Friday, 9 December 2011

Pulau Mutiara

Setibanya di Pulau Pinang, kami di sambut dengan hujan renyai-renyai. Pulau Mutiara di litupi kabus dan mendung. Akak ke sana Raya Haji yang lalu.



sepanjang jalan menuju ke Penang...mendung dan hujan renyai-ranyai
Lihat le langit tu...hitam pekat



singgah sebentar di hentian highway dan beli jagung cup dan ice lemon tea ni

sampai di Penang dah petang...bangunan ni anak-anak cakap mcm KLCC tak sempat siap...hihi

kami ambil keputusan untuk menginap di hotel Eastin sebab dekat dengan Queensbay Mall.....incik husband sangat memahami...hihi
Just walk in...nasib baik ada bilik kosong.





jurukamera berbaju kurung :-)

dari bilik hotel dapat melihat Queensbay Mall yang melambai-lambai.


dapat lihat jembatan Pulau Pinang juga...nun jauh di sana


pemandangan waktu malam

 Lepas mandi dan solat...kami ronda-ronda di Queensbay...jalan kaki je dari hotel.

awal2 lagi dah jumpa Daiso...hik3
rasanya Daiso di Queensbay ni lebih banyak barang dari Damansara.


dah penat ronda-ronda di Queensbay ..


 kami menuju ke sini...panjang kena beratur...
Restoran Origanal Kayu Nasi Kandar. Ramainya orang.



nasi kandar...bagi yang tak kenal...hik3
rugi kalau tak kenal.


sedappppp :-)


Lepas makan kami ke rumah Pakcik Akak di Glugor depan USM.
Lupa nak ambik gambar waktu kat rumah pakcik akak tu.




Esoknya kami breakfast di hotel je


 nasi lemak dan roti canai


miso soup 

Habis breakfast kami menuju ke Sungai Petani...ada majlis aqiqah anak buah akak...Humyra yang di buat di rumah atok dan nenek belah sana :-)
Makan-makan lagi.


Humyra time nik tak sihat sangat.
Lepas tu kami berangkat pulang...kejap je di Penang dan Sg Petani...
tak sempat nak gi Bukit Bendera dan pekena  roti nan.




P/S First time akak gi Penang waktu akak berumur 12 tahun (berpuluh2 tahun yg lalu...sila kira umur akak...hihi) .Dan first time naik kapal terbang...sungguh teruja waktu tu. Terimakasih pada Pakcik akak yg mengsponsor  tiket flight. Akak ke rumah Pakcik akak yg mengajar kat USM tu. Sempat ke Pesta Pulau Pinang juga. Ada gambar tapi segan nak upload sebab masih berskirt dan free hair lagi time tu :-)


keep smiling :-)



27 comments:

  1. thn lepas saya pergi penang pun x sempat ke bukit bendera.. masa tu ia ditutup..

    jalan-jalan mmg sinonim dgn makan-makan.. hehee
    tu yg best jalan2..

    [tgh bygkan caner lah skirt akak kasih tuh yer, mesti syeksi..]
    =}

    ReplyDelete
  2. alaaaa nak tgk lah yg pakai skirt tu..hee. sure tome tome kan kak..

    tetiba teringin nak ke Penang lak.. Windu nak makan Nasi Kandar..sya selalu p ke Line Clear kak.. seddapnyaaaa..

    ReplyDelete
  3. Saya pun dah lama x gie Penang. Kat sana makanan sedap ye kak ye?
    Saya pergi Daiso kat Melaka ni tapi bila masuk macam blur je nak beli apa. Teringat akak punye bowl polka-dot tu tapi yg saya jumpa saiz kecik, nak letak maggie pun x muat.

    ReplyDelete
  4. APA!! Sg Petani!! Awat tak singgah rumah Che Mid... buleh kita pekena laksa dna cendol baikk punya!!... hi hi neks time na...

    ReplyDelete
  5. Apabila terpandang gambar2 kdg teringat kenangan manis yg amat manis...masa muda2 yg tak bertudung...Anak saya pernah membwa foto tak bertudung sya ke sekolahnya..Malu..!!

    ReplyDelete
  6. wahhh terubat rindu jap menatap gambar Penang ni.Queensbay mall tu la tempat nieza merayap masa sorangx2 dulu..hehe dari umah MIL memang dah tak jauh sgt pun dlm 5 minit jer kak.MIL duk kat tapak pesta tu jer.

    kedai nasi kandaq kayu tu memang selalu la nieza singgah sebelum pi keja..beli tosei/roti canai utk bf.sebab depan jln tu jer tempat keja kat bukit jambul dan USM tu memang selalu keluar masukla kalau ada kes:)

    ReplyDelete
  7. kasihredza..acik pi sana tahun 1977 dan sekali lagi tahun 2006..
    tringin jugak nak pergi lagi ..insyaallah.

    ReplyDelete
  8. hehehheheh.....kalau lama sikit boleh jumpa yati n bawak akak jalan-jalan

    ReplyDelete
  9. rasanya hotel eastin paling mahal kat penang ni mmg sebelah jer ngan qbay tue hehhee... best kan png :)
    nasi kandar kayu tue pernah mkn skali ja sbb ada yg lg best akak.. dkt jelutong :)

    ReplyDelete
  10. bestnya jadi akak..asyik jalan2 aje..huhuhu

    saya tak pernah g Pulau Pinang, kalau ikutkan ada makcik yang menetap kat sana tapi entahlah..masih belum berpeluang lagi jejak kaki ke PM tu

    sedapnya nasi kandar, dulu saya tak makan nasi kandar tapi bila sekali makan pastu terus terbayang2

    ReplyDelete
  11. rindu penang
    rindu nasik kandaq
    rindu QM
    rindu in law kat penang
    rindu nak lepak mkn kat pdg kota
    rinduuuuuuuuu hahaha
    tema comment hr ni rindu jer hahaha...nasik kandaq tu mmg terbaek la akak

    ReplyDelete
  12. oo akak ke Penang ye,penang tak ada apa2 leistemewaankan kak:)

    ReplyDelete
  13. oh tidakkk jagung cup feberet tuan teri... syoknya bercuti...

    ReplyDelete
  14. Heehee..kami pn baru pg tadi singgah kawasan tu sbb ambil Mr Hubby kat airport, makan roti canai kat Nasi Kandar Kapitan..Kedai ni pn femes gak..ada bnyk cawangan..roti nan kapitan...sedappp...

    ReplyDelete
  15. lamanya tak ke pulau tu... terakhir pergi 22 tahun yang lalu, teringat nasi kandar.....sedap!

    ReplyDelete
  16. Akakkkk lyn rindu nasik kandaqq...uwaaa, lama lyn tenung gambaq nasik kandaq tu, iskk..

    ReplyDelete
  17. salam... suke tgk blog akak..cantik2 gambo...hehhehe...nanti tuko link ek...minta izin...

    ReplyDelete
  18. masa akak dok alor star dulu boleh di katakan setiap hujung mggu kitorang ke penang.rancangannya krismas ni nak ke sana tapi cancel last min sbb akak nak ke china pd 28 tu insyaAllah..takut kelam kabur pulak kan?..
    setiap kali ke penang mesti makan nasi kandar..haishhh....rindu pulak rasanya bila tgk pic2 kak kasih ku sayang nih...

    ReplyDelete
  19. lame tak gi penang...kak humyra tu anak akak yg bongsu ke? ohhww sungguh chomelllll:)

    ReplyDelete
  20. jjcm d penang plak ke kak? sy dh lama t.pgi. btul la kt anak akak mcm klon klcc je bngunan tu kan ;D

    ReplyDelete
  21. Fatin
    akak pun dah lama tak gi bukit bendera...teringin sgt nak pergi:)

    hihi..syeksi meksi :)


    yan
    hihi..malu..muka kanak2 rabena lagi time tu.
    memang sedapkan...rasa mcm nak bungkus bawa balik jer :)



    teratak hami
    yang saiz kecik tu boleh isi bubur kacang je kan :)



    che mid
    ohhh tidakkk
    akak kak Sg Petani ka?? awat tak habaq...next time kita pekena cendol & laksa na :)



    sal
    tu le...macam tak selesa je kan walaupun waktu tu masih kecik lagi :)



    nieza
    wahhh tempat nieza rupanya
    bestnya nasi kandar tu kan :)




    Acik erna
    penang pun dah banyak berubah...makin pesat membangun :)



    norhayati putri
    yati kat Penang ka?
    nanti bawa akak makan roti nan kat kapitan na :)



    pretty ryna
    besttt :)
    cuma tak sempat nak mkn roti nan



    nureen
    nanti kalau akak ke penang lagi...nanti akak tanya nureen tempat makan best kat sana ye :)
    bila akak kat Qbay...akak selalu ingat nureen & elly :)



    zaila
    nanti insyaallah zaila akan sampai :)



    lady ayu
    memang best ar komen kali ni...tema rindu :)
    memang akak pun masih terkenang2 nasi kandar tu :)



    chik mimi
    suka nasi kandar nya...pergggh



    hanis putri
    akak suka jagung jepun...manis banget :)



    bibu
    tu ler...akak memang nak gi kapitan..nak makan roti nan ...tp tak sempat :)




    amie
    penang dah byk berubah juga...byk hotel dan pembangunan :)



    mama olyn
    akak pun sama
    masih terkenang2 nasi kandar tu :)



    najwa
    thanks singgah sini ye :)



    kak anymz
    akak nak gi china ye...bestnya kak...nanti shoping byk2 ye kak...kat sana murah2 :)



    maya
    humyra anak buah akak...anak adik :)
    akak tak de anak pompuan semua boy



    so shy lady
    bangunan tu separuh je...hihi
    tp mmg rupa paras mcm KLCC

    ReplyDelete
  22. salam kenal.. kalau nak baca my experience travel ke 46 buah negara, sila2 la singgah my blog (Aku Sebutir Pasir).. :)

    ReplyDelete
  23. tak tahan sunggok tengok nasi kandar tu... tekak ni bergerak2 je..

    ReplyDelete
  24. jhazkitaro
    akak dah lama follow blog jhazkitaro :)


    mulan
    akak pun masih terkenang2
    akak suka makan dgn udang :)

    ReplyDelete
  25. Pergi Penang mmg rugi klu tak pekena nasi kandar.. kasihredha mesti try nasi kandar beratoq kat jln kapitan keling.. terbaeeekkkk..

    ReplyDelete
  26. kak, teringin nak ke penang lg.. nama je pergi tapi tak pernah sampai ke bukit bendera.. hua hua..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...