Wednesday, 8 February 2012

Nasi Lemak & Masak Lemak Cili Api Telur Itik


Sementara anak-anak semua ada di rumah...acara masak memasak perlu lah di tingkatkan.
Sebab semuanya hobby makan.
Abang cuti semester dan Aqi pula cuti seminggu.
Hari Ahad hari tu sempat le memasak apa yang mereka nak makan.

Pagi masak nasi lemak berlauk kan ikan tongkol. Orang Ganu..makan nasi lemak pun nak makang dengan ikang jugok.


Pembantu chef  ada menolong so kerja memasak menjadi lebih cepat.
Bila cepat masak...cepat le boleh makan.

 Untuk lunch...masak lemak telur itik dan belimbing buluh. Haa ni resepi Nogori pulak.Kawin dengan orang Nogori misti le pandai masak lomak cili api...dak gitu?
Sementara belimbing masih ada...semua lauk letak belimbing.
Ini merupakan favourite anak-anak dan bapak anak-anak.

Incik husband sanggup pagi-pagi pergi pasar semata-mata untuk beli telur itik ni.

Resepi Masak Lemak Cili Api Telur Itik + Belimbing


  • 2 inci kunyit
  • 10 biji cili api
    5 biji telur itik
  • 2 mangkuk santan
  • 2 batang serai
  • 1/2 genggam ikan bilis
  • belimbing buluh (di belah 2) atau mangga muda (di cincang)....rendam dalam air garam lebih kurang 15minit untuk mengurangkan sikit rasa masam.

Cara2:
  • Tumbuk/blend  kunyit & cili api hingga lumat.
  • Masak santan bersama cili api , kunyit & serai.
  • Kacau santan hingga mendidih
  • Masukkan ikan bilis
  • Masuk telur  dan akhir sekali masukkan mangga/ belimbing.





 goreng tauge kasar...
pun kegemaran seisi rumah.

Masak simple-simple pun kalau dapat makan bersama-sama lebih merasa nikmatnya. 




keep smiling :D
Pembantu chef pertama & kedua :)


23 comments:

  1. kasih, sodap e gulai tolo itik tu... ada pulak belimbing buluh, macam nak kono cari tolo itik lak ni...

    ReplyDelete
  2. Kakk...nak mintak address coz nak bg fm yg dijanjikan.......email sy syarliz@hotmail.com

    ReplyDelete
  3. betul kak.. masak simple2 tp mkn ramai2 yg paling best..
    nnt pinjam chef2 yg available boleh kak?

    ReplyDelete
  4. hihi..ikan tongkol!!sedap nye...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Kasihredha,

    Definitely my favourite time in the kitchen when all my chefs are around to offer their 'expertise'.

    ReplyDelete
  6. sayu baca n3 ni
    tetiba ingatkan umi ai
    if anak2 blk dia la yg paling bz masak walaupun x letih....rinduuuuuu

    ReplyDelete
  7. best ajak anak2 main masak2..tak kisah le lelaki ke pompuanke kan kak?..sok2 dah kawin senang..ooo abang balik bercuti ya..masak sodap2 kak..hehe

    eh blackpepper sos tu akak buat sendiri rasanya ada akak post dah kat blog.akak nak ke?..kalau akak tak masuk lagi nanti akak postkan ke blog ya..

    ReplyDelete
  8. wah...ada ada pembantu akak ye...ganteng2 pembantunya....hahaha..

    ReplyDelete
  9. ellesya pon suka tlg nureen masak :)

    ReplyDelete
  10. aduiii..nasi lemak ikang tongkol kak..heee.. saya cuma suka kalau makang dengang nasi dagang..

    ReplyDelete
  11. Sedap tuuu... dah lama tak makan telur itik masak lemak cili api.

    ReplyDelete
  12. seronoknya bila anak2 balik ye kak...seronok dpt mkn sama2...siap ada pembantu chef lagi tu...hehe...

    ReplyDelete
  13. masak sama-sama..makan sama-sama..
    itu yg best~

    =D

    ReplyDelete
  14. seronok memasak bila penuh isi rumah. baru berbaloi2. hehe..

    ReplyDelete
  15. wah... sedapnya telor itik masak lomak cili api campur pulak dgn belimbing, memang feveret saya jugak ni..

    ReplyDelete
  16. Untung ada pembantu chef ni. Kita ni dari A sampai Z kena buat sendiri.

    ReplyDelete
  17. Tambah bila makan berebut2, lagi sedap! Bersungguh pembantu2 chef tu mengadap makan tuh :)

    ReplyDelete
  18. kasih..lama dah tak masak telur itik..nak masak jugak la..nanti
    sedap kan..kalau yang dah diasinkan seminggu lagi sedap.

    ReplyDelete
  19. sedaaap nya kasih..peberet nekcik tu telor itik masak lemak..ada ikan masin pulak...huh..tak nampak mak ntua lalu..(nekcik dah tak de mak ntua pun)

    ReplyDelete
  20. dh lama tak makan sayur lebam belimbing buluh tu..buat ku terliuq jee..first time makan masakan itu ketika di rumah fmly hubby..selamat menjamu selera ..klu masak ada org tolong,cepat siap yeek

    ReplyDelete
  21. kak rose
    tu lah...tolo itik ni susah bonar nak cari di kedai biaso...kena cari di pasar buru ada :)


    leez
    akak dah kasi di FB...hihi..tengah senyum ni :)


    yanti
    pembantu chef ni memang suka makan, sebab tu suka masak...hihi


    ezad
    sedapppp...hihi


    mieza
    wsalam
    that right...i do agree with you...hihi


    lady ayu
    semua ibu mcm tu kan...misti nak masak bila anak2 balik cuti...sebab dapat menikmati juadah bersama2 :)


    kak anymz
    memang nak sgt resepi blackpepper tu :)
    Abang ada balik kak, nanti poi lagi...balik cuti kejap je:)



    ucu
    ganteng kalau tolong umminya...hihi

    ReplyDelete
  22. nureen
    elly pun rajin kan..kecik dah pandai menolong.



    azian
    nasi dagang memang best kalau berlaukkan ikan tongkol kan :)


    rozita
    akak pun dah lama tak masak lauk ni sebab susah nak cari telur itik :)



    wahida
    kalau tak de pembantu chef...chefnya malas nak masak..hihi



    fatin
    memang best kalau dpt mkn sama2


    asrama
    betul...seronok bila makanan di masak habis dimakan.


    secangkir madu merah
    akak pun suka juga :)



    hazila
    waktu anak2 kecik..akak pun x de pembantu chef gak...semua kena buat sendiri :)


    dinas
    memang pembantu chef suka makan..hihi


    acik erna
    kak macam mana nak masin kan telur tu? nanti bagitahu ye :)


    nekcik
    memang best makan dgn ikan masin kan...saya suka ikan tenggiri jeruk tu kak :)


    sal
    akak pun mula belajar makan msk lemak ni setelah kawin...sebab suami org n9 :)


    norlieharumaini
    makan ramai2 mmg best kan :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...