Monday, 20 February 2012

Pagi...Tengahari dan Petang

Bangun pagi di hari minggu selalunya sangat berbeza dari hari-hari biasa. Lebih tenang dan udara nya juga berbeza...terasa lebih nyaman :-))
tak perlu rushing untuk ke tempat kerja...ohhh bahagianya di hari minggu..hihi

pulut kuning berlaukkan gulai itik

Ajak bonda breakfast di Sungai Sekamat...dekat je dari rumah. Shahmi anak buah akak pun ikut juga .
Kat sini semua jenis breakfast ada...

bonda makan nasi belauk ni (gulai ikan aya)....sungguh lazat .

akak dan anak-anak makan nasi kerabu berlaukkan ikan celup tepung.
Shahmi makan laksam...tak de gambar sebab mak sedara dah lapar..hokey.
Sejak akhir-akhir ni asyik nak makan nasi kerabu jek.

segala jenis kuih muih pun ada



Humyra datang bertandang....Humyra anak buah akak dah boleh berjalan ..makcik dia yang terlebih excited tengok Humyra dah boleh berjalan.

Humyra tertinggal kasut...hihi

 tengahari masak masak lemak daging salai.
Daging salai beli kat kampung waktu balik Kuala Pilah hari tu.
  

akak suka gulai ni sebab ada rasa daging salai tu...ada rasa asap :)

Sambil masak gulai...buat cheesecake...kali ni maknya yang teringin nak makan.
Oleh kerana maknya yang nak makan...maknya buat dua adunan.

I
ini lah kejadian cheesecake tu...bagi  akak memang lazat sangat.
Resepi kat sini ye

minum petang bersama teh o

petang acara menyapu halaman. Bersepah buah pinang ni kat halaman...kalau buah oren yg gugur boleh gak makan.
hello..hello sapa2 makan sireh mai sini akak kasi peri ajer.

banyak sangat....yang dah kering akak buat tanam orkid
orkid hidup subur diatasnya.


 bunga kemboja berguguran



 ni akak copy paste di fb ...kawan Indonesia (Edwin) memberi info ...ianya telah memberi sedikit semangat...kerana rasa bersalah mengambil banyak makanan berlemak hari ini...hik3...ini infonya


Kebanyakan wanita sering memusuhi lemak di tubuhnya. Tapi tahukah anda bahwa dengan bantuan lemak maka kulit kita akan terlihat kencang, halus dan lembut, hal ini terjadi karena salah satu fungsi lemak adalah membentuk struktur tubuh dan juga menyerap vitamin E yg berfungsi menjaga kesehatan kulit..jadi jgn memusuhi lemak tapi ajaklah bekerja sama secara mutualisma :)





keep smiling :-D

pokok epal berbunga lagi...happy :)




42 comments:

  1. wah menarik infonya, jgn musuh lemak meh kita kerjakan lemak tu. hehe..

    ReplyDelete
  2. Tadi ke pasar tani niat nak beli daging salai tapi tak jadi. Sedap masak lemak cili padi dgn mangga muda.

    ReplyDelete
  3. wah! banyak aktiviti ni..cheesecake tu sedapla! eh! sama la kita..lately memang asyik nak makan nasi kerabu jer.Tak pernah makan gulai daging salai tu..mesti sedap ni!

    ReplyDelete
  4. Sangat suka tengok gambar2 akak. Mula2 rasa kenyang, lepas tu rasa tenang.

    Dan sangat suka bab lemak jangan dimusuhi itu tapi saya ni terlebih2 sangat la pulak lemaknya, kihkih!

    ReplyDelete
  5. kasih, x salah makan gulai daging salai banyak2 pun kan... jadikan lemak tu kawan baik, pasti awet muda! he he he!

    ReplyDelete
  6. wah akak, ada pembaharuan! siap ada masak2 outdoor lagi ni...

    ReplyDelete
  7. Terimakasih atas perkongsian dari kawan akak tu...rasa lega sebab hari2 rasa bersalah bila makan sampai tak henggatt..

    ReplyDelete
  8. thaaannk you so much nota kaki pasal lemak itu..!! i like..

    oso foto2 makanan tu kan, dah malam ni tau sis.. tak baik taruk foto makanan tu.. meleleh2 air liur jadinya...

    ReplyDelete
  9. first time ke sini, terus terliur tgk pulut tue..

    ReplyDelete
  10. Salam dr Istanbul Yong,
    Balas ziarah! Pe kabor? Tima kasih singgah dan follow blog akak. Ni banyak kisah makan2...gemor bebenor akak! Nyongket pun rajin ya? Waah pulut dgn kari itik, tak penah makan!

    ReplyDelete
  11. sedapnya nasi berlauk gulai ikan aya tu. nasi kerabu dgn ikan celup tepung pun.

    ReplyDelete
  12. balik kg kalau tak makan banyak, memang tak sah kan kak..hee

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Kak Kasihredha,

    Alhamdullilah...kena benar dengan selera 'ore kelate'...gulai itik serati kurindu:)

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Kak Kasihredha,

    Kalau akak tak keberatan boleh tak saya dapatkan postal address akak? Ini special request untuk projek mail box Postcode 7647, email saya mieza71@gmail.com.

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  15. emmm...bestnya bila dpt bersama family di hari minggu..msk, mkn sama2 kan kak

    ReplyDelete
  16. Kak Kasih,

    Adeeehhh rambang mata tgk kuih2 tu semua. Kalau boleh semua pun nak beli hehehez.

    ReplyDelete
  17. kak kasih...saya pun gilakan nasi kerabu seminggu dua ni.aishhh banyak pulak tu sekali makan.

    saya suka tengok pinggan mangkuk piring akak...cantik2 la.

    ReplyDelete
  18. sedapnya kak.nt nk pg jugakla try mkn kat sini

    ReplyDelete
  19. Kak Kasih,
    kalau lemak2 saya semua jenis yg menempek kat dada, saya takkan memusuhi dia.
    Tapi...lemak2 saya semua menempek kat peha, perut dan punggung! Haru ku musuhi dia selama2 nya, hahaha

    ReplyDelete
  20. seronok kan hari minggu di rumah.. boleh masak2 dan exercise keliling rumah..

    ReplyDelete
  21. 1. Selera tengok pulut kuning..teringat lemak2 santannya..ditambah dgn lauk itik...

    2. pinang oren2 yg gugur tu mahal tau..hari tu adik ipar beli kat pasar, sebiji RM1.00...adik ipar beli di pasar utnk buat hantarn sirih junjung rakannya...

    ReplyDelete
  22. asmara
    spare tyre banyak ni...memang kena bermusuh juga nampaknya ,,,hihi


    hazila
    akak pun ingat tadi nak masuk belimbing buluh...sedapkan , masuk mangga muda pun sedap juge :)


    whitecappuccino
    daging salai tu ada aroma asap...dan kuah dia pun jadi lain dari masak lemak yg biasa tu :)


    dinas aldi
    dinas..akak rasa akak kena bermusuh juga...sebab spare tyre sana sini :)


    kak rose
    unk sedapkan hati je tu kak...pastu menyesal tak sudah terlebih mkn lemak...hihi

    pendragon
    masak kat dalam...sesi photografi je kat luar...kalau masak kat luar takut jiran2 duk mengintai kat jendela pulak...hihi


    farid
    hari kerja boleh juga jaga makan...tp hari minggu hancurr..hihi


    mulan
    bila mkn lemak terlebih ni..rasa menyesal tapi waktu makan tak hengat dunia...hihi


    maszuber
    thanks datang singgah sini
    pulut tu memang best :)

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum...terima kasih kerana singgah blog anie... gambar2 makanan yang dipamerkan begitu mengiurkan... seronok kalau dpt bersarapan ditempat yang ada berbagai jenis makanan...

    Hmmm...sedapnya gulai daging salai tu...

    ReplyDelete
  24. moh kembara
    thanks singgah sini kak..saya baik2 saja..suka tengok blog akak :)


    fatin
    hari cuti selalunya indah kan.. kenapa yek?



    shameel
    makanan pantai timur...shameel boleh join sekali nanti :)


    azian
    akak breakfast kat rumah akak je ni yan...bukan kat kg :)


    mieza
    wsalam mieza
    memang best makan gulai itik tu :)

    psstt...dah dapat email akak tak?



    ida
    bestnya hari cuti ida...rasa bestt sgt...mcm2 nak buat :)



    anie
    bahaya kalau pergi time lapar...semua nak kan :)



    aya
    akak pun sama...selera pantai timur gitu :)
    Pinggan tu semua murah je aya
    psstt rm 5 je sebijik



    mrs izi
    nanti gi lah ye
    jalan kajang lama..kalau tengok ramai org ye lah tu...di sg sekamat, kajang :)



    lemongrass
    hihi betul tu...saja je unk sedapkan hati setelah perasaan menyesal menguasai diri krn dah makan tak hengat dunia...lemak tetap kena musuhi kalau tak spare tyre dimana2 :)



    yanti
    keluarkan peluh dgn menyapu daun-daun kat halaman :)


    sal
    ohh mahalnya...kalau dtg rumah akak akak kasi free jer...ada juga jiran2 minta unk buat hantaran kahwin :)

    ReplyDelete
  25. aNIe
    thanks sudi singgah sini.
    salam kenal :)

    ReplyDelete
  26. Pulut kuning dengan gulai itik? Kombinasi yang saya tak pernah cuba lagi ni (selalu gulai daging/ayam je :D). Nampak sungguh ohhh menggoda!

    ReplyDelete
  27. Menarik aktiviti hujung minggu akak, suka tengok nasi kerabu sbb ahad lepas baru jer pekena dengan famili

    ReplyDelete
  28. patin pasta
    rasanya agak unik
    btw...thank you sudi singgah sini :)


    watie
    tekak akak sejak dua menjak ni asyik nak mkn nasi kerabu jek :))

    ReplyDelete
  29. cantik laman umah akak.. nasi kerabu ooo nasi kerabu.. jumaat lps ingat nk g cr tp ujan plak huhuuhu

    ReplyDelete
  30. nureen
    nanti jgn lupa next week pi beli nasi krabu na...kesian baby dlm peyut tu :)

    ReplyDelete
  31. mask lemak daging salai..alahai... sedapnyerrrr

    ReplyDelete
  32. lyafrina
    daging salai tu akak beli kat kg..tinggal masak je :)

    ReplyDelete
  33. cantiknya lesung batu...kt dapur ucu dah berkurun x de lesung batu sbb anak lesung hilang..

    ReplyDelete
  34. Alolo terliurnya tgk nasik berlauk tu.. rasa menitis2 dah air liur ni hahh. Nak gi mkn nasik ah jap :P

    ReplyDelete
  35. has
    salam kenal juga
    thanks singgah di sini :)



    ucu
    kalau x de lesung macamana nak tumbuk sambal belacan ucu?



    dekda
    selamat mkan ye dekda :))

    ReplyDelete
  36. cantiklah gambar2 yg akak ambil. Buah pinang pun nampak berseri :-)

    ReplyDelete
  37. bestnya gulai itik, teringat gulai itik mak saya buat

    bestnya rumah ada halaman pastu ada pokok bunga

    bestnya life akak..Alhamdulillah!

    ReplyDelete
  38. info yg menarik ni sis. hehehe

    lama nya tak tgk buah pinang..lindu. kecit2 dulu buat main tuju tin ngan kwn2

    ReplyDelete
  39. teratak hami
    pinang tu sangat le banyaknya tapi
    sayang ..akak buang je



    zaila
    bestkan gulai itik serati :)



    greenjade
    hari tu akak tanya aci jual surat khabar dia nak tak pinang unk mkn sirih...dia cakap ada jenis2 pinang je yg dia makan...sayang je pinang tu.

    ReplyDelete
  40. sume makanan2 yg disebut di atas adalah menjadik kegemaran saya lebih2 lagi yg cheesecake tu..ngeee:D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...