih berjaya.. mesti excited nak rasa buah epal made in malaysia tu kan.. kak kasih jgn lupa snap gambar epal tu bila dah matang..

    ReplyDelete
  20. hann
    buat rambutan berbuah banyak, tak kecoh pun...bila tiba time epal berbuah...kecoh jer kan.
    Hann...nak kirim apa ye? apa2 pun boleh *malu2*
    hug3


    ida japan
    yang satu biasanya dibelai2...kalau dah banyak dah jadi perkara biasa pulak kan :))


    amie
    harap2 biar le sempat besar...takut gugur jer...nak2 skrg hujan lebat semacam jer :)

    ReplyDelete
  21. Lemongrass
    betul tu...hari tu ada belalang yg dgn tak de rasa bersalah telah makan daun pokok ni...nasib baik buah tak digigit sekali...
    jom kita kawinkan pokok epal kita :))




    kak aya
    waktu suami akak tanam...akak gelak jer...har har har
    ingat tak leh berbuah :)



    mawar
    cuma ada belalang yg suka usik buah ni :)



    kak rose
    harap2 biar le sempat besar...takut gugur je :)



    acik erna
    betul tu kak....:)




    ummi khalish
    amin..harap2 berbuah byk :)

    ReplyDelete
  22. fatin
    pokok tu suami akak beli di nursery...benih thailand :)




    asmara
    harap2 begitulah kan, boleh buat apple crumble :)



    pendragon
    kalau berbuah banyak...best kan...mula berangan...hihi



    alin
    beli di nursery
    amoi tu cakap epal thailand :)




    atie
    mkn dgn asam boi pun sedap gak kan :)

    ReplyDelete
  23. mama olyn
    akak pun ada tanam anggur...dah lama dah tp x berbuah2 :)



    cikpuanhalia
    tanam kat tanah biasa je lia...cuma pokok ni baka dr thailand.



    bibu
    akak pun risau takut gugur sebab hujan sekarang ni lebat sgt.



    secanggkir madu merah
    nasib baik ahli kat rumah ni x ramai :)



    lyana
    harap2 le sempat matang...takut gugur je :)

    ReplyDelete
  24. salam k.zana.Atie pon xpernah tgk org tanam pokok apple kat Malaysia!!teruja lak :D
    Sejoookkk tangan HB akak,tanam apple pon dah sampai berbuah pon.

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum,
    Wssss pokok epal dah berbuah la, mesti encik hubby seronok bagai nak rak. Agak2 kalau petik yg sebiji tu sapa nak dapat rasa dulu.....

    ReplyDelete
  26. azatiesayang
    hihi...ni misti tersalah panggil ni..kak zana mana pulak le yg atie maksudkan.
    pokok epal tu suami akak yg tanam...tapi bila time berbuah macam akak pula yg punya..hihi



    wattie
    potong2 kot...semua dpt rasa :)

    ReplyDelete
  27. Bestnya kak.. cam ne ek.. panas2 cuaca pun boleh berbuah kan..

    ni akak leh tayang kat Fahad kak.. Rumah dia banyak pokok epal, pear tau..sure dia pun terkejut gonggok..

    ReplyDelete
  28. yan
    benih Thailand sebab tu boleh berbuah :)

    ReplyDelete
  29. Bestnya ... nanti boleh kasi benih epal kat saya pulak. Kalau tak berbuah pun, bunga pokok epal pun dah cukup cantik.

    ReplyDelete
  30. kak, saya pun jakun gak kalau tgk pokok epal kat msia berbuah..hehe tapi dok kat finland dpn umah ada pokok epal tak jakun pulak..:)

    ReplyDelete
  31. teratak hami
    kalau tak perbuah...selain bunga...pokok dia pun cantik gak...boleh buat berteduh bila besar nanti :)


    nieza
    kat sana tak heran dah kan...sana sini ada pokok epal :)

    ReplyDelete
  32. salam, epal ni sedap, rasanyer dekat ausie panggil jazz kot, x sure, sebab dulu kejer petik buah jap,heheh

    ReplyDelete
  33. zul
    oh ye ke...harap2 epal ni sedaplah kan :)

    ReplyDelete
  34. wah kak kasih.. lepas ni takyah beli epal kat supermarket lagi.. petik je dari halaman rumah..

    musti tangan sejuk je masa tanam pokok nih, tu sbb berbuah..

    ReplyDelete
  35. yanti
    berbuah sebijik je
    tetap kena beli kat kedai gak...hihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...