Sunday, 29 January 2012

Belimbing Buluh & Masak Lemak



Belimbing buluh yang tengah berbunga dan berbuah.

ni bunga belimbing buluh...cantik juga kan.

berbunga di batang


Ni pula masak lemak sardin belimbing buluh yang berjaya di masak hari ni...
dah lama tak masak lauk ni.
Resepi kat sini...pernah entry kan sebelum ni.

goreng kacang panjang ni tak yah le kasi resepi ye...hihi
nampak tak berseri sebab tak de cili merah...pakcik beli cili hijau jek,
Makcik pula malas nak ke kedai hari ni.
Kacang pun dipotong stright saja...kalau potong serong2 sure cantikkan.

makan dengan sambal tempoyak ni...
guna cili hijau gak...tak berseri langsung kan.

ni pun wajah tak berseri sebab perut tengah lapar...hihihi
Cuma ini je yang mampu di masak...masak kejap pun belakang dah sakit. Kalau berjalan  tak  sakit pulak...heran..heran..hihi

ini aqi yang sediakan...air laici .


Selamat hari minggu semua...





keep smiling :D





28 comments:

  1. wah bestnya kak..ado pokok belimbing buluh yo...nak satu pelastik kak..boleh?nak buek sambal..huhu

    ReplyDelete
  2. Salam dan selamat tahun baru Kak Kasih,
    Lama tak singgah sini. Terhibur baca cerita ceriti cuti cuti Singapore n Bandung akak kat bawah nun. Bila tengok belimbing buluh ni teringat kat belimbing buluh kat rumah lama saya, sedihnya rasa hati bila rumah disewakan, pokok2 tak terjaga, akhirnya mati begitu saja, sedangkan nak menghidupkannya suatu ketika dulu amatlah payah huhuhu....

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum kak kasih,

    Rindunyer nak menatap foto2 menarik diblog akak..rindu akak kasih jugak *peluk* ^_^

    ReplyDelete
  4. Hijau semua pun tetap cantik jugaks. Yg penting sodap :)

    Mak saya suka sungguh belimbing buluh boh dalam masak lemak.

    ReplyDelete
  5. Allah, lupa nak tulih, bunga belimbing buluh tu cantik sangat sangat!

    ReplyDelete
  6. kak anymz
    kita tukar dengan kuih bakar boleh?hihi
    kalau buat sambal pun sodap gak kan kak :)


    wattie
    Wsalam wattie
    kalau kasi sewa macam tulah kan...kalau yg menyewa suka pokok, nasib baik..kalau tak mati le jawabnya.



    anitaare
    wsalam anita
    selamat kembali.....peluk juga :)



    Dinas
    bunga belimbing ni kecik2 je...tapi dalam gambar cantik pulak :)
    Masak lemak letak belimbing memang best kan :)

    ReplyDelete
  7. come bunga dia-tok rajin tengok lagi.buah lebat toko'

    ReplyDelete
  8. cantinya gambar=)

    erm...sardin lemak+belimbing, mst edap, masam2 kan..

    Hanya dapat makan belimbing ni kat kampung je,hasil masakan Bunda!

    kalo ada pun kat rumah ni, belum tentu saya rajin "masak"..hehee

    ReplyDelete
  9. mmg sedap masak lomak dengan belimbing buluh ni... kuah kasi pekat2, mmg umph!

    ReplyDelete
  10. sedap di mata..sedap di hati~
    =P

    ReplyDelete
  11. masak singgang or nasi dagang pon sedap taruk belimbing buluh ni kan..

    ReplyDelete
  12. Salam, belakang umah tu ada pokok belimbing buluh ni..bila time berbuah tak larat2 nak peghabih.. semua lauk nak bubuh belimbing ha ha tapi paling best kalau masak dgn udang.. meletup!

    ReplyDelete
  13. Kak Kasihredha,
    Ibu saya pun baru try masak lemak sardin dengan belimbing buluh. Ni hasil sessi petang ibu saya bersama the gengs la. Dorang cerita pasal masakan, jadik hasilnya resepi sardin masak lemak belimbing itu.

    ReplyDelete
  14. kak mawar
    tak berapa lebat, tengah berbunga.


    Aine Ainun
    kalau tak de belimbing, kadang2 akak letak mangga muda :)



    kak rose
    saya pun suka buat pekat2 kak :)



    fatin
    sedap di hati...senyum selalu :)



    mulan
    betul tu...perggghh



    che mid
    kalau time lebat sampat gugur kat pokok je kan...selalu bagi2 kat jiran.

    ReplyDelete
  15. teratak hami
    oh ye ke...kebetulan pulak kan.

    ReplyDelete
  16. mmg sedap dimasak lemak lemak kan kak.. masam2 sikit gitu, dpt mkn skali dgn sambal tempoyak..
    lapau.. lapau..

    ReplyDelete
  17. oh akak..bila tgk belimbing buluh tu, teringat pulak satu pokok kat umah arwah nenek..manjang ada buah mesti mak sue akan petik..buat jeruk lah..lauk lah..

    ReplyDelete
  18. yanti
    buat sambal pun best gak kan :)


    mas
    kalau time berbuah, memamg lebat, samapi tak tau nak buat apa.

    ReplyDelete
  19. sekali tempek n3 makanan ni meleleh ayaq lioq cheq tgk aiiiii

    ReplyDelete
  20. Aduh...bagai terasa rasa masam belimbing tu di dalam mulut. Sedapnya kalau masak lemak udang ngan belimbing buluh.

    ReplyDelete
  21. DAH LAMA TAK NAMPAK POKOK BELIMBING BULUH NI..DH PUPUS KOT..DULU MS KECIK2 TIAP RUMAH ADA..*_*

    ReplyDelete
  22. belimbing buluh tue kat umah mak ada pokok jiran punya tp mak x pernah pon wat gulai, sedap ke akak??? dlu kecik2 nureen ambik buah ni buat gosok kuku ja bg kilat org kata... sambal tempoyak nureen x mkn walaupon berbalang2 ada dlm petiice umah mak hahhaa.. :P

    ReplyDelete
  23. sedapnye!! mmg kena kalau masak lemak gulai cili api.terangkat!!

    ReplyDelete
  24. pergh...teringat mil masak daging salai masak lemak letak belimbing buluh ni...terangkat!!

    ReplyDelete
  25. perghh gulai lemak tu memang mengamcam ler...

    ReplyDelete
  26. lady ayu
    masak simple2 aje..huhu



    rozita
    akak pun suka masak lemak udang dan belimbing...perrgghhh



    Bui junaidi
    belum pupus lagi bui
    kat rumah akak ada :)



    nureen
    akak pula peminat tempoyak...
    psstt...minta sebotol ;)



    Baby mama arief
    kalau dah kawin dgn org n9, kena le tau makan masak lemak ni kan...hihi



    wahida
    akak pun suka masak lemak daging salai...tp bila balik kg baru dapat merasa :)



    sham
    masak lemak, kalau buat pekat lagi best, tapi kolestrol tinggi le :)

    ReplyDelete
  27. belimbing buluh buat masak lomak memang sedappPP!

    ReplyDelete
  28. nani
    sodap..podeh2 lomak2 sodappp

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...