Wednesday, 30 November 2011

Sushi dan Pengat Labu



Lepas balik dari rumah Adik Nor hari tu....dah kenyang makan nasi dagang. Malas dah nak masak. Bila tengok beras sushi masih ada...so akak buatkan sushi untuk anak-anak. Incik husband pula outstation. Kalau incik husband ada tak syok buat sushi sebab dia tak suka sangat.

sushi yang dah di pilih untuk tayangan, kira yg ni yang paling cun lah antara yang lain...hahaha...harap maklum.
Resepi klik sini


yang ni yang last...dah tak leh nak bentuk dah

 Ini makan petang kami ....Pengat Labu.  Dah lama tak buat.




Labu dia terlebih masak...hancur, tapi sedap (ayat menyedapkan hati)







keep smiling :D



Monday, 28 November 2011

Nasi Dagang di Hari Minggu

Pagi minggu ke rumah Adik Nor...breakfast nasi dagang. Bonda kat rumah Adik Nor. ..so mereka masak sama-sama. 


Ada 3 lauk sebenarnya....ni lauk ikan aya /tongkol

Lauk ayam


udang

akak cuma sempat masak roti goreng ni jek untuk bawa ke rumah Adik Nor...bertuah punya kakak..hihi
Sebab  sibuk dengan urusan menyapu & mengemop lantai.Urusan mendobi juga.


 gambar yg sempat di snap di rumah Adik Nor 


 subur kaktus ni...ada bunga la .
Kaktus oh kaktus :)

Ohhh...ini Little Humyra ( anak buah akak) punya sock...hihi
Bestnya ada anak pompuan kan...semua pink je 


keep smiling Humyra..cak2 :-)



Sunday, 27 November 2011

Ho Chi Minh , Vietnam

Saigon Central Post Office

Cerita ni dah basi sebenarnya...baru sekarang nak tulis. Dari Korea, kami singgah di Vietnam...lebih kepada acara shopping sebenarnya sebab kami cuma di bawa ke beberapa tempat saja , selebihnya kami menghabiskan masa menjelajah pasar Ben Thanh.

suasana dalam pejabat pos 

Sampai saja di  Tan Son Nhat International Airport, kami dibawa dengan bas ke Saigon Central Post Office yang mempunyai reka bentuk yang sangat unik berasaskan reka bentuk ala bangunan lama di Perancis sano. Di bina antara tahun 1886 and 1891

ada gambar peta 
 Bagi pengumpul stamp boleh beli
 stamp di sini


dalam pejabat pos ni ada jual souvenir  juga.



penjaja makanan


penjaja pisang dan poskad/stamp di depan pejabat pos tu




berhadapan dengan pejabat pos tu ada banguanan ni..Katedral Notre Dame.


dari post office tu...kami berjalan kaki ke Hard Rock Cafe ni...dekat jer



ramai yang bermotor

cicak pun takut nak melintas kat sini :-)


kami di bawa ke kilang membuat kraf tangan dari kulit telur dan kerang ni..



Kingston Hotel ni lah tempat penginapan kami...dekat je dengan Pasar Ben Thanh, jalan kaki je ke Pasar tu :-))


Bilik hotel kami






Dilobi hotel....Adik ni peserta paling muda dlm rombongan kami.


Makan malam kami di sini...Kedai Makan Melayu

antara lauk pauk nya


Pemandangan di malam hari

Setelah makan, kami menuju ke Pasar Malam di sekitar Pasar Ben Thanh .


warung seafood...perhatikan tutup kepala mereka :)

Macam-macam pulut ada.

Esoknya kami breakfast di hotel je...kuih apa le agaknya ni ye...tak boleh makan sebab tak halal

kami cuma makan telur dan buah-buahan saja...boleh kurus kalau macam ni  hik2

ada baby apple ni...kecik jer

Lepas breakfast menuju ke Pasar Ben Thanh....pagi-pagi lagi...semangat!!!

Rupa paras pasar tu dari depan

Penjual siput? kerang?

suasana dalam pasar

Banyaknya baju budak perempuan cantik-cantik dengan harga yang jauh lebih murah dari Malaysia...akak beli untuk anak buah akak .


souvenir macam2 ada

Kena pandai tawar menawar, kalau tak kena tifuuu. Orang Vietnam pun dah pandai cakap melayu. Ramainya orang Malaysia shopping kat Vietnam...berselisih dimana-mana saja...tak larat nak senyum dah. Tapi akak kan "keep smiling" sokmo...hik3 


buah-buahan pun banyak

beca Vietnam

kain cotton....sungguh tak tahan...rambang mata...berpinar2 makcik..makcik tergoda!!


kopi...akak tak beli kat sini, akak beli dgn tourist guide kami...sebab dia tolong belikan yg halal.


udang kering...besar2 you


penjaja magga di depan hotel


Sebelum berangkat pulang...kami lunch di Satay House ni.





Ini antara menunya. Setelah itu kami menuju ke Airport...Bye..bye Vietnam .




keep smiling



Salam Maal Hijrah untuk semua.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...