Sunday, 15 January 2012

Main Masak-Masak




 Kek Buah kukus


Pagi Ahad yang ceria...sungguh nyaman(sebab tak perlu rushing pergi kerja) dan cuaca cukup baik. Dapat le mendobi baju & cadar....sekejap je dah kering. Selepas hantar adik ke tuition, kami shopping bahan untuk main masak-masak. Brunch kat luar...kenyang sampai petang. Balik terus masuk dapur buat kek kukus ni...sebab proses mengukus ambik masa 2 jam lebih. Resepi kemudian kasi ye.  Lepas tu ada appointment pulak...balik dah petang.


Ini menu makan malam kami....sebelum maghrib dah makan. Masak simple ajer.
Akak masak sambal sardin yang lama dah tak makan....pastu tumis sawi & tauge. Makan dengan sambal tempoyak. 


zoom in sikit sayur akak ni :-) 


sambal sardin


sambal tempoyak


P/S : dengan bantuan Abang (anak sulung akak) harap-harap masalah di FB tak terjadi lagi.
Setting di security dan jadikan secure browsing ke enabled..

Semalam ada masalah tak boleh nak publish blog pulak...macam-macam hal je kan....masalah ni dapat diselesaikan dengan jayanya atas bantuan Hann yg jauh di bumi UK
Thankss ye ...love you all



keep smiling :-)







25 comments:

  1. wah! akak! nampak moist je kek tu... nani tak pandai buat kek buah lagi...kene belajar ni. kalau tempah, mesti mahal gilos!

    ReplyDelete
  2. yummy yummy!! seronok ye akak main masak2. syukurlah problem FB akak dh selesai...

    ReplyDelete
  3. Salam kasihredha

    Selamat bersiaran semula...ari ni masak menu yang sama...sambal sardin...sesekali sedap juga.

    ReplyDelete
  4. sambal sardin tu yg xleh tahan...meleleh kita tgk hehehe :)

    ReplyDelete
  5. nuwairani
    kek ni akak kukus...jadi moist jugak le. Bab mengukus tu yg tak tahan tu...hihi


    pendraagon
    harap2 tak jadi lagi...tak suka sgt...malu tengok gambar2 tu.


    farid
    wsalam
    ohh kita serupa...sesekali makan...sedapkan.



    mas
    sambal sardin ni kalau mkn dng ikan masin pun sedap gak kan :)

    ReplyDelete
  6. cantik rupa kek buah tu! pandai Kasih buat ye... Amie pun suka buat kek kukus sebab tak takut hangus..(tak pandai sebenarnya guna oven),
    sambal sardin tu...adussssss...sedapnya! dah lama tak pekena sardin, sedap makan dengan nasi panaskan Kasih.

    ReplyDelete
  7. haiiippp... itu kek buah kukus, nak 6 ketol ya.. hehee.. utk saya sorang.. banyak nya makanan.. bukan main2 dah ni, kalah ezani.. tak tahan tengok sambal tempoyak..

    ReplyDelete
  8. masak-masak yg nmpk sedap-sedap belaka~

    ReplyDelete
  9. cepat2 ati pi chk..
    nasib mmg 'enable' pun
    pasal tu ke kak depa boleh kacau?

    yumm...suka sardin :)

    ReplyDelete
  10. Ish ish ish kak.. tetiba rasa cam nak makan sambal sardin ngan lempeng pulak. Ni penangan tengok sambal sardin kak kasih hehehe...

    ReplyDelete
  11. lauk2 itu walaupun simple tp tetap menggiurkan.. membuatkan perot berkeroncong di pagi hari..

    ReplyDelete
  12. main msk2 lg... alahai ada tmpoyak psti mkn btmbh2 he..he..cantik pinggn akk tu, ikea ke? ;D

    ReplyDelete
  13. brpa kali telan air lioq ni kak
    sedapnyerrrrrrrrr

    ReplyDelete
  14. sesekali makan sadin, memang best!
    memang sedap!
    dulu saya suka makan sadin,
    tapi, da lama tak beli...
    Azam tak mau makn sadin lagi=)

    ReplyDelete
  15. yg simple itu la selalunya bertambah-tambah nasi...tak gitu?

    ReplyDelete
  16. yummyy...paling suka sambal tempoyak...

    ReplyDelete
  17. nak resipi kek tu...nampak sedapp.

    haah kak FB akak ada prob....sebab asik duk tagged sy jerrkk...spam tu

    ReplyDelete
  18. bertambah lapar papa mifz tgk lauk2 kat atas tuh...

    ReplyDelete
  19. SEMUA NAMPAK SEDAP..KALAU DEPAN MATA NI MMG SEMUA NAK RASA..HEHE(GELOJOH)

    ReplyDelete
  20. amie
    kena kukus 2jam lebih...puas menunggu masak :)


    mulan
    akak kasi 8 ketul kat mulan
    ezani sure ngeleng2 kepala...sambal tempoyak pun masuk blog jugak...hihi



    fatin
    masak biasa2 aje FM :)


    atie
    akak pun suka sardin :)



    rozita
    makan dgn lempeng pun sedapkan :)



    yanti
    sesekali masak mcm ni, best gak kan :)



    SSL
    akak memang penggemar tempoyak :)
    piring2 tu akak beli di daiso :)



    Lady ayu
    masak biasa2 aje lady :)




    aine
    thanks follow akak
    kenapa tak mkn sardin?




    sudipVs senduk
    makan panas2 bestkan :)

    ReplyDelete
  21. CMA
    thanks snggah & follow
    akak pun suka tempoyak :)



    leez
    nanti akak kasi..kek ni moist sebab dikukus :)
    Sorry ye leez...fb tu crazy baru2 ni...malu jer tengok gambar2 tu kan.



    papa mifz
    kalau makan bersama keluarga tambah membahagiakan :)



    bui
    kalau bui jadi tetamu akak...memang kena cuba semua :)

    ReplyDelete
  22. sedapnya kek buah kukus kak...rajinnya akak buat.saya malas nk buat sebab kekadang kena kukus sampai 4 jam.memang lama kan kukus kek buah ni.

    ReplyDelete
  23. nieza
    betul tu nieza...jenuh menunggu..tapi hasilnya memuaskan :)

    ReplyDelete
  24. Kak、
    Tak laratnya tengok waktu untuk mengukus, boleh tercabut pinggang...
    ishh, dah musim tempoyak ye, I LIKE.

    ReplyDelete
  25. teratak hami
    betul tu hami...kena kukus 2 jam lebih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...