Tuesday, 7 February 2012

Epal dah Masak


Epal kami dah masak  :-)
Sebelum ni akak ada cerita tentang pokok epal kat rumah akak disini dan sini


dah merekah ...baru perasan.


epal pertama kami


ukuran sebenar epal .
Nampak gambar kat atas kemain lagi besarkan.
Sebenarnya kecik je...lihat le perbandingan dengan tangan akak tu.




baby epal :-)




Setelah di potong 3...sepotong  untuk yang menanam, satu untuk yang memberi support dan satu untuk adik.
Dapat le rasa epal sendiri...walaupun cuma lekat kat celah gigi jer.


Jadilah kan...mana tau suatu hari nanti berbuah lebat.
Boleh le akak buat apple crumble ker...jem ker....tengah berangan ni...sila jangan ganggu...hihihi


P/S Akak mimpi pokok orkid akak berbunga..pagi esoknya akak tengok orkid tu betul2 berbunga(setelah sekian lama tak berbunga)
Mimpi menjadi kenyataan..pernah tak macam ni?




keep smiling :-D
orkid ni dah lama tak berbunga, sesekali berbunga menyerikan halaman
membuat hati berbunga juga :-)



35 comments:

  1. Buah lemon saya pun dah bertukar kuning tapi saiznya kecil berbanding lemon yg dijual tu.

    ReplyDelete
  2. Kakkkk....bestnyaaaa dpt mkn epal yg ditanam sendiri. Akak pakai baja apa?

    ReplyDelete
  3. kak! epal tu nampak cam rangup..akak mmg suka epal yg rangup..sekali makan 2 biji pun takpe..manis tak epalnya tu?..geram je tgk..nak tanam malas..tumpang tgk je lah...hehe

    ReplyDelete
  4. Comel sungguh epal tuh! Jadi la kecik pun, ada jugak dia berbuah. Mukadimah tu, nanti mesti dia berbuah banyak2, insyaallah!

    Mimpi jadi kenyataan, indahnya :)

    ReplyDelete
  5. InsyaAllah moga epal akak akan terus berbuah lebat dan impian akan jadi nyata

    ReplyDelete
  6. woaahhh.... bestnya apple tanam sendiri...

    kalo tanah tepi laut ni senang tak berbuah pokok apple tu..?? asyik2 terkulai layu je daun pokok kat sini..

    ReplyDelete
  7. waa epal malaysia...ini boleh bawa ke tengah ni...;)

    ReplyDelete
  8. Salam, Orkid terus berbunga macam dalam gambar tu.. tapi tak perasan.. macam tak caye je..

    ReplyDelete
  9. hazila
    agaknya cuaca kat Msia tak begitu sesuai dengan lemon ataupun epal.... berbuah pun dah cukup bagus kan :)


    leez
    suami akak yang taruk baja..akak tukang lihat jer..hihi


    kak anymz
    tak manis sangat kak, buah pun kecik jer :)


    dinas
    amin...semoga lepas ni berbuah lagi ...janganlah yg pertama dan terakhir kan.


    kak sam
    amin...
    kalau berbuah banyak, boleh kasi jiran kan *mula berangan lagi*


    mulan
    kat tepi pantai susah kot nak hidupkan...tp mana tau kan.


    sham
    sebiji jer berbuahnya...kecik pulak tu :)


    che mid
    orkid tu berada di belakang pokok pinang...dan jarang ke situ..sebab tu tak perasan :)

    ReplyDelete
  10. kat umah umie mmg byk tanam orkid segala jenis mak nenek orkid ader kt cituw...kira dah buat RUMAH khas buat si orkid ngeeee....if kat sini apple semua besaq2 kak...makan sebelah pun dah kenyang....x per kot2 lepas ni rendang dan bebruah lebat plak

    ReplyDelete
  11. yang hanya lekat celah gigi tu la bila berkongsi bertambah berkat...Insyaallah lagi byk berbuah lagi tu..

    ReplyDelete
  12. Salam kenal :) bestnya epal berbuah... Orkid berbunga... Tingin nak bercucuk tanam gak tapi bak kata omputih i don't have green thumb... Tanam kaktus pun boleh mati huhuh boleh?

    ReplyDelete
  13. faezah
    baru berbuah sebiji ajer..:)


    lady ayu
    kena kenal dgn ummi lady ni...boleh le minta anak orkid nanti :)


    kak aya
    semoga berkat...amin YRA



    nonie
    salam kenal juga
    kaktus akak pun byk yg mati juga..hihi

    ReplyDelete
  14. kecik comel je epal akak.. :)
    mimpi jd kenyataan :)

    ReplyDelete
  15. nureen
    buah pertama..harap nanti berbuah lagi.

    ReplyDelete
  16. bestnya kakkkkk...macam teringin. tp kocik sangat, pakai nampak tak merasa lah org lain...

    ReplyDelete
  17. bestnyaaaa..akak ni jenis tangan sejuk, tanamler apa pon pokok tu hidup..

    saya ni tangan panas..tanamlah apa pon pokok mesti mati..huhuhuhu

    ReplyDelete
  18. azian
    tu le kecik jer yan
    just dpt rasa je lah..
    harap2 nanti berbuah lagi :)


    zaila
    suami akak yang rajin menanam ni
    akak kasi support je...hihi

    ReplyDelete
  19. Uiii...bestnya epal tanam sendri. Rajin betul la kak kasih ngan hubby.

    ReplyDelete
  20. wowwwi dedua pun patik suka... kagumlah tanam rin-go, pokok orkid tu mebeles, warnanya menawan lain dari lain... mcm tuan empunya blog...

    ReplyDelete
  21. rozita
    hubby yang rajin
    akak memberi sokongan dari belakang aje..hihi



    hanis
    aduhai kena puji dgn tuan teri rasa macam nak pengsan pulok..hidung kembang dah nihh...hihi

    ReplyDelete
  22. kasih..tahniah..dapat makan epal yang ditanam sendiri.
    sampai bermim[i ye kasih..he he..jadi kenyataan pulakn tu.

    ReplyDelete
  23. acik erna
    akhirnya buah epal tu masak kak..hihi
    Alhamdulillah dpt juga merasa :)

    ReplyDelete
  24. bestnya kak.. epal dah masak.. nnt kalo buah lebat, time buat apple crumble ker, jem ker, jgn lupa jemput kami yer :D

    suka la orked akak.. nak cari juga la, boleh tambah collection..
    http://yantiothman.blogspot.com/2012/02/orked-oh-orked.html

    ReplyDelete
  25. yanti
    akak suka orkid dan kaktus.
    tapi kebanyakannya dah mati. Cuma ada beberapa saja lagi, itupun jarang berbunga :)

    ReplyDelete
  26. salam jengah kak kasih...

    bestnyer la hai apple boleh berbuah pula yer, mana nak cri benih thailand ni kak :)

    ReplyDelete
  27. ameeza
    thanks singgah sini :))
    suami akak beli di nursery kat cheras pokok ni :)

    ReplyDelete
  28. tapi tu la, buah nyer kemetot aje yer... masam tak kak? klu besar2 buahnya, nak juga try taman :)

    ReplyDelete
  29. oh...epal! ;)) harapnya bunga2 baru tu berhasil ye kak!

    ReplyDelete
  30. baby apple pun baby apple la, janji hasilnya dah kuar dan dpt dinikmati!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...