Thursday, 26 January 2012

Hari Pertama di Singapore





Hotel Puteri Pacific Johor Bahru 

Kami tiba di JB pukul 9.30 am (bertolak dari KL pukul 5.30 am) dan terus register di Hotel Puteri Pacific. Pukul 3pm baru bilik ready so kami terus ke Singapore melalui Tambak Johor. Alhamdulillah jalan lancar. Kami membeli autopass di Bangunan B di imigration Singapore. 

Autopass ni berguna untuk parking dan tol sepanjang kami di Singapore dan untuk top up boleh dilakukan di Seven eleven aje. Kalau ke Singapore dengan kenderaan sendiri misti ada autopass ni yerr.

tram yang membawa kami menyusuri Siloso Beach
di Sentosa Island.

Kami sebenarnya nak ke tempat singa keluar air tu...tapi GPS telah membawa ke Pulau Sentosa...kerana tersilap set ...hik2...Bila dah sampai tak kan nak patah balik kan....so kami pun jalan2 le  disini dengan menggunakan tram. Tram ni free of charge ajer. Tapi cuaca di Sentosa Island ni sangat le panasnya.


Flower Sentosa

Oh ye jangan lupa bawa air mineral dari Malaysia, sebab air disini sangat mahal



Kami naik Skyline Luge ni dengan rege  $50 untuk 4 orang... dua hala.



Dari skyline ni dapat lihat rumah kayu kat dalam air ini...Song of the Sea.Banyak kapal2 sekitar pantai tu.

Setelah tu kami jalan-jalan mencari makan...nanti cerita di next n3

Masjid Sultan di Arab Street.

Di sekitar Arab St. ni terdapat banyak restoran muslim dan bila anda berada di sini tak sah kalau tak try martabak Singapore yg terkenal tu kan.


Kami solat jamak Zohor & asar di sini.
Kipas besar kat syiling ni bergerak perlahan tapi anginnya sungguh terasa kuat sekali :-)


Terompah untuk wuduk

Setelah makan-makan dan solat kami menuju di Esplanade yang macam duri durian tu.
Parking agak jauh....menapak sampai kaki sakit-sakit.
Dari Esplanade kami jalan kaki ke Merlion Park (Singa keluar air tuu)


Merlion Park

kehausan






Marina Bay Sand Hotel...tak mampu dicapai...tolak aja dehh :)


menapak & terus menapak....
waktu ni dah jadi siakap 3 rasa dah.


Naga...CNY








jalan sepi sebab cuti CNY...so kalau sesat tak jadi masalah...boleh u turn berkali-kali....ayat penuh makna ni...hik3


Kalau ke Singapura dengan kenderaan sendiri di nasihatkan unk menggunakan GPS...kalau tak sure sesat punyalah. Sebab sign board di singapore tak sama macam di Malaysia. Tak de satu sign board pun untuk ke Universal Studio....so kesimpulannya kalau tanpa GPS anda pasti sesat...hahaha



Setelah tu kami meronda-ronda di sekitar Orchard Road yang terkenal itu....macam-macam ada di sini...cuma di nasihatkan bawa duit ajerr...hihi.




Kalau nak beli souvenir...ke Lucky Plaza (orchard road) sebab di sini banyak kedai souvenir.
Dan di sini juga dipenuhi dengan orang-orang Indonesia. Ada restoran ayam penyek juga di sini. Tapi kami tak makan di sini sebab kami dah plan nak makan di tempat lain.


Mengenai harga...setiap kedai, semua sama. Tak perlu nak survey....capai je yang berkenan di hati.


Orchard Road


Setelah itu kami makan malam di Beach Road....lepas makan, keletihan dan terus balik hotel di JB.







keep smiling :D




37 comments:

  1. Gambar kt uss xda ke kak?
    Mkn sup tulang tak? Takda pun pun.....

    ReplyDelete
  2. wah..slmt datang ke kota singa..tentu bnyk shopping..memang bnyk tempat yg cantik2 kat sana klu pndai cari..

    ReplyDelete
  3. Assalam kaseh..seronoknya acik tengok gambar2 percutian kaseh..
    acik dalam tak pi singapore..last pegi pun tahun 80..lama betul kan.

    ReplyDelete
  4. bestnya....tapi...berapa kali sesat?

    ReplyDelete
  5. kasih, seronoknya berjalan time cuti CNY, jalan lenggang je kan. mesti banyak shopping ni? memborong apa agaknya kat SG tu?

    ReplyDelete
  6. macam kenal jer hotel pan pacific tu..hehehe..bestnyer..sile masukkan lebih byk info2 pasal singapore ni..untuk org2 yg xpenah pegi n teringin nak pegi mcm kami ni..kami sgt memerlukan info2 tersebut..hehehe..trimas ya kak kaktus..

    p/s: kena ade autopass & gps yer??thanx 4 the infooooo~~~hehee

    ReplyDelete
  7. ai pernah transit jer kat spore gi jejln x pernah lagi even dekat jer tue ngeee....but darl selalu terjah sana sebab selalu meeting....OMG syok lyn pics sis

    ReplyDelete
  8. best jugakkan pi Singapore time CNY....tak ramai org kan....hehehe....

    ReplyDelete
  9. walopun anak Johor, tp sekali pun x penah p singapura=)). eheheeeeeeeeee...

    Brg2 kat sane mmg mahal, sbb tu Org Spore berduyun2 shopping kat JB..

    ReplyDelete
  10. jeles3x... teringin nk pegi s'pore tau

    ReplyDelete
  11. memang seronok ke Singapore kan kak..cecantik gambar..i'allah..nak gi gak satu hari nnt

    ReplyDelete
  12. suka betul pic 'kehausan' tu.. hehehe

    ReplyDelete
  13. singapore....fine city...jgn lupa pergi mkn nasi beriani & murtabak singapore kt arab street tu kak! enjoy your holiday...

    ReplyDelete
  14. blogwalking today..nice and informative blog, tgh cari kwn yg suke jalan mcm u, bole kite share travel tips in future..so i follow u! www.baitijannatijamilah.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. lama tak pergi singapore... Sentosa Island pun dah byk berubah..

    ReplyDelete
  16. luge...!!! luge ride...!!! berkali2 kami akan naik... tu je yg best...

    univ studio belom sampai lg.. tunggu aunty nak pindah balik kl baru kami turun kot.. hehehe... sementara ada tempat tidor free...

    ReplyDelete
  17. Leez
    kami ke USS hari ke 2
    InsyaAllah akan di n3 kan...begitu juga dgn sup tulang merah tu :)


    sal
    banyak tempat menarik, cuma waktu terlalu singkat :)



    achik erna
    saya lagi lama kak, waktu kecik dulu...waktu 70 an...zaman tu org msia masih shopping di Singapore :)



    mawar
    tak terhitung....hihihi



    kak rose
    ada le sikit kak, walaupun di sana mahal tp ada juga yg murah berbanding kat msia :)



    chalk
    bila nak pergi?
    nak ikuttt :)




    Lady ayu
    akak pun sama dah lama tak ke sana...ini pun sebab anak2 nak ke USS



    Pretty Ryna
    betul tu, kat USS pun tak seramai selalu...ramai tapi kalau bukan CNY sure lebih ramai lagi :)



    Aine ainun
    zaman dulu sekitar thn 70an org msia yg shopping kat spore...sekarang dah terbalik.



    nureen
    seronok nureen...kat USS esp.
    Tunggu elly besarn sikit supaya boleh main semua permainan :)



    Alin
    InsyaAllah..nanti alin akan smpai.
    akak pun dah lama nak ke spore tp selalu tangguhkan sebab dekat kot. Untung ada USS yg jadi penyebab utama kami ke spore :)



    sudipvs senduk
    kepanasan dan kehausan...tambah pula air kat spore mahal...hihi



    pendragon
    'fine' city...sebab tu juga lah negara ni bersih dan teratur agaknya kan.
    ye..martabak ohh martabak




    bulat
    thanks singgah & follow



    secangkirmadumerah
    sentosa island makin panas :)



    mulan
    Insyallah nanti sampai le tu..kat USS paling best unk anak2 :)

    ReplyDelete
  18. WAH,SERONOKNYA..TENGOK GAMBAR PUN PUAS HATI..SNAP LAGI GMBR BEST2 YER..

    ReplyDelete
  19. Dah lama tak gi S'pore. Dulu masa keje makan gaji kerap juga pegi kerja + melencong....

    ReplyDelete
  20. bui junaidi
    seronok waktu di USS..anak2 enjoy...makbapak pun enjoy jugak :)



    haliza
    sure melencong gi shopping ni...hihi



    lia
    seronok juga sebab dah lammmaaa x gi spore :))

    ReplyDelete
  21. waa syoknya...insyallah satu ari nanti saya pulak sampai ke sana...

    ReplyDelete
  22. nape akak tak ckp akak nak dtg jb/spore? kalau tak boleh redah gi puteri pacific:)

    ReplyDelete
  23. cantik-cantik gambar yg akak kasih post nih..

    nway, thanks ttg nasihat utk ber GPS di bandar singa tu..

    =}

    ReplyDelete
  24. sham
    insyaallah nanti sampai le tu


    maya
    maya kat JB kat mana?
    dekat dgn hotel tu ye..
    maya apa khabar?



    fatin
    kalau dgn kenderaan sendiri, kena le guna gps agar lebih mudah :)

    ReplyDelete
  25. Salam kak kasihredha,
    Banyak entry saya tertinggal ni... harus khatamkan!!

    Syoknya kak dapat jalan2 Singapore. Jalan pun lengang. Mana gi org2 Spore?

    Suker tengok gambar kehausan & Marina Bay Hotel tu. Kalau ke Singapore, nak jugak gambar gitu.

    ReplyDelete
  26. wah teringin nak pergi lepas ni. nmpk best je singapore ni kan kak! ;D

    ReplyDelete
  27. teratak hami
    orang spore balik kg...kg kat msia kot...hihi
    yang ramai waktu ni, bangladesh, indon dan org india.



    asmara
    spore a fine city...hihi
    ok le...anak2 enjoy di uss :)

    ReplyDelete
  28. Weee I very likeee teringin nk naik skyline... Suka la dress merah dn golden handbag tu very d cunss...

    ReplyDelete
  29. Wahhhh kak...syoknya jejalan ke SINGApura. Kalo de rezeki ke sena sy nk bwk air mineral Malaysia byk2 hehehe....

    ReplyDelete
  30. Hanis
    kena tunggu akachan besar baru syok naik skyline ni kan...sure akachan enjoy sakan .


    mas
    InsyaAllah nanti sampai lah tu....dekat je.
    Air mineral yg botol kecil aje dah harga 4-6 ringgit. Kat Sentosa Island yg paling mahal. Sebab matawang dia tinggi :))

    ReplyDelete
  31. tak pernah sampai singapore lagi...huhu

    ReplyDelete
  32. papa mifz
    InsyaAllah nanti sampai...dekat je tu

    ReplyDelete
  33. bestnye banyak tempat dah u jenjalankan?

    ReplyDelete
  34. saya tengok entry yang atas dulu baru ke bawah, dah lama tak dtg ke sini dan mana2 blog....berapa kos nak ke sana keseluruhannya?

    ReplyDelete
  35. kak saya tak pernah sampai ke kota singa lagi (malu nak bgtau).. tp tu la kenyataangnya..
    looking forward to visiting spore this year :D

    ReplyDelete
  36. kak aya
    kos bergantung pada kita sendiri...hotel mana nak tinggal dn berapa orng nak pergi.



    yanti
    dekat je...nanti InsyaAllah boleh pergi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...